A TASZ és a Helsinki Bizottság is rárepült a tüntetésekre

A hatalmas baloldali bukás után feszültségkiadásként ismét elővették a tanárok ügyét.

Forrás: Tűzfalcsoport2022. 10. 19. 13:26
pedagógussztrájk hídfoglalás Margit híd Fotó: ALEJANDRO PAGNI / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tűzfalcsoport legutóbb már beszámolt arról, hogy Molnár Áron nem véletlenül próbálja meglovagolni a baloldali tüntetések hullámait. NoÁr a baloldal legújabb reménysége. Legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy olcsó ruhákra nyomtatja a baloldali tüntetések szimbólumait, amit aztán túlárazva értekesít a követőinek.  

Állítása szerint több milliós bevétele van az adományokból, a Tűzfalcsoport utána járt, hogy ebből mi igaz. De úgy tűnik, további érdeklődők is felbukkantak a megmozdulások környékén.

Azzal természetesen a Tűzfalcsoport cikke is egyetért, hogy szükség van a pedagógusok bérfejlesztésére, anyagi megbecsülésükre. Ezt a kormány is így látja, 2022. október 13-án a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter be is jelentett egy eddig példátlan mértékű fizetésemelést. 

Ha sikerül megállapodni az Európai Unióval, akkor 2023-ban 20,8 százalékkal, 2024-ben (a jelenlegi bérekhez képest) 25 százalékkal, 2025-ben pedig további 29-30 százalékkal emelhetik a pedagógusok bérét.

A Tűzfalcsoport írása szerint, aki azt gondolja, hogy a fizetésemeléssel le lesznek tudva a tüntetések, az politikai téren naiv. 

Egyesek szerint a demonstrálás és a polgári engedetlenség oka, hogy a pedagógusok nem sztrájkolhatnak. Ez természetesen nem igaz, a pedagógusoknak is van sztrájkjoga (Németországban nincs, nem Magyarországon), csak bizonyos feltételeknek teljesülniük kell, hiszen nem lehet a diákoktól megtagadni az oktatást. 

A Blogstar oldal azt is kiemeli, hogy tanulóként mindenki értékeli, ha iskolaidőben nem tanulással kell foglalkozni, esetleg lehet hiányozni az iskolából, de ez nem a fiatalok érdeke. Arról nem is beszélve, hogy a tanárok sok esetben a szülők tudta nélkül vitték a diákokat a tüntetésre – olyat tettek, amit, ha baloldali politikusok vagy aktivisták csinálnak, akkor rendben van, de ha jobboldaliak, akkor az „politikai pedofília”. Ismét a kettős mérce – írják.

Nem először fordul elő ilyesmi, 2010 óta a Soros-szervezetek rárepültek egy ellenzéki tüntetésre, ezúttal a pedagógusbérek és elbocsátások kapcsán. A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból elbocsátott tanárokat a Magyar Helsinki Bizottság fogja képviselni a munkaügyi bíróságon

Azért tagadtam meg a munkavégzést, mert a közoktatásban tűrhetetlen állapotok vannak, azt szeretném, hogy a tanárok fizetése jelentősen emelkedjék, a munkaterhek és a tanulók leterheltsége csökkenjen, az iskolaépületek pedig legyenek biztonságosak, normálisan használhatók. Mivel a sztrájkot kiüresítették, kénytelen voltam a polgári engedetlenséghez folyamodni 

– indokolta kiállását Palya Tamás, az egyik elbocsátott tanár. 

A kormány vállalása alapján a béremelés fokozatosan, de meg fog valósulni. Viszont a többi követelések többsége egyszerűen elfogadhatatlan.

A Tűzfalcsoport szerint már korábban is láthatóak voltak a baloldali kísérletek arra, hogy a tanárok ügyében feszültséget szítva tüntetéseket kezdjenek – elég csak a Pukli István féle Tanítanék kezdeményezésre gondolni. Most sincs ez másképp, hiszen már 2022 elejétől kezdve megy a hangulatkeltés, akkor még abban a reményben, hogy kormányváltáshoz vezethet. 

Nem sikerült, de a hatalmas baloldali bukás után feszültségkiadásként ismét elővették a tanárok ügyét. A tüntetéseken a teljes baloldali politikai skála megtalálható. Az ellenzéki politikusok rárepültek a lehetőségre, természetesen ismét csatlakoztak hozzájuk a Soros-hálózat aktivistái is.

A Magyar Helsinki Bizottság már 2022. március 16-án felajánlotta jogi segítségét a tanároknak. A pedagógusok sztrájkjának témájában természetesen a Soros-hálózat más tagjai is meglátták a lehetőséget. 

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a 444.hu nevű Soros-blogon vezetett rovatukban közölt cikkeket arról, hogy miért sztrájkolnak a tanárok, és hogy a diákok hogyan tüntethetnek. Ez utóbbiban azt írják, hogy nem lehet kötelezni a diákokat arra, hogy tüntetésen vegyenek részt, mégis lehet hallani olyan esetekről, hogy a tanárok megjegyzik, kik azok, akik nem akarnak velük demonstrálni. Ilyenkor vajon kinek az oldalára áll a TASZ? – tette fel a kérdést a Tűzfalcsoport írása.

Az eredeti, teljes cikk ITT érhető el.

Borítókép: Pedagógussztrájk a Margit hídon (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.