Csak „beugrós” a Momentum elnöke

Már egymásnak is ellentmond a Momentum jelenlegi és korábbi elnöke. Az ünnepi hétvégén a párt által indított élő adásból vágták ki Gelencsér Ferenc beszédének lényegi részét, miután szombaton Donáth Anna kiposztolt egy teljesen ellentétes véleményt. Az olimpiaellenes pártban és környékén egyre nyíltabban beszélnek arról, hogy a Momentum mostani elnöke inkább csak „beugrós”, és a párt igazi arca az előző elnök, aki éppen szülési szabadságát tölti, de csak idő kérdése, hogy visszatérjen.

2022. 10. 25. 5:50
20220713 Budapest A kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakoztak a fővárosban. fotó: Teknős Miklós (TEK) Magyar Nemzet képen: Gelencsér Ferenc, a Momentum Mozgalom elnöke Gelencsér Ferenc (Fotó: Teknős Miklós) Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Gondoljatok bele, elméletileg 2024 közepéig szólna a mandátuma, idén május végén választották meg, de ha jól értem, már mindenki kész tényként kezeli, hogy amint lehet, visszaadja a posztját Annának” – írta nemrég közösségi oldalán Ceglédi Zoltán. A politikai elemző a Magyar Narancs hetilap címlapját kommentálta, szerinte egyébként indokolt lépés lenne Gelencsér Ferencet minél hamarabb leváltani, és újra Donáth Annára bízni a Momentum vezetését, őt legfeljebb „a közeg ridegsége” lepte meg. Mint írta, lehetne ezt a helyzetet „szebben, emberibben is” kezelni.

Megalázó lehet úgy a közéletben járni-kelni, politizálni, szervezetet vezetni, hogy címlapon írják meg, ne éld bele magad ebbe a pártelnökségbe, csak kölcsönbe van nálad

 – vonta le a tanulságot a korábbi SZDSZ-alkalmazott politikai elemző, aki egyébként egy ideig Donáth Annának is adott tanácsokat.

Nem volt egyébként előzmény nélküli, hogy a baloldal holdudvarából megüzenték Gelencsérnek, Momentum-elnöksége nem tart majd örökké.

A párt VI. kerületi polgármestere, Soproni Tamás egy múlt héten megjelent interjúban jelentette ki: „Nem kérdéses: ennek a pártnak az arca, agya és lelke jelenleg is Donáth Anna.” Az anyagot készítő újságíró még vissza is kérdezett, ezt úgy kell-e érteni, hogy amíg az előző elnök „babázik”, csak addig látja el az elnöki teendőket Gelencsér. A momentumos politikus válasza szerint a pártban mindenkinek megvan a saját szerepe.

Ilyen előzmények után nem is mondható meglepőnek, hogy az október 23-i pártrendezvényeket sem sikerült zökkenő nélkül megtartani. Szombaton Donáth Anna Facebook-oldalán közölte: „Fontos, hogy a mai nap kimondjuk: erős csúsztatás 2022 Magyarországát – vagy az elmúlt 30 év bármelyikét – az 1956-os állapotokhoz hasonlítani.” Szerinte a legfontosabb különbség, hogy akkor egy külső ellenség, egy erőszakos világhatalom állt szemben a szabad Magyarország megszületésével. Ma viszont nem külső erők fenyegetik a magyar szabadságot. A Momentum előző elnöke szerint a kormány által működtetett „hatalmi gépezet” is veszélyes a szabadságra, de az ellenzék hiteltelensége, apátiája, közönye is, kényelme is fenyegetést jelent. Mint írta, a tüntetések jó irányt jelentenek az ellenzék politikájában, mert szerinte a magyar nemzetet arra kell megtanítani, hogy újra ki tudjon állni az igazáért.

Másnap, október 23-án Gelencsér Ferenc az orosz nagykövetség előtt tartott beszédet, amelynek első gondolata az volt, hogy az 1956-os magyar helyzet nagyon hasonló volt a mostani, Ukrajnában kialakult háborús helyzettel, ezután viszont az adás megszakadt, és csak akkor láthatták az érdeklődők újból a Momentum jelenlegi elnökét, amikor egy piros kézlenyomatokkal teli lepedőt próbált felkötözni a nagykövetség kerítésére. Gelencsér végül sikerrel járt, a kéznyomos lepedő előtt még néhány vágóképet is forgattak a pártelnökkel. A saját Facebook-oldalán pedig egy szerkesztett videót is közzétett, amelyben arról beszél, hogy a mostani rendszer igenis nagyon is hasonló az 50-es évek Magyarországához.

Borítókép: Gelencsér Ferenc, a Momentum Mozgalom elnöke (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.