Dobrevék inkább hallgatnak a Szegiben található könyvelőcégről

A Demokratikus Koalíciónál inkább hallgatnak a kényes témákról, így a Magyar Nemzetnek arra a kérdésére sem válaszolt a párt, amely azt firtatta, hogy miért van ugyanazon helyiségben és épületben, a borsodi Szegiben a DK kifizetőhelye és a DatAdat könyvelési anyaga.

Munkatársunktól
2022. 10. 25. 18:34
Dobrev Klára; Gyurcsány Ferenc
Budapest, 2018. január 27. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke feleségével, Dobrev Klárával a 14. évértékelõ beszéde után 2018. január 27-én. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pusztán véletlen-e, hogy a Demokratikus Koalíció EP-képviselőinek ugyanott van a kifizetői helye, ahol a DatAdat nevű, Bajnai Gordon nevével fémjelzett cégnek? A DK hogyan talált a Borsod vármegyei Szegiben levő könyvelőcégre, miért pont őket választották? – kérdeztük Gyurcsány Ferenc pártjának sajtóosztályától, ahonnan cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Mint azt a Magyar Nemzet kiderítette, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőinek a kifizetőhelye azon a Szegiben bejegyzett címen van, ahol az adónyomozók rátaláltak a baloldal kampányát bonyolító DatAdat könyvelésére. Érdekes egybeesés, hogy Tóth Józsefné azt a céget vezeti, amely a DatAdatnak könyvel, miközben a Demokratikus Koalíciónak jelenleg számlázó cégnek korábban volt az ügyvezetője. A vállalkozás a Legal and Finance Kft., amely Dobrev Klára európai parlamenti adatlapja szerint kifizetőhelyként üzemel. Ezalatt egyébként olyan természetes vagy jogi személyt kell érteni, akik vagy amelyek az adott tagállamban megfelelő engedéllyel rendelkeznek ahhoz, hogy a képviselő által kötött munka- vagy szolgáltatási szerződésekkel kapcsolatos adó- és társadalombiztosítási ügyeket szakszerűen intézzék.

 

Röviden összefoglalva tehát elmondható, hogy a Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat-csoport könyvelését ugyanaz a személy végzi, akinek a családi cége a DK-s európai parlamenti képviselők kifizetőhelye. A szálak tehát vélhetően egy valódi bizalmi ember, Tóth Józsefné miatt futnak össze Szegiben.

A NAV már két alkalommal tartott házkutatást a DatAdat-ügyben, a cég kapcsán az adóhatóság költségvetési csalás miatt folytat nyomozást. A gyanú szerint a DatAdat Professional Kft. 2020-ban illegális módon csökkentette a fizetendő adóját, és a cég valótlan tartalmú nyilatkozatot tett bevallásában, így a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozhatott. Mindemellett a rendőrség is nyomoz a DatAdat által a kampányban küldött sms-ek kapcsán, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság pedig ugyancsak vizsgálódik.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke feleségével, Dobrev Klárával a 14. évértékelő beszéde után 2018. január 27-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.