Döntött a bíróság: Gődény György rémhírterjesztő

Jogerős ítélet mondja ki, hogy Gődény György rémhírterjesztő. A Covid-járvány kapcsán elhíresült gyógyszerész mindenesetre megúszta a legenyhébb büntetéssel, miután a másodfokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék ma megrovásban részesítette miután ítéletével eltörölte az első fokon kiszabott százezer forintos pénzbüntetést.

2022. 10. 11. 19:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokú tanácsa a 2022. október 11-én megtartott nyilvános ülésen megváltoztatta a Nyíregyházi Járásbíróság korábbi ítéletet, és rémhírterjesztés bűntette miatt megrovásban részesítette dr. G. Gy. vádlottat – közölte ma a törvényszék.

Dr. G. Gy. nem más, mint a Covid-járvány kapcsán elhíresült Gődény György, a törvényszék közleménye azonban csak a monogramját közölte.

A Nyíregyházi Járásbíróság elsőfokú ítéletével még 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a gyógyszerészt.

Az ítéleti tényállás szerint a nyíregyházi férfi (azaz Gődény – a szerző) 2020. november 25-én A választás szabadsága címmel egy írást jelentetett meg a saját internetes oldalán, melyben 

értelmetlen intézkedésnek nevezte a nyugdíjasok számára biztosított vásárlási idősávot. A vádlott ezen interneten megjelent írásában a kötelezően elrendelt maszkviselés vonatkozásában azt írta, hogy a szájmaszkok az egészségre ártalmas és értelmetlen védekezési eszközök. Ezzel valótlan tényeket állított, és ez a magatartása alkalmas volt arra, hogy a bevezetett védelmi intézkedések eredményességét akadályozza.

Mivel az írás az interneten – a vádlott saját oldalán – jelent meg, az nagy nyilvánosság előtt elkövetettnek minősül, továbbá különleges jogrend idején jelent meg, amellyel a rémhírterjesztés bűntettét valósította meg.

A Nyíregyházi Járásbíróság 2022. május 30-án rémhírterjesztés bűntette miatt 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a vádlottat. Az ítélettel szemben az ügyészség súlyosabb büntetés kiszabása, a vádlott és védője felmentés érdekében jelentett be fellebbezést.

A másodfokú bíróság ítéletének indokolása során kiemelte, hogy a vádlott gyógyszerész felsőfokú végzettségéből adódóan tisztában volt azzal, hogy a sebészeti maszkokat különböző fertőzések terjedésének megelőzésére már korábban is használták és így azok alkalmasak lehetnek a cseppfertőzéssel terjedő Covid-fertőzés mérséklésére, megakadályozására is. Emiatt azon állítása, miszerint a maszkhasználat a fertőzés terjedésének megelőzésében semmit sem számít, túlmutat a kormányzati intézkedés kritikáján. 

Hangsúlyozta a bíróság, hogy az egész országot kimerítő védekezéssel összefüggésben a szólásszabadság nem terjedhet ki a tudottan valótlan tények állítására, híresztelésére.

Megállapította a bíróság, hogy bár a vádlott által állított valótlan tények nem voltak alkalmasak a védekezés eredményességének meghiúsítására, azonban annak akadályozására igen, így a vádlott megvalósította a rémhírterjesztés bűntettét.

Tekintettel azonban a bűncselekmény elkövetése óta – 2020. november 25. – eltelt hosszabb időre, a veszélyhelyzet megszűnésére és a koronavírus-járvány elleni eredményes védekezésre, a bíróság döntése szerint a kizárólag a rendkívüli jogrend idején elkövethető bűncselekmény miatt a legenyhébb büntetés kiszabása is szükségtelen a vádlottal szemben annak érdekében, hogy visszatartsa őt további bűncselekmény elkövetésétől.

Mindezek alapján a bíróság megállapította, hogy a vádlott elkövette a rémhírterjesztés bűntettét, azonban emiatt vele szemben a legenyhébb intézkedést, megrovást alkalmazta.

Az ítélet jogerős.

Három évet is kaphatott volna

A büntető törvénykönyv 337-es paragrafusa tartalmazza a rémhírterjesztés tényállását, miszerint, „aki közveszély színhelyén nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely a közveszély színhelyén alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

Az orvosi kamara elhatárolódott Gődényéktől. A Magyar Orvosi Kamara elnöksége a területi szervezetek vezetőinek a döntő többsége által aláírt állásfoglalással összhangban 2020 szeptemberében a leghatározottabban elhatárolódott a mind nagyobb publicitást és hangerőt elérő vírusszkeptikus vagy egyenesen vírustagadó, a SARS–CoV–2-es vírus veszélyeit és a vele szemben való védekezés fontosságát megkérdőjelező csoportoktól, az azokat vezető orvosoktól, gyógyszerészektől és egyéb végzettségű önjelölt igazságosztóktól.

Borítókép: Gődény György illegális gyűlést szervezett 2021. február 28-án Budapesten, a Hősök terére (Fotó: Ripost/Markovics Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.