időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

A magyarok elfogadhatatlannak tartják a baloldal magatartását

A közvélemény elutasítja a kampányok külföldi finanszírozását

Forrás: Századvég
2022.10.07. 10:00 2022.10.07. 10:21
A közvélemény elutasítja a kampányok külföldi finanszírozását

A magyarok elfogadhatatlannak tartják, hogy hazai politikusok és politikai pártok kampánytámogatást fogadjanak el külföldről– derül ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából. A felmérés azzal összefüggésben vizsgálta meg a magyarok véleményét, hogy a Márki-Zay Péterhez köthető Mindenki Magyarországa Mozgalom jelentős tengerentúli pénzügyi adományokhoz jutott az áprilisi országgyűlési választások kampányában.

A magyarok 62 százaléka elfogadhatatlannak tartja, hogy hazai politikusok és politikai pártok akár közvetlenül, akár közvetve jelentős kampánytámogatást fogadjanak el külföldről, külföldi szervezetektől, illetve milliárdosoktól – állapította meg a Századvég a legfrissebb közvélemény-kutatásában. 

A magyarok 62 százaléka ellenzi a külföldi támogatásokat. Forrás: Századvég

A felmérés azzal összefüggésben vizsgálta meg a magyarok véleményét a hazai politikai szereplők külföldi, kampánycélú támogatásáról, hogy a hatpárti baloldali összefogás egykori miniszterelnök-jelöltjéhez, Márki-Zay Péterhez köthető Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) jelentős tengerentúli pénzügyi adományokhoz jutott az áprilisi országgyűlési választások kampányában.

 

Közel kétmilliárdos támogatás a baloldalnak

A Századvég a kutatásában kiindulópontként rögzítette, hogy Magyarországon a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény megtiltja, hogy a pártok külföldi szervezetektől és nem magyar állampolgároktól vagyoni hozzájárulást fogadjanak el, továbbá tilalmazza a névtelen adományokat is. 

Az említett rendelkezések jogpolitikai indoka a magyarországi választásokat célzó külföldi befolyásolási kísérletek kizárása és a külföldi érdekcsoportok hazai – politikai természetű – befolyásvásárlásának megakadályozása. 

A Századvég szerint aggályokat vet fel, hogy Márki-Zay Péter augusztusban kijelentette: az amerikai székhelyű Action for Democracy nevű szervezet még hónapokkal az áprilisi országgyűlési választásokat követően is több száz millió forintos támogatást utalt át a hódmezővásárhelyi politikus által vezetett MMM bankszámlájára, melynek segítségével fizették ki a kampány utolsó számláit. 

A megkérdezettek 71 százaléka hallott arról, hogy a baloldal egykori kormányfőjelöltje közel kétmilliárd forintos pénzügyi támogatást kapott külföldi szervezetektől. Forrás: Századvég

Az MMM által a későbbiekben közzétett tételes elszámolásból kiderül továbbá, hogy a szervezet összesen 1,86 milliárd forintnak megfelelő amerikai dollár adományt fogadott el, melynek eredete nem ismert. A kampányfinanszírozási incidens közéleti jelentőségét mutatja, hogy a Századvég kutatása szerint a megkérdezettek 71 százaléka hallott arról, hogy a baloldal egykori kormányfőjelöltje és a Mindenki Magyarországa Mozgalom közel kétmilliárd forintos pénzügyi támogatást kapott külföldi, elsősorban amerikai szervezetektől a választási kampány körüli időszakban.

 

A magyarok elutasítják a külföldről való finanszírozást

Ugyan Márki-Zay mozgalma egyesületi formában működik (így a pártokra vonatkozó szigorú kampányfinanszírozási szabályok nem vonatkoznak rá), viszont a Századvég szerint több jel is arra mutat, hogy a volt miniszterelnök-jelölt éppen az egyesületi forma felhasználásával igyekezett megkerülni a jogszabályi rendelkezéseket. Márki-Zay – a fenti nyilatkozatán túl, 

melyben beismerte, hogy a szóban forgó külföldi adományból kampányszámlákat egyenlítettek ki – májusban kifejtette, hogy volt egy MMM-es számla, amely a központi kampány működtetését szolgálta, és „természetesen ebből voltak jelöltek, akiket támogattunk”.

 A kutatóintézet szerint felmerül a gyanú, hogy a hatpárti baloldali összefogás számára a törvény által tiltott külföldi forrásokat a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom elfogadta, majd – a jogszabályi tilalmat megkerülve – az egyesületi forma leple alatt becsatornázta a baloldal választási kampányába. A kérdés jogi megítélésétől, illetve az esetleges jogkövetkezményektől függetlenül kijelentették, hogy 

a magyar választók többsége egyértelműen ellenzi a hazai politikai erők külföldi finanszírozásának gondolatát. 

 

Borítókép: Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.