Mindenkit érintenek a nemzeti konzultáció kérdései

A jövő évi költségvetésben az oktatásra 86 milliárd forint többlet szerepel.

Bákonyi Ádám
2022. 10. 04. 10:16
RÉTVÁRI Bence
Budapest, 2022. május 24. Rétvári Bence, az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. május 24-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Holdról is látszik, mennyire alacsony a pedagógusok fizetése. A kormány nem érzékeli a probléma mértékét, nem öt év múlva, hanem minél előbb rendezni kell a pedagógusok bérét – mondta napirend előtt Dúró Dóra. A Mi Hazánk képviselője szerint mélyreható változásokat kellene elindítani az oktatásban, ám a kormány ölbe tett kézzel várja, hogy megjöjjenek az uniós források. Mint fogalmazott, könnyű Brüsszelre mutogatni, de a bűnbakképzéstől nem fognak megoldódni az oktatás problémái, ahogy attól sem, ha megvonják a pedagógusok sztrájkjogát, vagy kirúgják a jogosan tiltakozó tanárokat. Dúró szerint a kormány milliárdokat költ a nemzeti konzultációra, hogy „dedós” kérdéseket tegyen fel az embereknek, miközben recseg-ropog több állami ágazat is.

Rétvári Bence válaszában hangsúlyozta: lesz költségvetési forrás a pedagógusok béremelésére, de nem lenne rossz, ha amellé egy másik, uniós forrásból származó forintot is oda tudnának tenni, ám az erről szóló törvényjavaslatot a Mi Hazánk sem szavazta meg.

 – A jövő évi költségvetésben az oktatásra 86 milliárd forint többlet szerepel, amelynek a döntő többségéből béremeléseket hajtanak végre – szögezte le az államtitkár, aki visszautasította, hogy a nemzeti konzultáció kérdései dedósak lennének.

– Felfoghatatlan, hogy egy év alatt az áramé már az ötszörösére, a gáz ára pedig hatszorosára emelkedik a világpiacon. Mindenki minden nap arról beszél, hogy mikor lesz végre ennek vége – fogalmazott.

Rétvári Bence kiemelte, hogy az elmúlt évek nem az iskolák bezárásáról, hanem felújításáról szóltak, illetve az okostankönyvek fejlesztéséről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.