MSZP: Jobb állapotban volt a közoktatás 2010-ben, mint ma

Rétvári Bence: 2010 előtt az IMF-el volt párbeszéd, a tanároktól pedig elvettek egyhavi bért.

2022. 10. 10. 13:17
null
20220427 Budapest Országgyűlés alakó ülését előskészítő tárgyalások második forulója Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet képen: Hiller István az MSZP delegációjának tagja, Tordai Bence a Párbeszéd delegációjának tagja Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiller István (MSZP) a magyar közoktatás helyzetéről és jövőjéről beszélt napirend előtti felszólalásában az Országgyűlés hétfői ülésnapján. Az egykori oktatási és kulturális miniszter szerint a Fidesz-kormány által meghirdetett pedagóguséletpálya-modellből fegyelmezési kérdés lett. – Engedetlenség miatt bűnhődnek most a tanárok, holott a kormány előbb volt engedetlen – fejtegette Hiller. Felidézte, hogy 2013-ban a mindenkori minimálbérhez kötötték a pedagógusok bérét, majd másfél év múlva engedetlenek voltak, amikor elszakították ettől. 

– Saját, maguktól vállalt ígéretüket szegték meg – hányta a kormány szemére. 

Hiller István szerint a pedagógus szakszervezetek mostani követelései visszafogottak és méltányosak. Számításai szerint 97 százalékkal lenne ma magasabb a pedagógusok bére, ha a 2013-ban meghirdetett fizetésemelési politikát viszik tovább az oktatásban. 

– 800 milliárd forintba kerülne ezt ma kifizetni, a szakszervezetek 350 milliárd forintnyi bért követelnek – vázolta Hiller. Az egykori miniszter azt kérte a mostani kormánytól, egyezzenek meg a szakszervezetekkel, és azt is elmondta, hogy csak a béremeléssel nem fog megoldódni a közoktatás minden problémája. 

Hozzászólása ezen pontján az MSZP-s politikus kijelentette, 

jobb állapotban volt a magyar közoktatás 2010-ben, mint ma.

– Akkor tudtak beszélni egymással a felek, ám 2010 után a kommunikáció csatornáit megszüntették – támasztotta alá állítását Hiller. 

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára válaszában emlékeztette képviselőtársát arra, hogy 2010-ben épp kisebbségben kormányoztak. – A saját koalíciós partnerükkel nem volt párbeszéd akkoriban – hívta fel a volt miniszter figyelmét. 

Felidézte: Gyurcsány Ferenc akkoriban olyanokat mondott, hogy észszerű lépés a pedagógusok bérének csökkentése, hiszen ezt kérte az IMF. 

A pedagógusoknak így elvették a 13. havi bérét.

– Az IMF-el volt párbeszéd, a pedagógusokkal nem

– vélekedett az államtitkár. 

– Amikor a szocialista kormány ellen tüntettek a tanárok, akkor azt írták a transzparensekre, hogy ne a jövőn spóroljanak – idézte fel Rétvári Bence. Hozzátette: 2010 után az állam lett az iskolák fenntartója, ezt a feladatot a tankerületeken keresztül látják el. Az államtitkár szerint korábban alulfinanszírozottak voltak az iskolák, különbségek alakultak ki az intézmények között. 

– Most kisebbek a különbségek, az állami finanszírozás miatt biztosabb lábakon állunk, mint 2010-ben – vont mérleget a fideszes politikus. 

Rétvári Bence elmondta: A békés demonstráció, törvényes sztrájk lehetősége adott, 2010 óta emiatt senkit nem ért hátrány. – Magyarországon 2010 előtt volt erre példa, amikor nem lehetett szabadon gyakorolni a gyülekezési jogot – tette hozzá. 

A kormány álláspontja bérek tekintetében világos; tovább kell emelni ezeket, januárban is ezt folytatják majd, a béremelés mértékének növelése miatt kellene, hogy minél előbb megérkezzenek az uniós források. 

Válasza végén Rétvári Bence elmondta, hogy jelenleg mennyivel magasabbak a bérek, mint 2010-ben. Több mint 100 százalékkal emelkedtek egyes esetekben a pedagógusbérek az elmúlt 12 évben, ezt kell folytatni az államtitkár szerint.

Borítókép: Hiller István (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.