időjárás 3°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Novemberben vonulhat börtönbe Gyurcsány egykori elhárítófőnöke

Pámer Dávid
2022.10.13. 15:22 2022.10.13. 15:51
Novemberben vonulhat börtönbe Gyurcsány egykori elhárítófőnöke

Várhatóan november közepén kell börtönbe vonulnia a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatójának, Galambos Lajosnak – értesült a Magyar Nemzet. A Gyurcsány-kormány egykori elhárítófőnökét többek között azzal vádolta meg az ügyészség, hogy százmilliós összeggel vesztegette meg őt Jakubinyi Róbert, aki az alvilág ismert alakja volt. Galambos mindezekért jogerősen négy év letöltendő börtönt kapott.

A Magyar Nemzet információi szerint november közepén kellene megkezdenie a rá kiszabott szabadságvesztés letöltését az egyik büntetés-végrehajtási intézetben a néhány hete négy év börtönre ítélt Galambos Lajosnak, aki a Gyurcsány-kormány idején a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatója volt. 

Lapunk korábban arról is beszámolt, hogy Galambosék nagy valószínűséggel felülvizsgálati eljárást fognak kezdeményezni. 

A felülvizsgálati indítvány beadásának ugyanakkor nincs halasztó hatálya, igaz, a Kúria az indítvány elbírálásáig a jogerős határozatban kiszabott büntetés vagy alkalmazott intézkedés végrehajtását felfüggesztheti vagy félbeszakíthatja, ám ez nagyon kevés esetben szokott megtörténni. Adott esetben egészségügyi okok miatt lehet kérni még halasztást.

Ismert, az Egymásért, Egy-Másért Alapítvány kulcsfiguráját, Jakubinyi Róbertet és a Nemzetbiztonsági Hivatal korábban kémkedéssel is vádolt, majd felmentett volt főigazgatóját, Galambos Lajost, illetve a hivatal volt műveleti osztályvezetőjét még 2013-ban folytatólagosan elkövetett, hivatali helyzettel való visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolta meg az ügyészség. 

A titkosított ügy szálai a Gyurcsány-kormány idején alapított egymásért alapítványig vezethetők vissza: a vád szerint az alapítvány – amelynek megalapítását Nagy Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal 2006-ban elhunyt első igazgatója kezdeményezte – számára egy magáncég 2005-ben és 2006-ban Ázsiából hozott az országba milliárdos értékű vámárut, többtonnányi élelmiszert arra hivatkozva, hogy adomány, ám azok a nagy áruházláncok polcaira kerültek, így csaknem másfél milliárdnyi adót nem fizettek be az államkasszába. 

Később feltáró vallomásokból kiderült, hogy az egykori közhasznú szervezet a Gyurcsány-kormány legmagasabb rangú titkosszolgáinak a kifizetőhelyeként működött évekig, cserébe a hatóságok vezetői elsimították Jakubinyi büntetőügyeit. Szolgálataikért a vádlottak százmilliós összegeket kaphattak.

A Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa a titkosított perben 2017-ben elsőfokon mindhárom vádlottat bűnösnek mondta ki. Az alvilágban jól ismert Jakubinyi Róbert elsőrendű vádlottat kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett vesztegetés miatt négy év börtönre és öt év közügyektől eltiltásra ítélték. 

A másodrendű vádlott Galambos Lajos folytatólagosan elkövetett vesztegetésért és államtitoksértésért öt évet kapott, valamint nyolc évre a közügyektől is eltiltották. Az NBH volt műveleti osztályvezetőjét, harmadrendű vádlottat három év börtönnel és öt év közügyektől eltiltással sújtották. 

A bíróság emellett Galambost 150, a volt osztályvezetőt 100 millió forintos vagyonelkobzásra ítélte. 

Az ügyészség ugyan súlyosabb büntetés kiszabását indítványozta, ám a Fővárosi Ítélőtábla – eljárásjogi okok miatt – hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet. Az ítélőtábla a megismételt eljárás lefolytatására a Kaposvári Törvényszék másik katonai tanácsát jelölte ki, amely 2019 februárjában kezdte meg a büntetőügy tárgyalását.

A bíróság végül tavaly szeptemberben a megismételt elsőfokú eljárásban Jakubinyit kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntette miatt három év börtönbüntetésre és négy év közügyektől eltiltásra, Galambos másodrendű vádlottat folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntette és államtitoksértés bűntette miatt négy év börtönbüntetésre és hat év közügyektől eltiltásra, a harmadrendű vádlottat vesztegetés bűntette miatt két év hat hónap börtönbüntetésre és négy év közügyektől eltiltásra ítélte. Mivel a vádlottak fellebbeztek, az ügy újra az ítélőtáblára került, amely szeptember 13-án lényegében helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

 

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: Dunántúli Napló/Löffler Péter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.