Háborús bűntett miatt keresett szerb férfit tartóztattak le Budapesten

Harminchárom koszovói albán halálához lehet köze a ma ideiglenes kiadatási letartóztatásba került szerb férfinak – közölte lapunkkal a Fővárosi Törvényszék (FT) sajtóosztálya. Az ENSZ-főtitkár koszovói különmegbízottja bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot a férfi ellen háborús bűncselekmény miatt.

2022. 10. 17. 16:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az FT elrendelte hétfőn annak a szerb állampolgárságú férfinak az ideiglenes kiadatási letartóztatását, akivel szemben az ENSZ-főtitkár koszovói különmegbízottja – a pristinai bíróság különleges osztályának kérése alapján – bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot. Az elfogatóparancsot civil lakosság ellen elkövetett háborús bűncselekmény és más bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás miatt bocsátották ki. 

A rendelkezésre álló adatok szerint a szerb férfi és két társa megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 1999. március 26., 27., 28., valamint 1999. május 13., 17. és 28. napjai között a PEJA/PEC járásban található Kristal településen segítséget nyújtottak, illetve részt vettek civilek lelövésében, amely 33 koszovói albán halálát eredményezte. 

A vádlottra maximálisan kiszabóható büntetés életfogytig tartó szabadságvesztés. 

A bíróság a mai tárgyaláson kizárólag azt vizsgálta, hogy a meglévő információk szerint a kiadatás, illetve az ideiglenes kiadatási letartóztatás feltételei a keresett személy esetében fennállnak-e. A férfi nem járult hozzá a kiadatásához. Az ideiglenes kiadatási letartóztatás a kiadatási letartóztatás elrendeléséig tart. 

Az ideiglenes kiadatási letartóztatást meg kell szüntetni, ha 2022. november 26-ig a kiadatás iránti megkeresés nem érkezik meg. 

A terhelt kiadatása teljesítésének további feltétele, hogy Koszovó igazságügyi hatósága a közölt határidőben megfelelő jogi garanciát nyújtson arra, hogy a kiadni kért személlyel szemben a kiadatást megelőzően elkövetett olyan más bűncselekmény miatt, amelyre a kiadatást nem engedélyezték, a megkereső államban nem folytatnak le büntetőeljárást vagy nem foganatosítanak személyi szabadságot korlátozó intézkedést, valamint nem adják ki és nem adják át harmadik országnak ezen cselekmény miatt, illetve a kiadott személy a vele szemben a kiadatását követően lefolytatott büntetőeljárás vagy büntetés-végrehajtásának befejezése után elhagyhatja a megkereső állam területét. 

A bíróság az Igazságügyi Minisztériumon keresztül megkeresi a koszovói igazságügyi hatóságot a kiadatási kérelem és a fenti garancia miatt, valamint felhívja arra, hogy tudja-e garantálni azt, hogy a terhelt a büntetőeljárás alatt speciális, az európai börtönszabályoknak megfelelő intézményben fogják fogva tartani, s a koszovói magyar nagykövetség munkatársai bármikor meglátogathatják őt. A specialitás szabályai a terhelt vonatkozásában alkalmazandók. 

A végzés végleges.

Ismeretes, Koszovóban 1999 óta NATO-alakulatok tartják fent a békét a KFOR-misszióval. A KFOR-ban kezdetektől szolgálnak magyar katonák, napjainkban négyszázan. A napokban váltotta egy olasz tábornok a KFOR élén egy évig parancsnokoló Kajári Ferenc vezérőrnagyot. A békefenntartókra továbbra is szükség van. Legutóbb idén szeptemberben törtek ki zavargások útblokádokkal, miután  a koszovói adminisztráció diszkriminálta a szerb rendszámokat és lecseréltette azokat a szerb–koszovói határon. Szerbia még a hadsereget is készültségbe helyezte. A feszült helyzetet végül tárgyalások útján rendezték, nem utolsó sorban Kajári tábornoknak köszönhetően.

Borítókép: Szeptemberben útblokádokat hoztak létre Koszovóban a határátkelőknél (Forrás: internet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.