„A baloldal morális felsőbbrendűséget érez, ezért osztályozza a sajtótermékeket”

Fürjes Balázs a Baranyi Krisztinával folytatott vitában elmondta, a politikusok véleménye nem lehet alapja újságírók megbélyegzésének és kirekesztésének.

Magyar Nemzet
2022. 11. 10. 9:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy politikust minden nap vizsgáztatnak, nem mindig a nyilvánosság előtt, de ez napi szintű kihívás egy politikus számára – fogalmazott Baranyi Krisztina, Ferencváros baloldali polgármestere csütörtökön a KeljFelJancsi című műsorban, ahol Fürjes Balázzsal, a miniszterelnökség parlamenti államtitkárával vitázott. 

Az ügy előzménye, hogy Baranyi múlt péntek reggel élő adásban jelentette ki, hogy az egyik őt kérdező újságíró kérdéseire azért nem fog válaszolni, mert az illető a Pesti Srácok nevű portál munkatársa. Jelezte: ha tudta volna, hogy a Pesti Srácok újságírója jelen lesz a stúdióban, akkor nem vesz részt a műsorban, legközelebb pedig a készítőitől érdeklődni fog, hogy mely lapok újságírói akarnak kérdéseket feltenni a polgármesternek. Kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorában Baranyi Krisztina úgy fogalmazott, „régóta nem nyilatkozok sem a Pesti Srácoknak, sem más szennylapoknak a kérdéseire”. Erre válaszul Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a műsorban elmondta, „nekem abban van vitám polgármester asszonnyal, hogy az nagyon rossz út, ha akár bal-, akár jobboldali politikusok döntik el, hogy ki az újságíró.”

Fürjes a KelFelJancsiban lefolytatott vitában elmondta, neki a szólás- és sajtószabadságba belefér, hogy egy műsornak a Szigorlat nevet adják, ő maga is elmenne egy ilyen műsorba, ha hívnák. – Jó az, hogy ez az ügy szólásszabadságról szóló vitát robbantott ki, mert ez a mindennapi diskurzusnak nem része – jegyezte meg. Arról, hogy van-e elvárása egy-egy műsorral kapcsolatban, elmondta, hogy az alapkérdéseken kívül (például, hogy milyen hosszú lesz a műsor) nem kérdez, mert „minél kevesebb elvárása van az embernek, annál könnyebb az élet”.

Baranyi szerint ennek a vitának nem most kellett volna megtörténnie, hanem legalább öt-hat évvel korábban, azonban szerinte mindez nem a szólásszabadságról szól, hanem arról, hogy a magyar nyilvánosság az óriási fideszes médiafölénynek köszönhetően abnormális helyzetbe sodródik. – Legitimnek tekintünk közpénzen, politikai célból a lejáratásra létrehozott propagandaeszközöket, amelyek nem sajtótermékek, és nem tudunk mit tenni, mert folyamatosan pénzt kapnak, a politikusok pedig belefáradnak a perekbe – magyarázta a baloldali polgármester. Hozzátette, az emberek igazságként kezelik ezeknek a médiumoknak a tartalmát, ha nem jutnak más tájékozódási forráshoz. 

Baranyi Krisztina elmondta azt is, hogy a pénteki műsor közben döbbenetet érzett, a Pesti Srácok műsorvezetője késve érkezett, az adás előtt nem derült ki, hogy ő is ott lesz, így jelenlétével ott szembesült. Először úgy gondolta, hogy sarkon fordul és elmegy, de látta maga előtt a szalagcímeket arról, hogy megfutamodott a beszélgetés elől, ezért inkább ott maradt a stúdióban. 

Fürjes szerint a politikusokat is megilleti a hallgatás, a tartózkodás joga, azonban a politikusok nem hivatottak arra, hogy osztályozzák a sajtót, az újságírókat és a sajtótermékeket. 

Baranyi elmondta, a Pesti Srácoknak évek óta nem nyilatkozik, mert állítása szerint évek óta zaklatják őt. Szavai szerint tankönyvileg definiálható, hogy mi az agitációs propaganda és mi a sajtó. – Már az sem igaz, amit kérdeznek, ez például megkülönbözteti a propagandát a szabad sajtótól – jelezte Baranyi, majd olyan PestiSrácok-szalagcímeket idézett, amelyek róla szólnak. 

Fürjes Balázs erre válaszul kifejtette, megérti, hogy mindez bántja a polgármester asszonyt, szerinte is átlépte a jó ízlés határát a Pesti Srácok, és különösen nőkről nem szabad úgy beszélni, ahogy ők tették. Azt azonban hozzátette, akármennyire is fáj a politikusoknak egy-egy megnyilvánulás, ami a médiától jön, a politikus ne a személyes indulatok alapján hozzon döntéseket, mert a sérelmek személyesek, a közhatalomban állók személyes sérelmei azonban a közösséget befolyásolják. 

 

– A közbeszédnek ez a stílus része, a szólásszabadság és sajtószabadság keretein belül van, a jó ízlésen azonban kívül – mondta az államtitkár. Fürjes ezután baloldali szalagcímeket idézett – például Tóta W. Árpád: Elvitte végre a pravoszláv ördög Wittner Máriát is cikkének címét –, ellensúlyozva Baranyi állítását és igazolva azt, hogy sajnos a szólásszabadság és sajtószabadság jegyében nincs mód megtiltani ezeket akkor sem, ha a jó ízlésen kívül esnek. 

 

Fürjes szerint évek óta jól együtt tud működni Baranyival, félre tudják tenni ellentéteiket, azonban rámutatott, a baloldal morális felsőbbrendűséget érez, amikor osztályozza a sajtótermékeket. 

A politikusok önkényes, szubjektív véleménye nem lehet alapja az újságírók megbélyegzésének és kirekesztésének

– fogalmazott. 

Baranyi erre válaszul elmondta, nem rekeszti ki az újságírókat, azt várja, hogy legalább a kérdésük ne legyen hazugság. Fürjes szerint a sajtó sokszínű, és ez így van rendjén, az igazi kérdés az, hogy ma Magyarországon szabadon hozhat-e az ember tartalmat nyilvánosságra, és szabadon hozhat-e létre sajtóterméket.

Baranyi elmondta, a sajtó fogalmát pontosan lehet definiálni, ő azonban nem látott még a Pest Srácok részéről kritikus, számonkérő kérdést kormánypárti politikusnak vagy parlamenti képviselőnek címezve.

Megjegyzendő, hogy a műsor további részében Fiala János műsorvezető és Baranyi Krisztina alig hagyták szóhoz jutni Fürjes Balázst, akinek szinte lehetősége sem volt a jobboldali sajtót és újságírókat támadó vádakra reagálni.

A műsorvezető és Baranyi Krisztina is szóba hozták a baloldali Magyar Hang kormányinfóról történő kitiltását, amire válaszul Fürjes Balázs emlékeztetett az Orbán-kormány tájékoztatási gyakorlatára. – Orbán Viktor egyedül a pártelnökök közül évente tart egy vagy két olyan sajtótájékoztatót miniszterelnöki minőségében, amikor kiáll a döntő részben kormánykritikus sajtóorgánumok képviselői elé, emellett hetente van egy kormányinfó Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra részvételével, Orbán Viktort emellett háromhetente a Parlamentben az ellenzéki képviselők is vallatják. Tarlós István főpolgármesterként kéthetente tartott Budapest-infót, ehhez képest Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester nem tart Budapest-infót, nem hívja meg a jobboldali lapokat a sajtótájékoztatóra és bojkottál bizonyos jobboldali lapokat – sorolta az államtitkár.

Fürjes hangsúlyozta, a szólás- és sajtószabadság mindenkit megillet, a politikusok nem dönthetnek újságírókról és nem hallgattathatnak el senkit. Zárszóként az államtitkár elmondta, nagyon fontosnak tartja, hogy a sajtó- és szólásszabadság egyetemes emberi jog vagyis mindenkit azonos mértékben megillet, ő mindig annak a pártján fog állni, hogy a politikusok ezt ne korlátozzák és egyetért Baranyi Krisztinával abban, hogy ha fontos kérdésekről a politikai oldalak különböző szereplői le tudnak ülni civilizált módon, érveket felsorakoztatva beszélgetni, az jót tesz a közbeszéd és a demokrácia minőségének. A politikusok zsűrizése pedig a választók dolga – tette hozzá.

Borítókép: részlet a műsorból (Forrás: Youtube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.