A családok és a munkáltatók is jól járnak

Ez az intézkedés egy újabb segítség lehet a gyermeket vállaló családoknak – véli Gyurkó Katalin a foglalkoztatási törvényjavaslat kapcsán. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke úgy fogalmazott: a magyar társadalom, s azon belül a piaci, munkaadói szféra is egyre családbarátabb.

2022. 11. 07. 19:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon fontos, hogy a férfi apa is legyen. Apává válni talán kicsit más, mint anyává, hiszen a férfi a kicsi megérkezéséig csak közvetve találkozik a gyermekkel, de épp emiatt nagyon fontos, hogy a gyermek megérkezése után nem sokkal vele és az édesanyával lehessen

– fogalmazott lapunk kérdésére Gyurkó Katalin a néhány napja megjelent foglalkoztatási törvényjavaslat kapcsán. 

A Technológiai és Ipari Minisztérium által benyújtott rendelkezés elfogadását követően megduplázódhat az apanapok száma, a szülői és gondozói szabadság 44 napra emelkedhet, továbbá ingyenes képzések is részei a foglalkoztatási törvénycsomagnak. A jogalkotási tervek a munkavállalók, családok érdekei mellett figyelembe veszik a költségvetés teherbíró képességét és a vállalkozások mozgásterét is.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke úgy véli, nagyon sokat jelent az az öt nap plusz, amellyel többet lehetnek otthon az édesapák. Szavai szerint az új rendelkezés hatására az édesapák sokkal jobban megismerhetik egymást a kicsivel, és a megváltozott élethelyzetben így már van idő átélni az örömöt, és megtapasztalni, hogy ki mit és hogyan csinál a jövőben, mi legyen a munkamegosztás.

Ez a szülőknek is egy tanulási időszak, amire érdemes időt szánni. Úgy gondolom, a családi élet és a munka összeegyeztetése nem könnyű feladat, azonban ez az intézkedés egy újabb segítség lehet a gyermeket vállaló családok számára

– hangsúlyozta.

A NOE elnöke kiemelte: – A gyermeknek mindenekelőtt a szüleire van szüksége, mindkét szülőjére. Különösen igaz ez hároméves koráig, hiszen az alapvető szociális készségek ekkor fejlődnek ki. A 44 nap szülői szabadság épp ebben a három évben teszi lehetővé, hogy többet legyen otthon a szülő a gyermekével. Talán itt is jobban kifejezi az intézkedés jelentőségét, ha hetekben fogalmazzuk meg, hiszen így évente három hétig lehetnek együtt a szülők e szabadság segítségével a gyermekükkel. És mindezt akkor, amikor ők szeretnék, így a szülők kiválaszthatják azt az időszakot, amely a legalkalmasabb számukra, s ez valódi, érdemi döntési szabadságot ad számukra. Ez egy nagyon fontos része a szabályozásnak – értékelte Gyurkó Katalin a rendelkezést.

A NOE elnöke arról is beszélt, hogy a törvényjavaslat – bár a munkaadóknak a korábbinál több terhet jelent – mindenkinek jó, mert ahol erős és jó családi kötelék van, ott a munkavállalók is jobban teljesítenek.

– Szeretném megköszönni nekik is, hogy elfogadták ezt a családbarát intézkedést. 

Hiszem, hogy ez is azt mutatja, hogy a kormány és talán a családszervezetek munkájának is köszönhetően a magyar társadalom, s azon belül a piaci, munkaadói szféra is egyre családbarátabb. Nehéz időket élünk, fontos, hogy számíthassunk egymásra, s ebben az esetben ez megvalósult. Bízom benne, hogy elfogadják ezt a javaslatot, talán az apák számára még kedvezőbb módon

– foglalta össze Gyurkó Katalin. 

A törvénytervezet az apanapok és a szülői szabadság mellett kitér a kisgyermekes szülők rugalmasabb munkafeltételeinek biztosítására is, amelynek értelmében a gyermek nyolcéves koráig kérhetik a munkavégzési hely és munkarend módosítását, a távmunka keretében vagy részmunkaidőben való foglalkoztatásukat. 

A változtatás időpontját is megjelölő, indoklással ellátott, írásos kérelmükre a munkáltató köteles 15 napon belül szintén írásban válaszolni. A jogalkotási terv emellett a gondozói szabadság átültetéséről is rendelkezik: akinek a hozzátartozója vagy a vele egy háztartásban élő személy súlyos egészségi okból gondozásra szorul, legfeljebb öt munkanapra mentesülhet a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettsége alól.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.