A flow szupererőt adhat

A boldogságunk feltételeinek fele genetikailag meghatározott, életkörülményeink további 10 százalék adalékot jelentenek, azonban van 40 százaléknyi helyünk boldogságfokozó aktivitásra – állítja Magyaródi Tímea pszichológus, aki arról tartott előadást szerda este a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Mentális Edzőtermében, hogyan is adhat szupererőt a flow, és hogyan növelhetjük az áramlatban töltött időt.

Domján Anikó
2022. 11. 23. 23:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Senkinek nem lehet elmondani, hogyan élheti át a flow-t, és nem is lehetünk 0-24 órában az áramlás állapotában, azonban bizonyos gyakorlatok lehetőséget nyújthatnak az elérésére

 – biztatta hallgatóit Magyaródi Tímea pszichológus, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szerda esti előadásában, ahol azt is elárulta: minél többször éljük át a flow-t, annál boldogabb lehet az életünk. 

Magyaródi Tímea arról beszélt az Áramlat szerepe a megküzdésben és a jóllétben című prezentációjában: tulajdonképpen mi is az a Csíkszentmihályi Mihály nevéhez köthető flow, ami elragad,  ami azt az érzést kelti, hogy kézben tartjuk az eseményeket és eltorzítja az idő-és én-érzékelésünket. 

A tavaly elhunyt Széchenyi-díjas magyar-amerikai pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály a flow-élmény, vagyis egy nagyon összpontosított elmeállapot pszichológia koncepciójának megalkotója. A jelenséget olyan állapotként írta le, először 1975-ben, amikor az ember teljesen elmélyül abban a tevékenységben, amit csinál. A koncentrálás és a kontroll érzése ekkor nagyon magas, és úgy érzi, mintha egy energiabomba lenne, mintha a mindennapi problémák megszűnnének, a gondjai háttérbe szorulnának.

A pszichológus két tudóssal együt a 2000-es évek elején megalkotta az úgynevezett pozitív pszichológia irányzatot, melynek egyensúlyi funkciója volt, hiszen a pozitív működés tünetlistáját – vagyis az erősségek és erények katalógusát –  ekkor még nem összesítették, a pszichológia többnyire a „gyengeség és károsodás tudománya” volt. Kétezertől aztán berobbantak a flow-kutatások – hangzott el a szerda esti előadásban. 

A flow nem érzelem, hanem szubjektív érzés. Ha nem így lenne, tudnánk, hogy abban vagyunk, de nem tudjuk. Azonban, amikor magunkhoz térünk, és kilépünk a flow-csatornából, akkor tudjuk átélni az örömöt – mondta Magyaródi Tímea. Arról is beszélt, hogy a flow életközeli, bárki számára megtapasztalható, formálható, tanítható. 

Mindössze – sorolta –  három dolog szükséges az eléréséhez.

Először is, a tiszta cél, másodszor, hogy a kihívás illeszkedjen a készségeink szintjéhez, harmadrészt pedig kellenek a közvetlen és pontos visszajelzések. 

A pszichológus rámutatott: mivel a flow univerzális, ezért gyakorlatilag bármilyen aktivitásban átélhető (futás, írás, munka, csapattevékenységek) , azonban az teljesen szubjektív, hogy kinek mi ez a feladat, a speciális élményt magunknak kell megtalálnunk.

A flow gyakori átélése pozitív kapcsolatban van a kognitív fejlődésünkkel (a készségeink folyamatos fejlesztése miatt) és a jóllét („boldogság”) különböző komponenseivel. Ha az élmény átélése egy közös feladat során történik, úgy az társas életünkre is pozitívan hathat, elégedettebb kapcsolatokhoz vezethet.  A kontroll érzésének fejlesztése, gondozása, a valóságból való időszakos kilépés, az énhatékonyság és a pozitív érzelmek flow-t követő megélése mind részei annak a „szupererőnek”, amelyet az áramlat minél gyakoribb átélése biztosíthat számunkra

 – számolt be a pozitívumokról Magyaródi Tímea. 

A pszichológus elárulta: vannak akik hajlamosabbak gyakran átélni a flow-t – kutatások zajlanak arról, hogy ennek van-e genetikai oka – , ők a meg nem oldott feladatban kihívást, nem pedig problémát látnak. Ha valaki képes így élni, vagyis folyamatosan emelni a tétet és hozzá illesztenie a feladatait, akkor folyamatosan fejlődik. 

A kutató,  Lyubomirszki úgynevezett Boldogságtortájára hivatkozva elmondta: boldogságunk feltételeinek fele genetikailag meghatározott, életkörülményeink további 10 százalék adalékot jelentenek, azonban van 40 százaléknyi helyünk boldogságfokozó aktivitásra, amit sajnos nem mindig használunk ki, pedig megéri!

 

– Saját flow-térkép kell, elengedhetetlen az önismeret és a tudatosság, az, hogy ne csak történjenek velünk a dolgok – hangsúlyozta Magyaródi Tímea. 

Egy intézet a flow-ért

Az MCC 2022. szeptember elsején hívta életre az MCC Flow Kutatóintézetet (FLOKI), amelynek célja, hogy újszerű képzésekkel, önfejlesztést támogató mérésekkel, a vezetésfejlesztéshez kapcsolódó optimális teljesítményt (flow) célzó kutatásokkal, valamint szakmai programokkal támogassa és fejlessze az MCC-s hallgatók teljesítőképességét. Ennek érdekében a FLOKI csúcstechnológia fejlesztéseket – mint a Multimodális bioszenzor – valósít meg; az MCC teljes közösségének programjait támogató felméréseket végez; gyakorlatorientált képzéseket tart; a flow-élményhez kapcsolódó alap- és alkalmazott kutatási tevékenységeket folytat; valamint Mentális Edzőtermében különböző szolgáltatásokat kínál az MCC közössége számára. A tartós flow-élmény elérésének kifejlesztéséhez a FLOKI nemcsak a feltörekvő generációnak nyújt egyedülálló fejlődési lehetőséget, hanem a jövő oktatási módszertanának technológiai alapjait is lefekteti.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.