Elutasított uniós tervek

A magyar választók kétharmada nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unió minden hónapban másfél milliárd euróval támogassa Ukrajnát – derül ki a Nézőpont Intézet aktuális kutatásából. Ukrajna havi pénzügyi segélyezését csak az aktív magyarok kevesebb mint egynegyede tartja elfogadhatónak.

2022. 11. 04. 7:10
VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2022. június 22. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2022. június 22-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar választók kétharmada, 66 százaléka nem ért egyet azzal, hogy az Európai Unió minden hónapban megközelítőleg másfél milliárd euróval támogassa Ukrajnát – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb, ezer fő telefonos megkérdezésével készült, a 18 évnél idősebb lakosságra reprezentatív kutatásából. 

Mint közleményükben írják, Ukrajna havi pénzügyi segélyezését csak az aktív magyarok kevesebb mint egynegyede tartja elfogadhatónak.

Lényegesen kisebb, csaknem harmadakkora a tábora – 24 százalék – azoknak, akik egyetértenek az uniós segélypolitikával, és csak minden tizedik választó jelezte, hogy nem tud dönteni a kérdésben. A magyarok politikai hovatartozástól függetlenül elutasítóak az uniós tervvel szemben. 

Fotó:  Grafika: Magyar Nemzet. Forrás: Nézőpont Intézet

Még az úgynevezett kormánykritikusok körében is többségben vannak az ellenzők, a válaszadók közel fele, 49 százaléka utasítja el Ukrajna jelentős összegű, folyamatos pénzügyi támogatását és ennél kevesebben, 39 százaléknyian támogatnák azt. 

A kormánypárti tábor egységesebbnek mutatkozik: 79 százalék, vagyis tízből nyolcan utasítják el keleti szomszédunk segélyezését, és mindössze 13 százalékuk ért egyet vele. A Magyarországnak járó uniós források kérdésének rendezése nélkül aligha változtatható meg a mai egyértelműen elutasító magyar választói akarat.
Ukrajna az ellene indított háború előtt is sok gazdasági nehézséggel küzdött, a háború miatt azonban mára lényegé­ben technikai államcsődbe került – hívja fel rá a figyelmet a Nézőpont Intézet. Becslések szerint az ukrán államnak alapvető szükségletei fedezésé­hez hozzávetőlegesen havi ötmilliárd euró külső támogatásra van szüksége.

Ursula von der Leyen, az Euró­pai Bizottság elnöke és Olaf Scholz német kancellár nemrégiben  kezdeményezte, hogy az Európai Unió közössége havi másfél, éves szinten pedig nem kevesebb mint 18 milliárd euróval járuljon hozzá Ukrajna működéséhez. Brüsszeli körökben az is felmerült, hogy e támogatás forrása a tagállamok újabb közös hitelfelvétele lenne.

A Nézőpont Intézet mindehhez hozzáteszi: várhatóan nagy politikai vita fog kialakulni ebben a  kérdésben, amelyet tovább bonyolít, hogy egyes uniós tagállamok – köztük Magyarország – mind a mai napig nem fértek hozzá az első közös európai uniós hitelfelvételből finanszírozott helyreállítási alap forrásaihoz.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2022. június 22-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.