Felavatták a hatvanéves gyógyszerhatóság új székházát

A tízezer négyzetméteres épület kialakítását a kormány csaknem hatszázmillió forinttal támogatta.

2022. 11. 07. 16:19
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány támogatása által megvalósuló modern, 21. századi színvonalú székház kialakítása lehetőséget teremtett arra, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) gyógyszerkémiai és technológiai, valamint élelmiszer-kémiai és analitikai laboratóriuma is megújuljon

– hangsúlyozta az OGYÉI fennállásának 60. évfordulója alkalmából megrendezett konferencián Latorcai Csaba, amelynek keretében az intézmény új, tízezer négyzetméteres székházát is felavatták.

Fotó: Havran Zoltán

A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az új, Szabolcs utcai épület kapcsán felidézte: a gyógyszerhatóság 1962-es megalakulásától kezdve jelentős utat tett meg, hiszen az OGYÉI első székhelye még a Pest megyei Gyógyszertári Központ egyik raktárépülete volt. Ebből a raktárépületből indult el egy olyan szerves fejlődési folyamat, ami a teljes magyar gyógyszerészeti, kutatási és engedélyeztetési tevékenységet – beleértve a betegbiztosítást – is átfogja – mutatott rá. Latorcai Csaba kiemelte az is, hogy az OGYÉI példaértékű és történelmi tevékenységet tanúsított a koronavírus-járvány idején. Munkájuknak köszönhetően pedig százezrek lettek időben beoltva és váltak védetté a fertőzés súlyos szövődményei ellen. Az államtitkár biztosította az intézmény vezetését arról, hogy 

a kormányzat támogatása és együttműködése nem egy egyszerű gesztus, hanem prioritás, amely azt a célt szolgálja, hogy a tudományos, gyógyszerészeti és betegbiztonsági tevékenység, kiegészítve az élelmezés-egészségügyi pillérrel, hosszú távon is ellátott legyen.

Fotó: Havran Zoltán

Latorcai Csabához hasonlóan Rétvári Bence is az OGYÉI elmúlt két évben végzett tevékenységét méltatta, kiemelve, hogy egy intézmény sikeres működése nem békeidőben, hanem egy krízishelyzetben mutatkozik meg, amikor a rutinszerű eljárások egyik napról a másikra átalakulnak. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint azonban kétségtelen, hogy a legfontosabb szerep a vakcinák kapcsán hárult a az intézetre, amely kellő gyorsasággal vizsgálta be a keleti vakcinákat, s így Magyarország volt az egyetlen ország, ahol a járvány dandárjában ötféle oltóanyaggal lehetett oltani. Mint mondta,

 a keleti vakcináknak köszönhetően négyezer ember életét sikerült megmenteni, így az elsők között értük el a huszonöt, majd az ötvenszázalékos átoltottságot, és a harmadik oltás felvétele is elsőként nálunk vált lehetővé, amely szintén az OGYÉI munkáját dicséri.

Emellett pedig a többlethalálozások mértéke is azt mutatja, hogy Magyarország a járvány idején uniós összesítésben a jobban védekező országok közé tartozik – tájékoztatott Rétvári Bence, aki szerint jó helyre került az a közel hatszázmillió forint, amivel a kormány az új székház kialakítását segítette. 

Müller Cecília országos tiszti főorvos is köszöntötte a konferencia résztvevőit. Fotó: Havran Zoltán

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet  célkitűzéseiről és prioritásairól Szentiványi Mátyás számolt be. Az OGYÉI igazgatója a hatóság küldetését három pontban – egészségtudatos Magyarország, egészséges táplálkozás, megbízható, rendszeresen ellenőrzött gyógyszerek – határozta meg. Kiemelte azt is, hogy szükség van patrióta gyógyszerstratégiára, valamint a kommunikáció, a digitalizáció, a munkakörülmények fejlesztésére és a technológia korszerűsítésére  is. Utóbbi kapcsán az intézményvezető elmondta:

terveik között szerepel az OGYÉI új honlapjának kialakítása, valamint egy új applikáció is, amelyben egyebek mellett gyógyszerkereső és gyógyszertárkereső szerepel, és még az orvosság bevételére is emlékezteti a felhasználót.

Borítókép: Takács Péter egészségügyi államtitkár, Szentiványi Mátyás főigazgató és Bese Gergő atya. (Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.