Klímapoklot vizionált a párbeszédes politikus

Számokkal támasztotta alá a kormány klímavédelmi erőfeszítéseit Koncz Zsófia államtitkár.

2022. 11. 21. 14:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Rebeka (Párbeszéd) arról beszélt napirend előtti felszólalásában, hogy hétvégén ért véget a COP27-csúcstalálkozó, ahol a világ kormányai azt vitatták meg, tudnak-e érdemben tenni valamit a már zajló klímakatasztrófa ellen, mert a képviselő szerint a klíma és az ökoszisztémák válsága jelent valódi veszélyt.

 Arról panaszkodott, hogy a hűtővíz hiánya miatt atomerőműveket kellett leállítani, egyes országok pedig a saját menekülésüket készítik elő az emelkedő tengerszint miatt. 

Szerinte nem csoda, hogy a mostani generációk tagjai egyre többet szoronganak és kétségbeesett figyelemfelkeltő akciókat szerveznek. Kritizálta a „vadkapitalizmust”, majd kijelentette, hogy 

amit az Orbán-kormány hozzá tudott tenni ehhez a küzdelemhez, az egy átlátszó hazugság volt.

A képviselő szerint Magyarország nem klímabajnok, hanem nulla ponttal, rúgott gól nélkül kiesett ebből a bajnokságból, mert betiltották a szélerőművek telepítését, megadóztatta a napelemeket és megszüntette a hálózatra kapcsolódási lehetőséget. Úgy vélte, klímapokol várható, elveszhet az ország jövője és versenyképessége, mert Orbán Viktor a közjó helyett a zsebük megtömését választotta. 

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában elmondta, hogy 2010 óta egységnyi GDP előállítására 24 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátása mellett képes a magyar gazdaság. Emellett 

az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás az uniós tagállamok között a kilencedik legjobb érték, a hazai áramtermelés 64 százaléka szén-dioxid-kibocsátástól mentes, 45 százalék nukleáris, 19 százalék megújuló energiahordozóból tevődik össze. A szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére tett intézkedések terén Magyarország összesítésben a 13. helyen áll, mert hazánk 1994 óta 39 százalékra csökkentette a szén-dioxid-kibocsátást. 

Hozzátette, Paks 2-nek köszönhetően évi 17 millió tonna szén-dioxid-kibocsátása válik elkerülhetővé, emellett a jelenleg működő paksi blokkoknak köszönhetően évente 14 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást kerülünk el, ami együtt több mint harmincmillió tonna szén-dioxidot jelent éves szinten. 

Felhívta a figyelmet, hogy az elhibázott brüsszeli szankciók miatt Európában újraindítják a szénbányákat, növelik a fakitermelést, ami energiaválságot okoz. Hangsúlyozta, 

a magyar kormány azon dolgozik, hogy hazánk olyan kivételeket kapjon, amelyek a magyar családok és a magyar gazdaság érdekeit szolgálják, 

és ebben nagyon számítanak az ellenzéki képviselőkre, de a baloldal az uniós parlamentben sorra szavazza meg a Magyarországnak kedvezőtlen döntéseket.

Úgy vélekedett, a COP27-en magyar sikerként értékelhető, hogy idén először került érdemi hivatkozás a zárónyilatkozatba „a víz és a klíma nexus fontosságáról” többek között Magyarország kérésére. Kiemelte a kormány klíma- és természetvédelmi akciótervét, de támogatják az elektromos autók terjedését, valamint a szén-dioxidkibocsátás csökkentését célzó zöld busz programot is. Végül arra emlékeztetett, hogy a kormány kezdeményezésére az Országgyűlés betiltotta egyes egyszer használatos műanyagok forgalmazását tavaly.

Borítókép: Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium parlamenti államtitkára (Fotó: Észak-Magyarország/Vajda János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.