Mától megkezdi működését az Integritás Hatóság

Ma kezdi meg működését az Integritás Hatóság, amely az egyik legfontosabb, az Európai Bizottságnak tett vállalás a kondicionalitási tárgyalások kapcsán. Lapunknak Kovács Attila, az Alapjogokért Központ szakértője kiemelte: várhatóan az Európai Bizottság sem kívánja vállalni annak az ódiumát, hogy az év vége előtt nem tud megállapodni hazánkkal.

2022. 11. 19. 6:45
EU Commission Weekly College Meeting in Brussels
EU Commission Weekly College Meeting in Brussels Fotó: EU COMISSION / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottsággal való megegyezéshez szükséges tizenhét magyar vállalás közül az egyik legfontosabb az Integritás Hatóság, vagyis egy olyan új intézmény létrehozatala, amely közbeszerzési eljárást ellenőriz az uniós forrásokkal kapcsolatban

 – emelte ki még szeptemberben a kondicionalitási eljárásokkal kapcsolatos tárgyalások lezárása után Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, aki az uniós tárgyalásokért is felelős.

A hatóság ma kezdte meg működését: alapvetően az uniós forrásokból megvalósuló projektek közbeszerzési eljárásait fogja vizsgálni, és közbeléphet, ha olyan szabálytalanságot észlel, amely az uniós források nem megfelelő felhasználására ad lehetőséget.

Úgy tudni, a hatóság akkor avatkozik majd be, ha véleménye szerint az illetékes hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket olyan csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására, amely hátrányosan érinti az uniós pénzügyi támogatások végrehajtását.

A másik fontos vállalás még a Korrupcióellenes Munkacsoport felállítása ezen a hatóságon belül. A kabinet már augusztus végén megkezdte a vállalt intézkedések végrehajtását, majd szeptemberben és októberben benyújtották a szükséges módosításokat a parlament elé.

Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója lapunk megkeresésére kiemelte: az Euró­pai Bizottság részéről az egyik legkomolyabb fenntartás a korrupciós aggály volt, viszont az Integritás Hatóság megalakulásával ezt tulajdonképpen kiküszöbölte a magyar kormány.

A szakértő emlékeztetett: szeptember 18-án az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosa, Johannes Hahn még úgy nyilatkozott, hogy az igazságügyi rendszer kérdése sem Lengyelország, sem Magyarország esetében nem képezheti a jogállamisági csomag részét, mivel közvetlenül nem kapcsolódik az európai uniós pénzügyi érdekek védelméhez. Ezzel szemben az elmúlt hetekben kiderült, hogy mégis vannak újabb elvárásai a bizottságnak a tizenhét ponton túlmenően, vagyis „csuklóztatja” a tagállamokat.

Kovács Attila hozzátette: mivel egyelőre nincs megállapodás, az említett nyilatkozat is a tárgyalási folyamat részét képezi.
Ahogy közeledik a megállapodás időpontja, úgy egyre többet támadják hazánkat, többek között több baloldali brüsszeli sajtóorgánum, sőt a jövő héten kezdődő brüsszeli plenáris ülésen szóba kerül az úgynevezett „magyar ügy”.

Ez nem a pénz nagyságáról szól, ez tisztán politikai zsarolás

– így pedig Johannes Hahn nyilatkozott legutóbb arról, hogy a magyar kormány a tagállamok közül egyedüliként meg akarja vétózni az Ukrajnának szánt uniós támogatásról szóló jogszabály elfogadását.

Megerősítette ugyanakkor, hogy a zsarolás nem fogja befolyásolni a biztosi kollégium hazánkról alkotott véleményét.

Kovács Attila kiemelte: hétfőn tárgyal hazánkról az Európai Parlament (EP), azért akkor, mert a bizottság eredetileg kedden akart dönteni a forrásokról, és az EP erős politikai üzenetet akart a döntést megelőzően küldeni. – Jogi értelemben nincs szerepe az EP-nek, de a bizottság elnöke kénytelen figyelembe venni, mert nyomásgyakorló pozíciója van − fogalmazott az Alapjogokért Központ szakértője. Mint mondta, lehetséges, hogy a bizottság november 30-ra halasztja a döntését azért, hogy addigra enyhüljön az EP nyomásgyakorlása, és nagyobb politikai támogatást élvező javaslatot fogalmazhasson meg az uniós testület az Európai Tanácsnak.

A magyar kormány kompromisszumkészséget mutatott, és pozitív mederben zajlottak a tárgyalások. Várhatóan az Európai Bizottság sem kívánja vállalni annak az ódiumát, hogy az év vége előtt nem tud megállapodni hazánkkal

– emelte ki Kovács Attila.

Borítókép: illusztráció (Fotó: EU COMISSION/Pool)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.