Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Megvédi a kormány a rászorulókat az elszabadult energiaáraktól

Rétvári Bence államtitkár szerint a rezsicsökkentést nálunk sokkal gazdagabb országok sem engedhetik meg maguknak.

2022. 11. 02. 14:09
RÉTVÁRI Bence
Budapest, 2022. június 28. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend elõtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 28-án. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komjáthi Imre (MSZP) elmondta napirend előtt, hogy őt az elmúlt évtized vesztesei küldték a Parlamentbe, akikből a Fidesz-kormány kíméletlenül kipréseli az adókat. Úgy vélekedett, hogy a NER csak a fizetőképes arisztokraták csemetéinek tartja fenn a minőségi oktatás privilégiumát. Szerinte a többiek osztályrésze a fapados közoktatásból a gyári munkapadhoz átlépve leláncolt és kiszolgáltatott életet élni. Úgy fogalmazott, hogy szó szerint villanypásztorral kötik a magyar dolgozót a futószalaghoz, amitől végül súlyos betegek lesznek, majd hozzátette, hogy Dél-Ázsiában szoktak ilyen körülmények között dolgozni. Azt mondta, hogy szülők, diákok, tanárok tízezrei fejezték ki az utcán egyet nem értésüket a tanárok jogfosztásával, az oktatás rossz állapotával és a tisztes megélhetést sem biztosító tanári fizetésekkel. Öt dolgot sorolt fel, amit szerinte azonnal meg kellene tenni, ezek között említve, hogy érdemben emeljék a tanárok bérét, legyen valódi pedagógusi életpályamodell dinamikusan növekvő juttatásokkal és több pihenőidővel, vonják be a tanárokat a Nemzeti alaptanterv alakításába és szabadítsák fel a tankönyvpiacot, állítsák vissza a pedagógusok sztrájkjogát, illetve kérjenek nyilvánosan bocsánatot az elmúlt 12 évért, de különösen az elmúlt hónapokért. Felszólalása végén a képviselő cselekvésre szólított fel.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában kifejtette, 

jelenleg az a kérdés, hogy egyáltalán létezni fog-e az MSZP. Felhívta a szocialista képviselő figyelmét, hogy ennek okát talán a volt MSZP-elnök, Gyurcsány Ferenc személyében kell keresni. 

Az államtitkár felidézte, hogy a baloldali kormányok regnálásuk idején elvettek egyhavi járadékot a nyugdíjasoktól, és úgy vélte, hogy a baloldaliak akkor is bevezethettek volna rezsicsökkentést. Nehezményezte, hogy amikor a jelenlegi kormány ezt megtette, egyfolytában támadták. Rétvári Bence emlékeztetett, hogy a

rezsicsökkentés most minden családnak 181 000 forint támogatást jelent, amit nálunk sokkal gazdagabb országok sem engedhetnek meg maguknak. 

Rámutatott: a baloldali kabinet idején elvettek egyhavi bért az orvosoktól, ápolóktól, rendőröktől, tanároktól, valamint a szociális dolgozóktól is, nyolc százalékkal csökkentetve a fizetésüket. Kijelentette, hogy a szocialisták 2006-ban öt százalékkal emelték az áfát, és számtalan terméket kivettek a kedvezményes áfakörből, eladósították az önkormányzatokat, valamint megszüntették a családi adókedvezményt, amikor még messze nem volt válság. Rétvári Bence ellentmondást látott a szocialista képviselő zakóján viselt szociáldemokrata jelkép és aközött, hogy a baloldali politikus piacfelszabadításról beszélt, mert a liberalizáció a balliberális kormányzás idején nyolc év alatt hetvenszázalékos áremelkedést okozott. Az államtitkár felidézte a baloldali kormányzást jellemző tandíjat, vizitdíjat, kórházi napidíjat és a devizahitelezés miatti nehéz helyzetet is. Szerinte ekkor az volt a kérdés, hogy lesz-e egyáltalán fedél az emberek feje fölött.

 Felszólalása végén hangsúlyozta, hogy a rászoruló embereket a kormány megvédi az elszabaduló energiaáraktól.

Borítókép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyûlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. június 28-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.