Nagy sikerrel zárult az utolsó hagyományos népszámlálás Magyarországon

Minden várakozást felülmúló sikerrel zárult a 2022. évi népszámlálás – közölte a Központi Statisztikai Hivatal, hozzátéve, az utolsó számlálási szakasz végéig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be. Várhatóan az idei volt az utolsó hagyományos népszámlálás Magyarországon, a KSH tervei szerint ugyanis a következő összeírás adatai már kizárólag adminisztratív forrásokon alapulnak.

Magyar Nemzet
2022. 11. 29. 15:15
null
Nyíregyháza, 2022. október 1. Egy férfi kitölti a népszámlálás online kérdõívét nyíregyházi otthonában 2022. október 1-jén. Ezen a napon megkezdõdött a népszámlálás, amelyen a részvétel kötelezõ, a kérdõíveket október 16-áig interneten lehet kitölteni, majd számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekbõl nem érkezett be online kérdõív. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

November 28-án lezárult a 2022-es népszámlálás: a pótösszeírásban részt vevőkkel együtt, akik az elmúlt héten, a települési jegyzőt felkeresve tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek, összesen 4,6 millió lakáskérdőív és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be a népszámlálás rendszerébe – utóbbi a becsült várható népesség 96 százaléka – tájékoztatott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

A KSH 2022. október 1. és november 28. között kötelező népszámlálást tartott, melynek célja, hogy pontos és részletes képet kapjunk Magyarország népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, foglalkoztatottságáról, élet- és lakáskörülményeiről. Hangsúlyozták: a népszámlálás során gyűjtött megbízható adatok alapvetően határozzák meg jövőnket és alapjai a legfontosabb gazdasági, szociális és területfejlesztési döntések előkészítésének. Kiemelték, hogy az adatok – amelyeket összesített formában hoznak majd nyilvánosságra – semmilyen módon nem köthetők össze a válaszadók személyével, és kizárólag statisztikai célra használhatják fel. 

Mint írták, az idei népszámlálás volt az első alkalom, hogy állami adatbázisokat használtak a népszámlálás során megadott információk pótlásához. De abban a tekintetben is első volt az idei népszámlálás, hogy most először teljesen elektronikusan zajlott az összeírás: október 1. és 19. között mindenki önállóan tölthette ki a kérdőívet, később a számlálóbiztosi szakaszban, a pótösszeírás során pedig táblagépen rögzítették az interjú keretében megadott adatokat a számlálóbiztosok. Ez azért különösen fontos – írták –, mert a tervek szerint az idei volt az utolsó hagyományos népszámlálás Magyarországon, a következő népszámlálás adataihoz már kizárólag adminisztratív források feldolgozásával jutnak hozzá.

A KSH közleményéből kiderül: a népszámlálás online szakaszában csaknem három hét alatt 3,2 millió címről összesen 7 millió személyi kérdőív érkezett be a rendszerbe. Ez volt az első alkalom, hogy a KSH ennyi embert el tudott érni interneten keresztül, ez az arány, ilyen rövid idő alatt nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedőnek számít.

Ráadásul annak ellenére sikerült elérni a kiemelkedő eredményeket, hogy a baloldali média több cikkben tárgyalta: a népszámlálói biztosok terepmunkájához biztosított rendszer használhatatlan. A technikai jellegű problémák indokolatlan felnagyítása és az olyan lejárató írások ellenére, mint hogy a kormány a népszámlálással terheket rakna az emberekre, olajozottan működött az összeírás. 

– Az online kitöltések aránya minden előzetes várakozást felülmúlt – hangsúlyozta Vukovich Gabriella, a KSH elnöke, hozzátéve: akik a számlálóbiztosokkal együttműködve töltötték ki a kérdőíveket, megértőek és támogatóak voltak.

Minden statisztikai adatgyűjtésnek, minden reprezentatív társadalomtudományi vagy piackutatásnak a most kinyert adatok adják a kiindulópontját

– fejtette ki az elnök. Emellett fontos információkkal szolgálnak a helyi ellátási, szolgáltatási és infrastrukturális igényekről, de segítik a vállalkozásokat is, amelyek az eredmények ismeretében biztosabban, tudatos adathasználattal tervezhetik tevékenységüket, például egy új üzlet megnyitását vagy a helyi szolgáltatásaik bővítését. 

A népszámlálás első eredményei már 2023 első negyedévében elérhetőek lesznek, a részletes adatok publikálása 2023 őszén várható.

– közölték. 

Borítókép: Egy férfi kitölti a népszámlálás online kérdőívét nyíregyházi otthonában (Fotó: MTI/Balázs Attila)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.