időjárás -3°C Aranka 2023. február 8.
logo
Fontos, hogy a NATO ne sodródjon bele a háborúba

Zsigó Róbert: Brüsszel hiába ígérte, hogy a szankciók elvezetnek a békéhez

Máté Patrik
2022.11.21. 15:07 2022.11.21. 15:14
Zsigó Róbert: Brüsszel hiába ígérte, hogy a szankciók elvezetnek a békéhez

– Európa és vele Magyarország is a veszélyek korát éli. Ez az évtized egy világjárvánnyal kezdődött, majd egy háborúval folytatódott – közölte Zsigó Róbert a parlamentben. A Fidesz frakcióvezető-helyettese a napirend előtti felszólalásában jelezte, hogy a magyar álláspont világos: 

elítéljük az orosz támadást, kiállunk Ukrajna területi integritása mellett és a béketárgyalások mielőbbi megkezdését sürgetjük.

Továbbá hangsúlyozta, hogy hazánk minden támogatást megad a háború elől menekülőknek. Emellett leszögezte, hogy Magyarországnak a háborúból ki kell maradnia.

– Ezért sem küldünk fegyvereket és magyar katonákat Ukrajna területére

– tette hozzá. A képviselő kitért rá: fontos, hogy a NATO se sodródjon bele a háborúba. Szerinte a védelmi szövetségnek is mindent meg kell tennie azért, hogy béke legyen.

– A helyzet törékeny, hiszen a múlt héten Lengyelországban csapódott be egy Ukrajnából indított légvédelmi rakéta, ami két lengyel állampolgár életét követelte – emlékeztetett Zsigó Róbert, aki szerint ez is azt jelzi, hogy háború esetén minden szomszédos ország veszélyben van. A Fidesz képviselője kitért arra, hogy a NATO-tagok közötti jó kapcsolat bizonyítéka, hogy a szövetség szolidarítást vállalt Lengyelországgal és mindent megtett az incidens tisztázásáért.

– Egyes magyar baloldali nyilatkozatokban nyoma sem volt a higgadtságnak – hívta fel a figyelmet. Ismertette, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke és Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője is azonnal felelősöket keresett. – Egy ilyen veszélyes világpolitikai helyzetben súlyos felelőtlenség vakon vádaskodni és indulatból nyilatkozni – húzta alá Zsigó Róbert. Véleménye szerint hiába ígérték Brüsszelben, hogy a szankciós politika elvezet a békéhez, mivel ma nem látni, hogy mikor érhet véget a háború.

– Most ott tartunk, hogy az Európai Unió teremtené elő a hadban álló Ukrajna gazdaságának a finanszírozását. Ez egy veszélyes folyamat

– hangoztatta.

– Az ellenzéki pártok megpróbálják úgy beállítani a helyzetet, mintha csak Magyarország nézne szembe nehézségekkel – válaszolta Dömötör Csaba. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a háború és a szankciók gazdasági hatásairól elmondta: változtatni kell, mert ami zajlik, az valamilyen formában a világ minden más térségének jobb, mint Európának.

Borítókép: Zsigó Róbert (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Szócsaták az Országgyűlésben

Nem adták ki a képviselő mentelmi jogát

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.