Befejeződött az oktatásról folytatott szülői konzultáció

Több mint 130 ezer szülő töltötte ki azt az oktatási kérdőívet, amit a KRÉTA rendszerben küldött ki a Belügyminisztérium minden köznevelésben tanuló diák szülőjének vagy gondviselőjének. A tíz, oktatással kapcsolatos kérdésre december 15-ig válaszolhattak a kitöltők, akik javaslataikat is megfogalmazhatták. A tárca korábban a pedagógusok véleményét is megkérdezte, és azért indított átfogó konzultációt, mert szerette volna megismerni az érintettek véleményét, amit figyelembe vesz a köznevelési rendszer megújításáról szóló fejlesztési terveiben.

Szabó Réka Zsuzsanna
2022. 12. 22. 17:45
szülői kérdőív
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilyen Magyarország történetében még nem volt, hogy szülők ilyen széles körben, ilyen nagy mértékben mondhatják el a véleményüket 

– jelentette ki a szülői kérdőívekről korábban Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. A szülőkkel indult, harmadik konzultáció részeként december 1-jén kezdték meg az oktatási kérdőívek kiküldését a KRÉTA rendszerben. 

20221026 Mórahalom 
Általános Iskola 
Pályaorientációs nap
A pedagógusokkal is konzultált a kormány. Fotó: Délmagyar/Török János

Tíz kérdésre várta a szülők válaszát a Belügyminsztérium

A tárca 334 ezer szülő, illetve gondviselő tapasztalatait várta az oktatási konzultáció során. A kérdőívet több mint 130 ezer szülő küldte vissza, a válaszadók döntő többsége elégedett az iskolával és a tanárokkal.

Miután a kitöltő megadta gyermeke életkorát és megjelölte iskolájának fenntartóját (tankerületi, egyházi, felsőoktatási intézmény vagy egyéb), önkéntes és anonim módon összesen tíz kérdésre válaszolhatott. 

A szülői konzultációban a leckeírásra fordított időről, az iskolai értékelésről, a magánórákról, az osztályon belüli magatartási problémákról, az iskolai művészeti és sportolási lehetőségekről, a tanórán kívüli programokról, a biztonságos és rendezett iskolai környezetről, a házi feladat elkészítésének időigényéről, illetve az iskolai teljesítmény objektív méréséről adhattak meg véleményt a válaszolók. Mindezeken felül a kitöltők saját javaslataikat is megfogalmazhatták, de az oktatási konzultáció részeként azt is elmondhatták, egyetértenek-e azzal, hogy a pedagógusok bevonják a demonstrációkba a tanulókat.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő egy korábbi Facebook-bejegyzésében kiemelte: a kormány a fontos kérdésekben mindig kikéri az emberek véleményét. Úgy fogalmazott: „Mi, szülők ismerjük a legjobban a gyermekeinket, látjuk, hogy az iskolából hogyan érkezik haza, együtt tanulunk, így látjuk, hogyan lenne érdemes változtatni az oktatási rendszeren”. A Belügyminisztérium hangsúlyozta: a pedagógusokkal és a szülőkkel folytatott oktatási konzultáció eredményét is figyelembe veszik a későbbi döntéshozatalnál.

Rétvári Bence kifejtette: a szülői konzultáció során a válaszadók 61 százaléka a legjobbnak, négyesnek vagy ötösnek értékelte az iskolát; míg 65 százalék szerint teljesen objektíven értékelik a tanárok a gyerekét. Az oktatási konzultációs kérdőívre adott válaszokból kiderült az is, hogy a szülők a legnagyobb problémának azt érzik, ha van gyermekük osztályban magatartásproblémákkal küzdő tanuló – részletezte. 

Hozzátette: a válaszadók 40 százaléka szerint egy-két, 18 százalékuk szerint két-négy; hét százalékuk szerint pedig ötnél is több ilyen diák is van gyermekük osztályában. Az államtitkár ismertetése szerint a szülők a konzultációban elmondták: gyermekük egy–három órát tölt a házi feladatok elkészítésével. 

Az oktatási konzultációban a szülők 60 százaléka szerint van az iskolában jó, ingyenes sportolási lehetőség, 44 százalék szerint van művészeti óra, 46 százalék szerint pedig az iskola szervez elegendő, tanórán kívüli aktivitást. Kiemelte: a különórával kapcsolatos kérdésre sokan nem válaszoltak, a válaszadók közül viszont 24 százalék azt jelezte, hogy gyermeke jár magántanárhoz. Rétvári Bence kitért a pedagógusdemonstrációval foglalkozó kérdésre is, amiről elmondta, hogy a szülők nagy része nem akart foglalkozni a témával.

A pedagógusokkal nyáron és ősszel is konzultáltak

Ahogy arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, a kormánynak fontos az oktatási konzultáció, ezt az is mutatja, hogy nyár óta már hétszer egyeztettek a pedagógus-szakszervezetekkel, a megbeszéléseken pedig szülői, szakmai és tudományos szervezetek is jelen voltak. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár ugyanakkor a közelmúltban arra hívta fel a figyelmet, milyen fontos visszajelzést jelentenek a szülőknek, illetve a gondviselőknek a pedagógusok értékelései, hiszen ebből tudnak tájékozódni gyermekük óvodai vagy iskolai teljesítményéről és fejlődéséről. 

Az államtitkár kifejtette: az óvodásoknál a pedagógusok írásos és szóbeli értékelése, az iskolásoknál pedig az osztályzatok alkalmasak arra, hogy a szülők lássák, melyik tantárgyra kell jobban odafigyelni. Emellett a rendszeres és megalapozott értékelés a gyermek jellemének és hozzáállásának formálására is alkalmas – fogalmazott Maruzsa Zoltán.

Többször írtunk arról is, hogy a Belügyminisztérium nyáron már kikérte a pedagógusok véleményét, akkor a kérdőíveket 24 ezren töltötték ki, ősszel pedig folytatódott az oktatási konzultáció, akkor 33 ezer pedagógus fogalmazta meg véleményét a köznevelés aktuális kérdéseiről. 

A kormány korábban döntött arról, hogy 2022-ben és 2023-ban, valamint a következő évben is 10-10 százalékkal emeli a pedagógusok bérét. Mivel hétfőn a hazánk tárgyalódelegációja megállapodott arról, hogy Magyarország megkapja a neki járó európai uniós forrásokat, a béremelés jövőre akár 21, a következő évben 25, utána pedig további 29 százalék is lehet. 

Így 25 hónap múlva 777 ezer forint lehetne a pedagógusok bére. Fontos előrelépés az is, hogy jövőre az oktatásra fordított költségvetési keretet 86 milliárd forinttal növeli a kormány, és ennek jelentős részét béremelésre fordítják majd.

A Belügyminisztérium az oktatási konzultációval kapcsolatban úgy fogalmazott: hisznek abban, hogy az oktatás helyzetén javítani az érintettek minél szélesebb körével egyeztetve, velük egyetértésben érdemes, ezért a szülők és a pedagógusok véleményét is felhasználja a köznevelési rendszer megújításáról szóló fejlesztési terveiben.

Az alábbi videóban Rétvári Bence államtitkár ismerteti a szülőkkel folytatott oktatási konzultáció eredményét:

Borítókép: Az oktatási konzultációs kérdőívet több 130 ezer szülő töltötte ki (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.