Három évig terjedő szabadságvesztés is járhat rémhírterjesztésért

A jogalkotó célja az volt, hogy hamis állításokkal vagy a valóság elferdítésével ne lehessen pánikot kelteni, megijeszteni az embereket.

2022. 12. 09. 14:00
VARJU László
Budapest, 2021. november 29. Varjú László DK-s képviselő interpellál az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 29-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A rémhírterjesztés a köznyugalom védelme érdekében büntetendő cselekmény. A jogalkotó célja az volt, hogy hamis állításokkal vagy a valóság elferdítésével ne lehessen pánikot kelteni, megijeszteni az embereket. 

Alapesetben három évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság ilyen bűncselekmény miatt, ha a tényállás minden törvényi feltétele megvalósult 

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szikra Levente, az Alapjogokért Központ elemzője. Mint tájékoztatott, ezen bűncselekménynek nincs minősített esete, azonban két önálló alapesetet is megkülönböztethetünk. A második azonban inkább a járványügyi védekezéshez és a közegészségügy védelméhez kapcsolódik, így a baloldal legújabb sms-küldési ügyében az első alapeset bírósági megállapítása képzelhető el.

A büntetési tétel plafonja valóban három év, de akár pénzbüntetést vagy közmunkát is kiszabhat a bíróság, amennyiben a bűncselekmény ténye bebizonyosodik 

– nyilatkozta lapunknak Grabovszky Norbert. A Mayer és Társai ügyvédi iroda ügyvédje elmondta: akkor számít bűncselekménynek a rémhírterjesztés, ha az egyén közveszély helyszínén állít zavarkeltésre alkalmas valótlan tényt, ha az egyén akadályozza a védekezést közveszély esetén, illetve amikor sok ember élete kerül közvetlenül veszélybe vagy ha egy nagy anyagi kárral járó történésről van szó. Az ügyvéd ugyanakkor hozzátette, politikai véleményekben az egyén nagyobb fokú szabadsággal rendelkezik.

Borítókép: Varju László DK-s képviselő (Fotó: Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.