időjárás 5°C Marcella 2023. január 31.
logo
A fejlesztő foglalkoztatásban részt vevők által készített árukat lehet megvásárolni

Karácsonyi vásár speciális kézműves termékekből

Domján Anikó
2022.12.05. 20:30 2022.12.05. 20:52
Karácsonyi vásár speciális kézműves termékekből

A fejlesztő foglalkoztatásban részt vevők kézműves termékei kifejezik az odaadást, amiről az advent és a karácsonyi ünnepkör valóban szól – hangsúlyozta Simon Attila István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) vezetője a szervezet jubileumi karácsonyi vásárán. A rendezvény célja, hogy bemutassák: az intézményi fejlesztő foglalkoztatás az ellátottak, az intézmény és a gazdaság számára is kiemelkedően fontos, sokaknak pedig az egyetlen esély a munkavégzésre. A négynapos rendezvényen az ország tizenhét megyéjéből, összesen huszonhat intézmény képviselteti magát.

A jubileumi vásáron bemutatott kézzel készített, egyedi termékek különlegesek, mert nincs belőlük két egyforma, és azért is, mert akik készítették, teljes életüket adják hozzá

 – fejtette ki Simon Attila István, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) vezetője a szervezet jubileumi karácsonyi kézműves vásárának megnyitóján.

Az SZGYF idén már tizedik alkalommal szervezte meg a karácsonyi bazárt december 5–8. között fővárosi székhelyén, ahol elsősorban a fenntartásában lévő fejlesztő foglalkoztató intézmények ellátottjainak kézzel készített termékeit árusítják: a négy nap alatt a fővárosból és az ország tizenhét megyéjéből, összesen huszonhat intézmény képviselteti magát.

Ezek a termékek fejezik ki mindazt az odaadást, amiről az adventi készülődés és a karácsonyi ünnepkör valóban szól, nem a multinacionális vállalatok árucikkei és a rengeteg reklám

– fogalmazott a főigazgató. Hangsúlyozta: el kell ismerni és segíteni mindazok munkáját, akik megalkotják és hozzásegítik az ellátottakat a gyönyörű darabok elkészítésében. Kitért rá, az SZGYE által fenntartott intézmények fejlesztő foglalkoztatásában összesen mintegy háromezren vesznek részt.

Az áruválasztékban szerepelnek kerámiaedények, rongyszőnyegek, papírdíszek, párnák, textíliából készült karácsonyi díszek, gyertyák, fonott áruk, konyhai kiegészítők, ékszerek, cirokseprűk és horgolt terítők, melyeket a főigazgatóságon dolgozó több száz munkatárs vásárolhat meg.

A karácsonyi ajándéktárgyakat az SZGYF fővárosi székhelyén, a szervezet munkatársai négy napon keresztül vásárolhatják meg. Fotó: SZGYF

Az SZGYF vezetője beszámolt arról is, hogy jelenleg 52 intézményben, 149 helyszínen zajlanak a fejlesztő foglalkozások, amely a 2021. évi adatok alapján nagyságrendileg 3368 fogyatékossággal élő, pszichiátriai és szenvedélybeteg bevonását jelenti a munkaerőpiacra.

– Természetesen nem mindenki képes kézműves termékek előállítására –  mondta Simon Attila István, hozzátéve: a fejlesztő foglalkoztatás zöldterület- és udvarkarbantartásról, valamint takarítási vagy portaszolgálati munkák elvégzéséről is szól. A foglalkoztatások – mint azt a főigazgató kiemelte – az ellátottaknak mindenhol biztonságot, kiszámíthatóságot, közösséget, sikerélményt, a képességek szinten tartását és fejlődést biztosítanak.

A foglalkoztatottak munkájának köszönhetően tavaly 47 intézmény ért el összesen 670 millió forint megtakarítást, a kézműves termékek eladásából pedig 42 intézmény összesen 86 milliós bevételre tett szert. 

Borítókép: A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) jubileumi karácsonyi vásárának portékái (Fotó: SZGYF)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.