időjárás 2°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Lezárult a Magyar Honvédség balti missziója

Baranyai Gábor
2022.12.01. 17:11 2022.12.01. 17:22

A magyar légierő immár harmadik alkalommal, ezúttal vezető nemzetként védte november végéig a balti légteret. 

A küldetés során a négy Gripen vadászgépből álló kontingenst 19 alkalommal riasztották éles helyzetben, a gépek 246 alkalommal szálltak fel és 304 repült órát teljesítettek.

Az éles riasztásokat valamennyi alkalommal azonosítatlan orosz katonai és civil gépek megjelenése miatt adták ki – hangzott el a balti légtérrendészeti küldetést (BAP) lezáró tegnapi, a litvániai Siauliai légibázisán megtartott ünnepségen.

– Egy olyan háborús időszakban őrizte a Magyar Honvédség a légteret, amikor háború dúl Ukrajnában és a hidegháború óta nem látott mértékben fokozódott a NATO és az Oroszország közötti feszültség. Ebben a helyzetben kiválóan helytállt a magyar légierő, ezért kifejezték a szándékukat, hogy 2025-ben újra részt vehessen Magyarország a Baltikum légtérellenőrzésében – mondta Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára. A politikus leszögezte: 

Magyarország a NATO értékes tagja, és nem csupán a tagság előnyeit akarja élvezni, hanem hozzájárul a NATO kollektív védelméhez, folytatja és felgyorsítja a megkezdett nagyszabású honvédelmi és haderőfejlesztési programot.

– A magyar kontingens a Gripen vadászgépekkel és 77 katonával úgynevezett Quick Reaction Alert feladatot látott el a cseh légierő támogatásával. Ez azt jelenti, hogy azonosítatlan repülőgép észlelése esetén egy vadászgéppárnak 15 percen belül a levegőbe kell emelkednie harckész állapotban – tájékoztatott Ványik Attila alezredes. A BAP magyar parancsnoka hangsúlyozta, a gépek azonosítása nemzetközi légtérben, a Balti-tenger nemzetközi vize felett történt, egyik fél részéről sem volt légtérsértés.

Az ünnepségen elhangzott: a Magyar Honvédség vezető nemzetként öt másik NATO-tagállam (Csehország, Lengyelország, Németország, Belgium, Olaszország) légierejével közreműködve látta el a balti (Észtország, Lettország, Litvánia) légtérrendészeti feladatokat az elmúlt négy hónapban. Ez azért szükséges, mert a balti államok nem rendelkeznek saját vadászgépekkel.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.