Még nem úszta meg a zaklatási botrányt a volt MSZP-s honatya, Donáth László

Januárban áll újra bíróság elé a testi sértéssel és szeméremsértéssel vádolt Donáth László – értesült a Magyar Nemzet. A volt szocialista országgyűlési képviselő, evangélikus lelkész botránya 2019 augusztusában robbant ki, amikor napvilágot látott, hogy több nőt is szexuálisan zaklathatott az egyik budapesti szeretetotthonban. Egy sértett feljelentést is tett, és az ügy egyszer már el is jutott a bíróságig. Tavaly ősszel Donáth Anna édesapját első fokon csak pénzbüntetésre ítélték, ám a döntést megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezték és új eljárást rendeltek el.

Pámer Dávid
2022. 12. 14. 9:55
Donáth László;
Budapest, 2013. szeptember 5. Donáth László evangélikus lelkész, Donáth Ferenc fia beszédet mond a Donáth Ferenc mellszobránál tartott koszorúzáson a Vidékfejlesztési Minisztérium árkádsorán 2013. szeptember 5-én. A Kádár-rendszeri demokratikus ellenzék egyik vezéralakja születésének centenáriuma alkalmából tudományos ülést tartott a Politikatörténeti Alapítvány és a Politikatörténeti Intézet Budapesten. MTI Fotó: Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Január közepén kezdődik a folytatólagosan elkövetett szeméremsértéssel és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértéssel vádolt MSZP-s politikus, Donáth László megismételt elsőfokú büntetőpere – tudta meg a Magyar Nemzet.  

A momentumos Donáth Anna édesapjának botránya 2019 augusztusában robbant ki, amikor nyilvánosságra került, hogy egy szeretetotthonban az ott evangélikus lelkészként – vezető pozícióban – dolgozó egykori honatya több nőt is zaklathatott. Volt, aki feljelentést is tett, miután – a nő állítása szerint – Donáth több esetben is szexuálisan közeledett felé, fogdosta, egy alkalommal pedig fojtogatta is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) 2019 decemberében gyanúsította meg a volt szocialista parlamenti képviselőt, majd az ügyészség vádat is emelt a férfi ellen, aki a botrány kirobbanása után azzal védekezett, hogy politikai lejáratókampány áldozata, és kikérte magának, hogy ilyen üggyel hozzák összefüggésbe a nevét.

A nyomozás során ugyanakkor még igazságügyi pszichológus szakértőt is kirendeltek, ő pedig meghallgatta azt a sértettet, aki feljelentést tett. A Fővárosi Főügyészség korábbi tájékoztatása szerint a szakvélemény a hatóság álláspontját erősítette. A szakértő nagy segítség minden eljárásban, hiszen az ilyen esetekben a traumatizáltságot, illetve az élet- és élményszerűséget vizsgálja meg.

A bíróság 2021 februárjában tárgyalás megtartása nélkül, büntetővégzésében mondta ki bűnösnek Donáthot, akit másfél év szabadságvesztésre ítéltek, két és fél év próbaidőre felfüggesztve. A politikus nem fogadta el a döntést, és tárgyalás megtartását kérte.

 A II. és III. Kerületi Bíróság ezek után tavaly októberben enyhítette Donáth László büntetését. Az evangélikus lelkészt csak becsületsértésben találták bűnösnek. A bíróság Donáthot hatszázezer forint pénzbüntetésre kötelezte, emellett a szeméremsértés miatti eljárást megszüntette.

Az ügyészség ugyanakkor fellebbezést nyújtott be és indítványozta az ítélet hatályon kívül helyezését. Azzal érveltek, hogy az ítélet olyan mértékben megalapozatlan, hogy azt a másodfokú eljárásban sem lehetne orvosolni, ráadásul szerintük a szeméremsértés esetében sem volt helye megszüntetésnek. A vádhatóság a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján bizonyítottnak látta a könnyű testi sértést is.

Azt még a Mandiner írta meg novemberben, hogy a Fővárosi Törvényszék helyt adott az ügyészség fellebbezésének, ezért megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet és új eljárás lefolytatására utasította a II. és III. Kerületi Bíróságot. Ez a per kezdődik majd januárban.

Borítókép: Donáth László evangélikus lelkész, Donáth Ferenc fia beszédet mond a Donáth Ferenc mellszobránál tartott koszorúzáson a Vidékfejlesztési Minisztérium árkádsorán 2013. szeptember 5-én (Fotó: MTI/Soós Lajos)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.