Rendszeresen kelt botrányt a baloldal a T. Házban

A parlament ülését is meg kellett szakítani hétfőn, amikor a Tanítanék Mozgalom aktivistái a karzaton demonstrációba kezdtek, a párbeszédes Szabó Tímeát pedig provokatív közbekiabálásai miatt Kövér László házelnöknek kellett rendreutasítania. Nem ez az első eset, hogy a baloldal botrányt csap a T. Házban. A legnagyobb visszhangot kiváltó akció­jukat a munka törvénykönyvének 2018-as módosításakor tartották: akkor még a levezető elnököt sem engedték fel a pulpitusra. Többször is botrányt keltve próbálta felhívni magára a figyelmet Hadházy Ákos és a bukott Jobbik-elnök, Jakab Péter is.

2022. 12. 07. 6:30
Fotó: Arpad Kurucz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a Tanítanék Mozgalom hétfői megmozdulása volt az első alkalom, amikor baloldali politikusok vagy aktivisták zavarták meg a Tisztelt Ház működését és méltóságát.

Az egyik legnagyobb felháborodást keltő parlamenti demonstrációjukat a munka törvénykönyvének módosításakor szervezték 2018 decemberében. A Jobbik frakciója az ülésre érkező kormányfőt molinóval fogadta, amelyre az volt írva: „A rabszolgák éve 2018”.

Az ellenzék akciója miatt majdnem egy óra csúszással kezdődött a munka. A baloldali képviselők lezárták a pulpitus felé vezető összes lépcsőt, majd megérkezett Latorcai János, az ülés levezető elnöke, de őt sem engedték a helyére az ellenzéki képviselők. Erre reagálva Kövér László elfoglalta helyét a parlamenti patkóban, és onnan beszélt, mialatt a karzatról rengeteg apró cédulát dobtak a honatyákra, ami állítólag az LMP akció­ja volt.

Az Országgyűlés elnöke súlyos büntetést helyezett kilátásba, és a helyéről átadta az ülés levezetését Latorcainak, aki így nem a pulpitusról végezte a munkáját, hanem a patkóból. Az ellenzéki képviselők sípolással és bekiabálással zavarták őt, a munka viszont zajlott, folyamatosan mentek a szavazások, az első sorban álló kormánytagok pedig fizikai jelenlétükkel védték az ülést vezető Latorcai Jánost.

Rendszeresen keltett botrányt a T. Házban a független Hadházy Ákos is. Az egyik legemlékezetesebb eset az volt, amikor 2019 októberében Orbán Viktor miniszterelnök felszólalása alatt obszcén feliratú táblát emelt a magasba a pulpitus előtt. Végül kormánypárti képviselők vették ki Hadházy kezéből a táblát. A több baloldali pártot is megjárt ellenzéki képviselő később azzal magyarázta cselekedetét, hogy szerinte az akkori parlament csalással jött létre egy olyan választási rendszerben, ahol az ellenzéknek esélye sem volt eljuttatni a tényeket és az üzeneteit a választók nagy részének.

Szintén előkelő helyen áll a baloldali botránypolitikusok sorában a Jobbik bukott elnöke, jelenleg független képviselő Jakab Péter.

Három évvel ezelőtt éppen a parlamenti botrányok megfékezéséről szóló vitában Jakab egyenesen a miniszterelnöki székbe ült. Az ülést emiatt meg kellett szakítani, Jakab pedig az Országgyűlés alelnökének többszöri figyelmeztetésére sem volt hajlandó felállni a székből. 

Az ellenzéki pártok közös sajtótájékoztatójukon nem ítélték el az akcióját, és azt mondták, egységes véleményt képviselnek a törvénymódosításról. Tóth Bertalan, az MSZP akkori elnöke pedig azt mondta: büszke a korábbi ellenzéki rendzavarásokra.

DULAKODÁS ÉS KÉPMUTATÁS

Dulakodáshoz vezetett a Jámbor András-féle szélsőbaloldali Szikra Mozgalom hétfő esti akciója: a párbeszédes politikus és emberei a belvárosi Las Vegas Casino Tropicana bejáratát állták el, és azt követelték, hogy fizessenek a gazdagok. A mozgalom tegnap a bírósági végrehajtói kar épületénél folytatta az akciózást. A „Fizessenek a gazdagok!” jelmondatot Jámbor tegnap a parlamentben is hangoztatta napirend előtti felszólalásában. Rétvári Bence államtitkár erre úgy reagált: a baloldali képviselő képmutató, majd azt kérte tőle, mondjon egy baloldali nem milliárdos miniszterelnököt ebből az évszázadból.

Borítókép: a legemlékezetesebb, 2018-as eset, amikor sípolással is zavarták a munkát (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.