Semjén Zsolt: Az egyházi tankönyvek a vallásszabadságot jelentik

A vallásszabadság megvalósulását emelte ki beszédében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy katolikus tankönyvbemutatón Budapesten. Úgy vélte, az egyház a közfeladatok átvállalásával küldetését teljesíti, ezért az állam ugyanúgy finanszírozza az egyházi intézményeket, mint az államiakat. Hangsúlyozta azt is, hogy az állam mindemellett biztosítja az egyház autonómiáját és szabadságát is.

2022. 12. 12. 19:29
VERES András; SEMJÉN Zsolt; SZENT IMRE
Bemutatták a Szent Imre-tankönyvcsaládot Budapesten Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az egyházi tankönyvek a vallásszabadság megvalósulásának egy fejezetét jelentik – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Szent Imre-tankönyvcsalád ünnepélyes tankönyvbemutatóján Budapesten. Azt is hangsúlyozta, hogy ezt a szabadságot nem az állam, hanem a Jóisten adta, mert az állam ezt csak felismeri és elismeri. 

– A magyar állam teljességében ismeri el az emberi jogokat, a vallásszabadságot, valamint az egyházi iskolák létjogosultságát, ennek a szabadságnak a megvalósulásaként pedig az egyházi tankönyveket. Az állampolgári jogegyenlőség alapján az állam ezeknek a financiális részéhez hasonlóan járul hozzá, mint az állami kiadású tankönyvekhez 

– jelentette ki.

Az egyházi közfeladatot átvállaló intézmények helyzetéről szólva elmondta: az egyházat nem azért alapították, hogy a mindenkori állam közfeladat-ellátásának a hiányosságait pótolja. Mivel az egyház küldetése az üdvösség szolgálata, az ember minden vonatkozású szolgálatára küldte az Úr Jézus az egyházat, és ebből következik a különböző közfeladatok átvállalása, kezdve az egészségügyi feladatoktól a szociális ellátásokon át az oktatás és a tudomány területéig. Amikor az egyház a küldetését teljesíti, az a közfeladat átvállalása – mutatott rá. 

Kiemelte, az állampolgári jogegyenlőség alapján pontosan ugyanúgy finanszírozza az egyházi közfeladatot átvállaló intézményeket, mint a hasonló feladatot ellátó államiakat. – Ha az állam nem ezt tenné, akkor az állampolgárok között is különbséget tenne 

– fejtette ki a miniszterelnök-helyettes. Mint fogalmazott, az állampolgárok döntik el, hogy egyházi vagy állami intézményt kívánnak-e igénybe venni.

Kitért arra is, hogy nem a kormány dönt az állami intézmények egyházi intézményekké alakulásáról, hanem valójában az állampolgárok döntenek így, amit az állam tudomásul vesz. 

Ezt a döntést elfogadva az állam ugyanúgy finanszírozza ezeket az intézményeket, mint a sajátjait, de emellett az egyház szabadságát is biztosítja. 

– Ez azt jelenti, hogy az állami elismeréshez szükséges feltételek teljesülését az állam elvárja és ahhoz az eszközöket biztosítja – ismertette. Semjén Zsolt beszéde végén megköszönte az alkotóknak azt a szellemi értékteremtést és értékmegőrzést, amit minden magyar gyermek számára hozzáférhetővé tesznek.

– A jó katolikus tananyag az értékrendünket képviseli, szemléletet formál, ugyanakkor szakmailag, módszertanilag korszerű és igényes – állapította meg Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. 

Hangsúlyozta, a katolikus tankönyvekkel a magyar közoktatást jelentős mértékben sikerült erősíteni, és a szakmai munka nyugodt hátterét a magyar állam által biztosított támogatás teremtette meg. 

Szerinte egy kis csodának vagyunk a részesei, mert az egyháznak hosszú évekig csak arra nyílt lehetősége, hogy hittankönyveket készítsen, a tankönyvek írása nem adatott meg. Nagy örömnek nevezte, hogy a Szent István Társulat ismét katolikus tankönyveket adhatott ki tavaly, az utolsó katolikus közismereti tankönyv után 76 évvel. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az állami fenntartású iskolákban is vásárolják ezeket a könyveket, ami a legnagyobb elismerés a szakmai körök dicsérete mellett. Megjegyezte, az idei tanévben már több mint 100 ezer diák tanult belőlük. 

Adja a Jóisten, hogy munkánk gyümölcse minél több fiatalhoz eljusson, képviselhesse értékeinket, életszemléletünket, hiteles és biztos tudást adhasson a jövő generációk számára!”

– zárta beszédét Veres András.

Borítókép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (balra) és Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a Szent Imre-tankönyvcsalád bemutatóján a budapesti D50 Kulturális Központban 2022. december 12-én (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.