Tízmilliók mentek szocialista kifizetőhelyekre

Több tízmillió forintos tanácsadói megbízásokat adott Tóth Bertalan, az MSZP korábbi társelnöke olyan cégeknek, amelyek egyike épp végelszámolás alatt van, a másik pedig például vadon termő erdei termék gyűjtésével foglalkozik. A társaságok egyébként szinte rögtön azután, hogy bejegyezték azokat, pénzt kaptak a párttól.

Munkatársunktól
2022. 12. 13. 5:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenötmillió forintot fizetett mezőgazdasági és vidékpolitikai tanácsadásért a Magyar Szocialista Párt egy bizonyos Dolgozó Vidék Betéti Társaságnak 26 hónap alatt

– derül ki az Országgyűlés honlapján fellelhető nyilvános szerződésekből. A megbízásokat egytől egyig Tóth Bertalan, az MSZP korábbi társelnöke írta alá, míg a bt. részéről bizonyos Gyenis Lajosné, a cég vezetője volt az aláíró. Az ügy érdekessége, hogy a Baksán bejegyzett cég mindössze húsz kilométerre található Pécstől, ahol Tóth Bertalan született és alpolgármestere is volt a baranyai megyeszékhelynek. A Dolgozó Vidék Bt.-t 2020. április végén jegyezték be a cégbíróságon, első szerződését pedig 2020. május 8-án kapta a szocialistáktól 4,5 millió forint értékben. A megbízás hat hónapra szólt. Ezt 2020 év végéig újabb másfél milliós szerződés követte. A legutóbbi, még érvényben lévő megbízást november 1-jén írták alá a felek egymillió forint értékben, ami december végéig szól.

A cég adatai szerint a Dolgozó Vidék Bt. főtevékenysége ugyan a tanácsadás, de emellett profiljukban szerepel különböző zöldségfélék, dinnye, gyökér-, gumósnövények termesztése, valamint juh, kecske tenyésztése, vadon termő, egyéb erdei termék gyűjtése, egyéb gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás is.

Ugyanakkor a cég foglalkozik lakó- és nem lakóépületek építésével és bontásával is. A bejegyzésekor a Dolgozó Vidék Bt. jegyzett tőkéje százezer forint volt.

Bőkezűen bánt Tóth Bertalan a Trijana Tanácsadó Bt.-vel is, amelyet 2019-ben jegyeztek be a cégbíróságon, és már ebben az évben meg is kapta első megbízását a szocialistáktól, közel ötmillió forintért. Az összegért cserébe a Litresits András vezette cég tájékoztató anyagokat készített az MSZP-frakciónak, és szóbeli konzultációkat tartott. A Trijana Bt. minden bizonnyal jól végezte dolgát, mert azóta megszakítás nélkül kap megbízást a szocialista párttól: eddig összesen 37 millió forint értékben. Ráadásul az utolsó két megbízást ugyanazon a napon, 2022. május 2-án, ugyanabban a témában, ugyanakkora összegért írta alá Tóth Bertalan. A különbség csupán annyi volt, hogy az egyik szerződés augusztus 31-ig, a másik viszont október 31-ig tartott. Utóbbi azért érdekes, mert a cégbíróság internetes felületén a Trijana Bt. végelszámolás alatt van, ennek kezdete szeptember 1-je volt.

Litresits András neve nem új keletű a baloldalon, ő volt 2019-ben a szocialista párt delegáltja a Nemzeti Választási Bizottságban, de ő volt az is, aki a bíróság előtt képviselte Nagy Blankát, az ellenzék trágár kiskunfélegyházi jelöltjét, valamint rendszeresen képviseli a bűnszervezet létrehozásával és költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csabát.

Borítókép: Tóth Bertalan, az MSZP korábbi elnöke  (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.