Februárban kezdődhetnek meg az ellenzéki egyeztetések

A DK két hét múlva esedékes tisztújítása, illetve Donáth Anna hivatalos visszatérése után, február második felében kezdődhetnek meg érdemben a baloldali pártok közötti egyeztetések. Ezek domináns szereplői továbbra is a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik, illetve Karácsony Gergely lesznek – értesült a Magyar Nemzet az ellenzéki pártok belső ügyeire rálátó forrásokból, akik meglepő módon elismerték, hogy a jászberényi választásból nem lehet országos következtetéseket levonni.

Bákonyi Ádám
2023. 01. 21. 7:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyfajta tapogatózó kapcsolatfelvétel várhatóan már a jövő héten megindul a baloldali pártok között, ám a lehetséges együttműködésről szóló érdemi egyeztetések csak februárban, annak is inkább a második felében kezdődhetnek meg – értesült a Magyar Nemzet az ellenzéki pártok belső ügyeire rálátó forrásokból. Magyarázatuk szerint ennek oka, hogy a DK csak két hét múlva tart tisztújító kongresszust, ahol bár óriási meglepésekre aligha, finomhangolásra ugyanakkor lehet számítani.

Az „állandó vezetői válsággal küszködő” Momentum pedig, titokzatosnak szánt plakátjaival jelenleg Donáth Anna visszatérését készíti elő, amelynek hivatalos bejelentése ugyancsak két hét múlva lesz esedékes. Ennél fogva csak ekkor lesz tudható, hogy Donáth milyen politikát hirdet meg és milyen hangnemben. Egyelőre kérdéses az is, hogy Karácsony Gergely miként akarja pozicionálni magát, azaz, hogy amit ő mond, azt a Párbeszéd is mondja-e. A főpolgármester az utóbbi időben ugyanis már egyfajta pártonkívüliként határozza meg magát, azt hangoztatva, hogy ő már nem a Párbeszéd társelnöke, hanem egyszerűen az ellenzéki szavazók embere.

– Amíg ezek az események le nem zajlanak, és ezek a kérdések nem tisztázódnak, addig nincs értelme bármilyen komolyabb kezdeményezésnek

 – fogalmaztak forrásaink, akik szerint a februárban várható érdemi egyeztetések domináns szereplői továbbra is a DK, a Momentum, az MSZP, a Jobbik, illetve Karácsony Gergely lesznek. Állították ugyanakkor, hogy a baloldalon is kisebb súlyú formációk, így az LMP, a Párbeszéd előtt sem lehet kategorikusan bezárni az ajtót, amelyek így várhatóan a tárgyalások „kiszélesedésekor” kaphatnak majd szerepet. Sőt, egyesek még a Márki-Zay Péter friss pártjával való tárgyalást sem tartották elképzelhetetlennek, amennyiben kiderül, hogy azt kik alkotják és mit akarnak, illetve ha Hódmezővásárhely polgármestere tisztázza a guruló dollárok ügyét.

Lényegében az szűrhető le, hogy a baloldali erőviszonyokat, lehetséges stratégiákat egyáltalán nem tisztázta a múlt hétvégi, jászberényi időközi választás, amin a Közösen Jászberényért Egyesület – amely mögött valójában a Jobbik, az MSZP, a Momentum és a Márki-Zay Péter-féle Kossuth-kör állt – a DK támogatása nélkül aratott fölényes győzelmet, így a jobbikos Budai Lóránt maradt a polgármester.

Sőt, meglepő módon lapunknak többen is elismerték, hogy a történtekből nem lehet országos következtetéseket levonni, de mellékes a DK szerepe is. – Jó lenne azt mondani, hogy az ellenzék legyőzte a Fideszt, a kormányt, de ez nem így van. Bár a pártok helyben is megtették, amit tudtak, a siker egyértelműen Budai Lórántnak és a körülötte kialakult jó, bizalmi közösségnek köszönhető. Lórit egyszerűen szeretik a jászberényiek, akik nem akartak változást – fogalmazott egyikük.

Borítókép forrása: Momentum

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.