Újra pályázható a Kőrösi Csoma Sándor-program a déli féltekére

Mától újra lehet pályázni a Kőrösi Csoma Sándor-program (KCSP) déli félteke országait érintő ösztöndíjra – jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján hétfőn délelőtt a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára. Potápi Árpád János elmondta, idén új országgal bővült a déli félteke országait érintő pályázat.

2023. 01. 23. 13:11
Argentin pillanatkép az ottani, szórványban élő magyarokról
Fotó: Fotó: Zsonda Márk
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A mai naptól újra lehet jelentkezni a Kőrösi Csoma Sándor-program (KCSP) déli félteke országait érintő pályázatra – jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján hétfőn délelőtt Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára.

POTÁPI Árpád János
A Kőrösi Csoma Sándor-program (KCSP) déli félteke országait érintő ösztöndíj újra elérhető. Fotó: Szigetváry Zsolt

Potápi Árpád János emlékeztetett, a program 2013-ban indult. A déli féltekére utoljára 2019-ben hirdettek meg pályázatot, a világjárvány miatt azonban nem tudtak újabb ösztöndíjakat kihirdetni. Eddig összesen 710 ösztöndíjas segítette a diaszpórában élő magyar közösségek munkáját. Több mint 190 fogadószervezet kapott segítséget, köztük cserkészcsapatok, hétvégi magyar iskolák, és egyházi szervezetek is. Identitásmegőrzés, erősítés szempontjából dolgoztak az ösztöndíjasok a déli félteke országaiban. –  Nem csak a magyar szervezetek kaptak sokat a pályázóktól. 

Az a 710 ösztöndíjas, aki részt vett a programban, egy életre megfertőződött nemzetpolitikával, hazaszeretettel, nemzeti érzésekkel. 

– Ez óriási dolog egy olyan világban, amely finoman fogalmazva nem a nemzeti érzések erősítését célozza – mondta az államtitkár.

 

Új országgal bővült a Kőrösi Csoma Sándor-program

Potápi Árpád János elmondta, az utóbbi időben jelentős változásokon ment keresztül a program. A diaszpóraszervezetek kérésére a déli féltekére vonatkozó pályázatot 2019 óta az északi féltekétől eltérő időpontban – a tanévhez igazítva –, külön hirdetik meg, és a kiutazást is ehhez igazítják.  Azt mutatták a tapasztalatok, hogy a program szempontjából jobb az az időszak, amikor a gyermekek iskolába járnak – mutatott rá.   

Az államtitkár bejelentette, új országgal bővült a déli féltekéről szóló pályázat, ez az ország pedig Kolumbia. 

A KCSP déli félteke országait érintő pályázatra jelentkezők így a következő helyszíneken tevékenykedhetnek: Latin-Amerika (Argentína, Brazília, Chile, Paraguay, Uruguay, Venezuela és Kolumbia), Ausztrália, Új-Zéland és Dél-afrikai köztársaság.

 

Pályázati feltételek, korábbi eredmények

– Újra életet tudtunk lehelni az adott közösségek szervezeti életébe. Sok helyen bevezettünk a magyar nyelvoktatást, hagyományőrzést, néptáncoktatást. Magyar házak jöttek létre, épültek az elmúlt tíz évben. 

Piros tojás ünnep – Brazíliai Magyar Segélyegylet. Fotó: KCSM

Kiemelném a Trianon századik évfordulójára szervezett események sorozatát. Az ösztöndíjasok megszervezték a dél-amerikai néptáncfesztivált, számos diaszpórában élő magyar ember állampolgárságának megszerzését, visszaszerzését segítették, emellett több közösségnél indítottak hírlapokat, segédanyagot készítettek a magyar iskolákban – mondta az államtitkár. Potápi Árpád János tájékoztatott:

a jelentkezésüket tematikus feladatkörök szerint nyújthatják be a pályázók. 

Ezek a következők lehetnek: cserkésztevékenység, hagyományőrzés, oktatói és nevelői munka, közösségi, sport, média és kulturális tevékenység ellátása. A pályázóktól kizárólag a tematikus feladatköröknek megfelelő szakmai ajánlásokat fogadnak el.  A pályázat benyújtásának határideje 2023 február 15.

A programról részletesen ITT tájékozódhatnak.

Borítókép: argentin pillanatkép az ottani, szórványban élő magyarokról (Fotó: Zsonda Márk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.