Még csak január van, de már több mint ötezer migráns próbált idén bejutni Magyarországra

Intenzíven nő a migránsok száma a balkáni útvonalon – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 19. 11:38
Hercegszántó, 2021. november 12. A Miniszterelnöki Kabinetiroda által közreadott képen az ideiglenes biztonsági határzár Hercegszántó közelében 2021. november 12-én. Ezen a napon sajtótájékoztatót tartottak a határátkelõhely közelében, amelyen Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ elmondta, hogy a magyar határvédelmi intézkedések az utóbbi idõben több európai ország számára mintaadóvá váltak, hiszen a határkerítés építése mellett döntött Görögo Fotó: Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Folytatódik az intenzív növekedés tendenciája: a hajnali adatok szerint csak az idén már több mint 5500 migráns akart bejutni Magyarországra, és elfogtak ötven embercsempészt is – mondta a Kossuth rádió csütörtök reggeli műsorában Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György elmondta: a balkáni útvonalra figyelnek a leginkább, ahol minden török erőfeszítés ellenére 

intenzív a növekedés, ami a rendkívüli nyomás folytatódását vetíti előre. 

Beszámolója szerint az év ezen szakaszában, november végétől február végéig általában csökkenni szokott a migránsok száma, hiszen télen a szabad ég alatti alvás, a terepen való mozgás nehézségeket okoz, idén azonban az enyhe időjárás miatt ez nem tapasztalható. 

– Az utolsó csökkenés a Covid-járvány miatti határátlépési korlátozásokkal függött össze, amikor a balkáni útvonalon számos ország a hadseregét is bevetve próbálta távol tartani az idegeneket, de azóta intenzív és folyamatos növekedés látható – közölte a főtanácsadó. 

Bakondi György kifejtette: olyan állampolgárságúak is megjelentek, akikkel korábban nem „találkoztak”, például indiaiak, pakisztániak, nepáliak, bangladesiek. Túlnyomó többségükben fiatal férfiak jönnek, már nem jellemző, hogy családok is érkeznének. – Az átlépés minden esetben csoportosan történik, és új jelenség az úgynevezett terheléses támadás, amikor egy határszakaszon egy időben több ponton megindítanak csoportokat, elsősorban a létrás módszerrel, és abban bíznak, hogy a rendőri erők valamelyik pontra rámozdulnak, a többiek pedig át tudnak jutni – magyarázta. 

A főtanácsadó elmondása szerint 

jellemző az erőszakosság, és hogy a szervezett bűnözéshez tartozó csoportok szerb területen fegyveres összetűzésekkel próbálják megszerezni az uralmat egyes határszakaszok fölött. – Az, hogy az embercsempészek fegyverekkel rendelkeznek, azt jelzi, hogy a kábítószer- és a fegyvercsempész csoportokkal is szorosan együttműködnek

– jelezte Bakondi György. 

– Tavaly megtettük a lépéseket egy állandó, stabil határőrizeti rendszer kialakítására: létrejött a határvadászezred, több mint ezer határvadász vesz már részt a határőrizetben, valamint megerősítettük a kerítést, hogy a létrás áthatolást akadályozzuk műszaki megoldásokkal – emlékeztetett a főtanácsadó. Felidézte: a határvadászok elvégezték a képzést, azután részt vettek a gyakorlati tapasztalatszerzésben, így az utolsó honvéd egységeket is kivonták a határról.
Borítókép: a határkerítés védi a magyar határt (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.