időjárás 1°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo
Folytatódik a bűnbakkeresés: egymást vádolja Jakab és Márki-Zay

Tovább mélyül a dollárbaloldal válsága

Máté Patrik–Gabay Dorka
2023.01.24. 05:45 2023.01.24. 13:31
Tovább mélyül a dollárbaloldal válsága

– Még mindig messze járunk a történet végétől – fogalmazott lapunk megkeresésére Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője a guruló dollárok legújabb fejleményeivel kapcsolatban. Eközben Márki-Zay Péter és Jakab Péter még mindig arról vitatkozik, hogy ki a felelős a baloldal tavalyi, történelmi választási vereségéért.

– Az eddigi tények ismeretében ez várható volt – fogalmazott a Magyar Nemzet megkeresésére Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője azzal kapcsolatban, hogy kiderült: még több külföldi pénzt kaphatott a baloldal a tavalyi választási kampányban. Ahogy arról lapunk beszámolt, a múlt héten Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a parlament nemzetbiztonsági bizottságának az ülése után a Facebook-oldalán közölte: a magyar választások befolyásolására több pénz érkezett külföldről, és egyre inkább tisztul a kép a hazai baloldali és liberális szereplőkről is. – Mivel a ma megismert jelentés 2052. december 31-ig került szabályszerűen titkosításra, és így a részletekről nem áll módomban tájékoztatást adni, ezért kezdeményeztem a minősítés feloldását – jelentette ki Kocsis Máté. Halász János, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezető-helyettese pedig a Kossuth rádió Vasárnapi újság című adásában jelezte: arra számítanak, hogy a hét első felében már nyilvános lesz a titkosított anyag.

Talabér Krisztián úgy véli, hogy még mindig messze járunk a történet végétől, az ügy pedig nagyon súlyos. A politológus szerint a botrány rávilágít arra, hogy a hazai baloldal komoly függőségi kapcsolatba került olyan szereplőkkel, akiknek nem a magyar érdek az elsődleges. 

– Ilyen viszony mellett pedig joggal érdemelték ki a „dollárbaloldal” jelzőt. A magyarországi baloldali pártok – úgy tűnik – politikai felhatalmazásukat már nem a választóktól, hanem az amerikai befektetőktől remélik – tette hozzá.

 

Mindeközben folytatódik a baloldalon a bűnbakkeresés a tavalyi, történelmi választási vereségért: Jakab Péter és Márki-Zay Péter még mindig a 2021-es, a bukást eredményező előválasztás felelősét keresik. A Jobbik volt elnöke a minap azzal rukkolt elő a közösségi oldalán, hogy „Soha többé előválasztást!”. A bukott politikus szerint a 2021-es előválasztás jó ötlet volt, és csak azért vesztett az ellenzék, mert Márki-Zay Péter nem volt megfelelő jelölt, pontosabban mert a fideszesek szavazataival lett belőle közös jelölt. Jakab szerint a 2022-es év legnagyobb tanulsága az, hogy „soha többé előválasztást, és nem az én eredményeim miatt”. Bár eleinte jó ötletnek tartotta azt, az ellenzéknek állt a zászló, majd lett egy közös miniszterelnök-jelölt, és ahelyett, hogy meglett volna a meccs, kétharmados győzelmet aratott a Fidesz.

Márki-Zay nem hagyta szó nélkül exszövetségese szavait. 

„Jakab úr már az előválasztási alkukban, majd az ellenzéki kampánytanácsban folyamatosan nyilvánvalóvá tette, hogy ő nem a nép, hanem az előválasztást szintén ellenző Gyurcsány Ferenc pártján van” – vágott vissza Márki-Zay. Mint írta, Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc a legjobb példa arra, hogy az ellenzék tavaly sem állt be az előválasztáson győztes közös miniszterelnök-jelölt mögé, sőt nagyrészt ellene kampányoltak. Márki-Zay Péter úgy látja, az előválasztás az ellenzéki politizálás legnagyobb és legsikeresebb innovációja volt az elmúlt 12 évben, annak ellenére, hogy sokkolóan nagyarányú vereséget szenvedtek az áprilisi választáson.

Talabér Krisztián minderről elmondta, hogy a hazai baloldal ma kontraszelektált politikusok sokaságából áll. A Nézőpont Intézet elemzője szerint a baloldalon a legtöbbekből hiányzik a karizma, a hazafias szemléletmód, az innováció és a teljesítménycentrikusság. – A 2022-es áprilisi választás értékelése 2023 januárjában esetükben azt jelenti, hogy ismét nem végeztek el időben egy politikai munkát, miközben a következő választás már az ajtón kopogtat – húzta alá a szakértő. Mint mondta, a baloldalon található káoszból saját kurzusukon belül egyértelműen az a párt fog hasznot húzni, amelyik fegyelmezettséget tud felmutatni. 

– Jelenleg egyedül Gyurcsány Ferenc pártja működik professzionálisan a baloldalon 

– tette hozzá.

Borítókép: Jakab Péter és Márki-Zay Péter (Fotó: Ripost)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.