Tovább mélyül a dollárbaloldal válsága

– Még mindig messze járunk a történet végétől – fogalmazott lapunk megkeresésére Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője a guruló dollárok legújabb fejleményeivel kapcsolatban. Eközben Márki-Zay Péter és Jakab Péter még mindig arról vitatkozik, hogy ki a felelős a baloldal tavalyi, történelmi választási vereségéért.

Máté Patrik–Gabay Dorka
2023. 01. 24. 5:45
null
2021.10.23. Budapest Egységben a szabad Magyarországért! Október 23-i ellenzéki gyűlés Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost képen: Fekete-Győr András, a Momentum korábbi elnöke, Jakab Péter, a Jobbik elnöke, Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely főpolgármester, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője Fotó: Máté Krisztián
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az eddigi tények ismeretében ez várható volt – fogalmazott a Magyar Nemzet megkeresésére Talabér Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője azzal kapcsolatban, hogy kiderült: még több külföldi pénzt kaphatott a baloldal a tavalyi választási kampányban. Ahogy arról lapunk beszámolt, a múlt héten Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a parlament nemzetbiztonsági bizottságának az ülése után a Facebook-oldalán közölte: a magyar választások befolyásolására több pénz érkezett külföldről, és egyre inkább tisztul a kép a hazai baloldali és liberális szereplőkről is. – Mivel a ma megismert jelentés 2052. december 31-ig került szabályszerűen titkosításra, és így a részletekről nem áll módomban tájékoztatást adni, ezért kezdeményeztem a minősítés feloldását – jelentette ki Kocsis Máté. Halász János, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezető-helyettese pedig a Kossuth rádió Vasárnapi újság című adásában jelezte: arra számítanak, hogy a hét első felében már nyilvános lesz a titkosított anyag.

Talabér Krisztián úgy véli, hogy még mindig messze járunk a történet végétől, az ügy pedig nagyon súlyos. A politológus szerint a botrány rávilágít arra, hogy a hazai baloldal komoly függőségi kapcsolatba került olyan szereplőkkel, akiknek nem a magyar érdek az elsődleges. 

– Ilyen viszony mellett pedig joggal érdemelték ki a „dollárbaloldal” jelzőt. A magyarországi baloldali pártok – úgy tűnik – politikai felhatalmazásukat már nem a választóktól, hanem az amerikai befektetőktől remélik – tette hozzá.

 

Mindeközben folytatódik a baloldalon a bűnbakkeresés a tavalyi, történelmi választási vereségért: Jakab Péter és Márki-Zay Péter még mindig a 2021-es, a bukást eredményező előválasztás felelősét keresik. A Jobbik volt elnöke a minap azzal rukkolt elő a közösségi oldalán, hogy „Soha többé előválasztást!”. A bukott politikus szerint a 2021-es előválasztás jó ötlet volt, és csak azért vesztett az ellenzék, mert Márki-Zay Péter nem volt megfelelő jelölt, pontosabban mert a fideszesek szavazataival lett belőle közös jelölt. Jakab szerint a 2022-es év legnagyobb tanulsága az, hogy „soha többé előválasztást, és nem az én eredményeim miatt”. Bár eleinte jó ötletnek tartotta azt, az ellenzéknek állt a zászló, majd lett egy közös miniszterelnök-jelölt, és ahelyett, hogy meglett volna a meccs, kétharmados győzelmet aratott a Fidesz.

Márki-Zay nem hagyta szó nélkül exszövetségese szavait. 

„Jakab úr már az előválasztási alkukban, majd az ellenzéki kampánytanácsban folyamatosan nyilvánvalóvá tette, hogy ő nem a nép, hanem az előválasztást szintén ellenző Gyurcsány Ferenc pártján van” – vágott vissza Márki-Zay. Mint írta, Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc a legjobb példa arra, hogy az ellenzék tavaly sem állt be az előválasztáson győztes közös miniszterelnök-jelölt mögé, sőt nagyrészt ellene kampányoltak. Márki-Zay Péter úgy látja, az előválasztás az ellenzéki politizálás legnagyobb és legsikeresebb innovációja volt az elmúlt 12 évben, annak ellenére, hogy sokkolóan nagyarányú vereséget szenvedtek az áprilisi választáson.

Talabér Krisztián minderről elmondta, hogy a hazai baloldal ma kontraszelektált politikusok sokaságából áll. A Nézőpont Intézet elemzője szerint a baloldalon a legtöbbekből hiányzik a karizma, a hazafias szemléletmód, az innováció és a teljesítménycentrikusság. – A 2022-es áprilisi választás értékelése 2023 januárjában esetükben azt jelenti, hogy ismét nem végeztek el időben egy politikai munkát, miközben a következő választás már az ajtón kopogtat – húzta alá a szakértő. Mint mondta, a baloldalon található káoszból saját kurzusukon belül egyértelműen az a párt fog hasznot húzni, amelyik fegyelmezettséget tud felmutatni. 

– Jelenleg egyedül Gyurcsány Ferenc pártja működik professzionálisan a baloldalon 

– tette hozzá.

Borítókép: Jakab Péter és Márki-Zay Péter (Fotó: Ripost)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.