Fejlesztési pénzek után nyomozna a Jobbik

Települési fejlesztésre szánt pénzek korrupciós ügyeinek feltárására vállalkozik a Jobbik, dacára annak, hogy a párt gazdálkodásában az Állami Számvevőszék korábbi jelentései szerint 2005 óta voltak szabálytalanságok. 2017-ben például a jogszabályt megsértve 331,660 millió forint értékben fogadott el tiltott vagyoni hozzájárulást a párt; a tiltott pártfinanszírozást Sneider Tamás, a Jobbik akkori elnöke el is ismerte.

Munkatársunktól
2023. 02. 03. 6:24
LUKÁCS László György
Budapest, 2022. június 28. Lukács László György, a Jobbik vezérszónoka felszólal az alaptörvény tizenegyedik módosításáról szóló vitában 2022. június 28-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arra vállalkoznak a Jobbik országgyűlési képviselői a jövőben, hogy 

kiderítsék, kik és hogyan lopták el a települések fejlesztésére szánt uniós és hazai pénzeket

– jelentette be a párt frakcióvezetője. Lukács László György saját közösségi oldalán azt írta, a helyi közösségek és azok képviselői sokszor eszköztelenek, hogy feltárják a helyi közpénzekkel kapcsolatos ügyeket, ezért a Jobbik politikusai arra vállalkoznak, hogy 

munkájukkal, ellenőrző jogosítványaikkal segítsék a helyi közösségeket.

„Minden képviselőnket lehet keresni a helyi közpénzzel kapcsolatos ügyekkel, megyünk és segítünk, mert a rendpárti Jobbik azt szeretné elérni, hogy ne hazánk legyen Európa legkorruptabb országa” – közölte a jobbikos politikus.

Hogy a párt a gyakorlatban miként képzeli el a segítségnyújtást, a bejegyzésből nem derül ki, miként az sem, hogy a Jobbik szinte mindig hadilábon állt az átlátható pénzgazdálkodással.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az elmúlt években rendre hiányosságokat talált a Jobbik és annak pártalapítványa pénzügyi jelentéseiben. Legutóbb tavaly közölték, hogy a pártalapítvány törvényes és átlátható gazdálkodása nem volt biztosítva.

 Az ÁSZ korábbi jelentései szerint különböző szabálytalanságok egyébként 2005 óta jellemezték a párt gazdálkodását.

A párt legnagyobb pénzügyi botránya 2017-hez köthető. Az ÁSZ jelentéséből kiderült, a párt 2017 első fél évében a működéséhez a jogszabályt megsértve 331,66 millió forint értékben tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el.

A tiltott pártfinanszírozást Sneider Tamás, a Jobbik akkori elnöke elismerte, amikor az ATV-ben azt mondta, pártja jóval a piaci ár alatt jutott plakáthelyekhez 2017-ben.

A számvevőszék 2020-as ellenőrzésekor pedig az derült ki, hogy a Jobbik 2017–2018-ban több mint 1,4 milliárd forint közpénzt kapott, de a párt 2017-es és 2018-es pénzügyi kimutatása sem mutat megbízható és valós képet a gazdálkodásukról.

A Jobbik 2017-ben 475,8 millió forint, 2018-ban pedig 961,4 millió forint központi költségvetési támogatásban részesült, a párt ebben a két évben nem igazolta a könyvelésében szereplő adatok valódiságát, továbbá a 2018-ban magánszemélyektől kapott mintegy 161 millió forint adomány átlátható nyilvántartásának feltételeit nem teremtette meg

– olvasható az akkor kiadott közleményben. Hozzátették: a Jobbikban a pénzügyi kimutatásokat nem terjesztették a párt szélesebb tagságát képviselő kongresszus elé, így gazdálkodásuk áttekinthetőségét és ellenőrizhetőségét a saját tagságuknak sem biztosították.

Borítókép: Lukács László György, a Jobbik vezérszónoka felszólal az alaptörvény tizenegyedik módosításáról szóló vitában 2022. június 28-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.