Szakértők Gwendoline Delbos-Corfield kijelentéséről: Ez nem bűncselekmény, ez bűn

Ifj. Lomnici Zoltán szerint a magatartási kódex rendelkezéseit megsértő EP-képviselőt le is válthatják.

Magyar Nemzet
2023. 02. 09. 17:34
null
HUNGARY-EU-POLITICS-INVESTIGATION Fotó: AFP/ATTILA KISBENEDEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki az unió és a NATO szövetségi rendszerén belül bizalmatlanságot kelt a szolgálatokkal szemben, az bűnt követ el. Ez nem bűncselekmény, ez súlyos bűn. Aki képtelen felmérni, hogy most egy háborús időszakot élünk, s nem mondhatunk bármilyen butaságot, az komoly problémát jelent mind az unió, mind a NATO számára

– nyilatkozta lapunknak Horváth József annak kapcsán, hogy Gwendoline Delbos-Corfield a Budapest és Brüsszel önkormányzata által szervezett Városok a jogállamiságért című brüsszeli konferencián sajtóbeszámolók szerint azt állította: a magyar kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak.

Ma Magyarország konkrét veszélyt jelent. Először is azért, mert van egy hely, Budapest, ahol az orosz befolyás továbbra is létezik. Évek óta tudjuk, hogy a kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak 

– fogalmazott a francia zöldpárti EP-képviselő.

Megbontja egy szövetségi rendszer egyensúlyát

Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője szerint egy ilyen nyilatkozat az érintett országra, annak szövetségi rendszerére, sőt minden más ország biztonságára nézve is kihatással lehet. 

Aki ilyen kijelentést tesz, az megbonthatja egy szövetségi rendszer belső egyensúlyát. Olyan, mintha külső érdekeket szolgálna megnyilatkozásával 

– tette hozzá. 

A biztonságpolitikai szakértőt megkérdeztük arról a jelenségről is, hogy a közelmúltban egyre több lejárató információ jelenik meg a környező országokban és a nemzetközi sajtóban Magyarországról. Horváth József szerint ezeknek semmi közük nincs ahhoz, hogy Magyarország nem szállít fegyvereket Ukrajnának. Úgy véli, ezek belpolitikai érdekeket szolgálnak inkább, és nincs közük a mostani kijelentéshez. 

Tudomásul kell venni, hogy ebben a felfokozott háborús légkörben mindenki sokkal feszültebb, s így előfordul az, hogy butaságokat mondanak politikusok is. Azt gondolom, hogy ezeket nem szabad összekeverni egy Magyarországot szándékosan lejárató információs dömpinggel, amelynek része volt ez a Delbos-Corfield-féle történet

– tette hozzá. A biztonságpolitikai szakértő leszögezte: Delbos-Corfield kijelentésének semmilyen valóságalapja sincs.

Az Etikai Bizottságnak mielőbb lépnie kell 

Horváth Józsefhez hasonlóan lapunk kérdésére ifj. Lomnici Zoltán is kiemelte:

Delbos-Corfield eljárása számos ponton megsértette a magatartási kódex irányainak és elveinek szellemiségét, valamint az általános magatartási szabályoknak sem felelt meg.

Az említett kijelentés teljes mértékben mellőzte a szakmaiság, az udvariasság, a tisztelet és a megalapozottság alapvető elvárásait. A Századvég jogi szakértője jelezte: sem bizottsági vizsgálat, sem egyéb előzetes eljárás vagy adatok nem támasztották alá Delbos-Corfield kijelentését, amely így súlytalanná vált, és az említett képviselő kénytelen volt saját közleményét is helyreigazítani.  

Az alkotmányjogász tájékoztatása szerint

a kódex rendelkezéseit megsértő képviselőt az elnök szankcióval sújthatja, amely akár – a kötelezettségszegés súlyára és az eset körülményeire tekintettel – leváltásához is vezethet.

A magatartási kódexbe foglalt eljárás szerint az Európai Parlament elnöke fordulhat az Etikai Bizottsághoz annak megvizsgálásáért, hogy a magatartási kódexet megsértették-e, és amennyiben a jogsértés megállapítható, úgy az Etikai Bizottság tanácsot ad az elnöknek a lehetséges és egyben indokolt intézkedésekről. Ifj. Lomnici Zzoltán emlékeztetett: Magyarország ellen így is több olyan elfogult és politikai jellegű eljárás folyik, amelyek bőven meghaladják az indokolt mennyiséget, és az ilyen kijelentések kizárólag arra alkalmasak, hogy a józan és pragmatikus megoldások helyett a vitákat szükségtelenül elnyújtsák, rossz útra vigyék. 

A józan ész logikáját mindenben mellőző kijelentéseket azonban a bizottságnak mielőbb el kell ítélnie és a megfelelő mértékben szankcionálnia kell 

–  húzta alá. 

Levélben kezdeményezik Gwendoline Delbos-Corfield leváltását 

A történtek kapcsán Gál Kinga és Deutsch Tamás levelet írt Roberta Metsolának, az EP elnökének. A Fidesz két, európai parlamenti (EP) képviselője hangsúlyozta: Gwendoline Delbos-Corfield a Magyarországot érintő példátlanul durva, botrányos kijelentése miatt alkalmatlanná vált az EP magyarországi jelentéstevői posztjára. Mint írták,

mindeddig példátlan és a politika játékszabályain messze túlmutató diplomáciai és biztonságpolitikai botrány egy NATO- és EU-tagországról nyilvános eseményen azt a rágalmat, hazugságot állítani, hogy az egy háborút folytató ország számára szivárogtat. Ennél gyalázatosabb vérvád nem fogalmazható meg a közéletben 

– jelentették ki. Véleményük szerint az esetet tovább súlyosbítja, hogy a konferencia másnapján az érintett maga volt kénytelen elismerni, hogy valótlan kijelentést tett.  – A fenti eset egy olyan „kirívóan otromba rágalom és a politikai dilettantizmus eklatáns példája”, mely nem maradhat következmények nélkül. Az Európai Parlament többé nem lehet egy következmények nélküli intézmény – mutatott rá a két magyar politikus.

„Tekintettel arra, hogy Delbos-Corfield botrányos kijelentésével nyilvánvalóan méltatlanná és alkalmatlanná vált az EP magyarországi jelentéstevői posztjára, kezdeményezzük a képviselő azonnali hatállyal történő leváltását a tisztségről” – szögezték le. 

Kifejtették: az Európai Parlament Magyarországgal kapcsolatos állásfoglalásaiban már eddig is számtalan példa áll rendelkezésre az ideológiailag elfogult, a valósággal köszönőviszonyban sem lévő rágalmakra és hazugságokra.

Ahogy arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, Deutsch Tamás a Hír TV-ben szerdán arról beszélt, hogy Delbos-Corfield egy olyan magyar közpénzből, a fővárosi önkormányzat által szervezett konferencián beszélt badarságokat, amely arról szólt, hogyan lehet hazugságok, rágalmak, gyalázkodások, csúsztatások keretében ártani Magyarországnak. A Fidesz EP-képviselőcsoportjának vezetője szerint ez akkora túlzás volt, hogy még a francia képviselőnek is el kellett ismernie: „túltolta a biciklit”, emiatt pedig vállalnia kell a politikai felelősséget. 

Aki az ő maradását támogatja, az a kollektív intézményes felelőtlenség állapota mellett van

– jelentette ki. Deutsch Tamás hangsúlyozta: Karácsony Gergely főpolgármester és Jávor Benedek, a főváros brüsszeli képviseletének vezetője is a teremben ültek, és némán hallgattak, amikor a francia zöldpárti képviselő kijelentése elhangzott. 

Az EP-képviselő nyilatkozatára a Miniszterelnökséget vezető miniszter is reagált a mai Kormányinfón. Gulyás Gergely kijelentette, a náci és a kommunista beszédhez hasonló, amelyet Gwendoline Delbos-Corfield folytatott. Felszólalásának következménye kell hogy legyen – szögezte le.

Borítókép: Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti EP-képviselő (Fotó: AFP/Attila Kisbenedek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.