„Útonálló, garázda jelleggel követtek el a gyanú szerint kirívóan brutális bűncselekményeket”

Közleményt adott ki a törvényszék a hétvégi szélsőbaloldali támadásokkal kapcsolatban.

2023. 02. 16. 16:21
March In Memory Of George Floyd In Krakow
George Floyd Protest Poland Fotó: ARTUR WIDAK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„ A nyomozás érdekére, a gyanúsítottak terhére rótt cselekmény szervezett jellegére, annak elkövetési módjára, valamint a terhelti személyiségjegyekre tekintettel megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottaktól önkéntes jogkövetésen alapuló, hatóságokkal együttműködő magatartás nem várható. Utóbbi körben 

a bíróság hangsúlyozta azt a körülményt, hogy az alapvetően rendezett élettel rendelkező terheltek útonálló, garázda jelleggel követtek el a gyanú szerint kirívóan brutális, előzmény nélküli, általuk nem ismert sértettek elleni bűncselekményeket, 

hárman ráadásul ezt hazájukon kívül tették egészen gátlástalan módon” – írta ma kiadott közleményében a Fővárosi Törvényszék Sajtóosztálya. A hétvégi antifasiszta támadók ügyében eljáró bírói fórum azért érezte szükségét a közlemény kiadásának, mert bár „a nyomozó hatóság rövid idő alatt nagy intenzitású és mennyiségű tevékenységet végzett, a jól dokumentált elemző munkát is ideértve”, 

az ilyen ügyekben különösen ügyelni kell arra, hogy a sikerélmény vágya ne homályosítsa el a tisztánlátást.

A bíróság megerősítette: a személyi és tárgyi ismérvek együttesen a letartóztatás mellett szólnak, ezért a bíróság álláspontja szerint a kényszerintézkedési feltételekben megjelenő kockázatok annyira kimagaslók, hogy feltétlenül szükségessé teszik a legszigorúbb eljárást.

Jelezték azt is, hogy a jelenleg elfogott gyanúsítottak közül a negyedik terhelt esetében kivétel tehető, hozzá jelenleg egyetlen konkrét bántalmazást sem lehet kötni, megvalósult erőszakos bűncselekménnyel nincs meggyanúsítva. 

„Esetében a bűncselekmény tárgyi súlya csekély, az legfeljebb két évi szabadságvesztéssel büntetendő vétség, egy előkészületi cselekmény. Ezért a bíróság a különös célok megállapítása mellett sem látott lehetőséget az ő letartóztatására. A szükségesség általános feltételét a bíróság azonban esetében is megállapította az ügy jellege miatt, így vele szemben bűnügyi felügyelet elrendelése mellett döntött” – jelezték anonim módon azzal a német nővel kapcsolatban, akit korábban elengedtek. 

Dobos Krisztinával kapcsolatban megerősítették azt, amit korábban Jámbor András párbeszédes országgyűlési képviselő is posztolt a közösségi oldalára, nevesül, hogy az öltözéke alapján állították elő. A törvényszék beazonosíthatatlan módon, de ír erről: az első gyanúsított egy, a Becsület napja elleni – egyébként erőszakra nem buzdító – Facebook-bejegyzést lájkolt, a nyomozó hatóság pedig később azt észlelte, hogy 

a profilképén ugyanabban a kabátban és sálban látható, amelyben az „antifasiszta támadások” elkövetői a videófelvételeken.

A bíróság maga is meggyőződött arról, hogy ez a kabát és sál pont ugyanolyannak tűnik, és igen csekély az olyan egyezés lehetősége, hogy ezeket valaki más is így egyszerre viselte volna, aki az „ünneplőkkel” szembeni tiltakozással egyetért. 

Borítókép: Illusztráció. Antifasiszta akció Krakkóban (Fotó: Artur Widak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.