A Hold az emberiség következő kontinense

2024 végén vagy 2025 elején juthat el a következő magyar asztronauta az űrbe

2023. 03. 28. 10:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Farkas Bertalan óta először fog újabb magyar kutatóűrhajós a Nemzetközi Űrállomásra menni a Hunor-program keretében 2024 végén vagy 2025 elején – mondta Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Károli Szabadegyetem Űrkutatás – kik és miért? címmel tartott hétfő esti előadásán. Problémának nevezte, hogy 1972 óta nem lépett ember a Holdra.

Arra a kérdésre, hogy miért kell az űrkutatásba beruházni, példaként említette a Starlink műholdak perdöntő szerepét az orosz–ukrán konfliktusban. Ezen kívül a meteorológia, a mezőgazdasági alkalmazások, a navigáció is a műholdas támogatásnak köszönhető 

– világított rá. Hozzátette, a  csontritkulás és kardiovaszkuláris problémák kezelésére is űrben folytatott kísérletek segítségével találtak gyógyírt, de emellett rengeteg technológiai újítást, például a víz- és levegőtisztítás rendszerét is az űrkutatásnak köszönhetjük. 

Ferencz Orsolya úgy vélekedett, nem engedhetjük meg magunknak, hogy használhatatlanná szemeteljük a Föld körüli pályákat. Mint magyarázta, az űrkutatás egy olyan gazdasági iparág, amivel a gazdasági agytrösztök komolyan számolnak. 

A Hold az emberiség következő kontinense, és annak a kolonizációja meg fog történni, a bolygó felé vissza fogunk menni még ebben az évtizedben 

– emelte ki. A Holdat használni fogjuk, mert olyan anyagok vannak rajta, amire az emberiségnek szüksége van, a planéta dobbantódeszka lesz a továbbindulásainkhoz. Sok függ attól, hogy ki megy oda, milyen technológiával és célból – fűzte hozzá. Mint tudatta, az ENSZ világűrjogi bizottsága foglalkozik ezzel a kérdéssel, de egyelőre nem látszik mi fog történni a Holdon, és nem mindegy, ki ér előbb oda.

Arra a közönségből feltett kérdésre, hogy mit tehet Magyarország az űrkutatásban történő nagyobb szerepvállalásért, a miniszteri biztos elmondta: az innovációban és a szürkeállományban nagy lehetőségek rejlenek, hazánk jelenleg részt vesz az összes európai tudományos űrmisszióban, a sugárzásvédelemben például Magyarország most is az élvonalban van. 

Borítókép: Ferencz Orsolya miniszteri biztos (Fotó: MTI/Kovács Attila)

 

 

 

 

 

 

 

Borítókép: Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.