időjárás 25°C Fatime 2023. június 5.
logo

Cseh Katalinék frakciója is érintett a brüsszeli korrupciós botrányban

Magyar Nemzet
2023.03.20. 18:24 2023.03.20. 18:55
Cseh Katalinék frakciója is érintett a brüsszeli korrupciós botrányban

Az elmúlt időszak hatalmas korrupciós botrányát követően megalapozottan állítható, hogy az európai parlamenti képviselőkre és az Európai Parlament tisztviselőire, lobbistáira és családtagjaikra tartósan befolyást gyakorolhattak EU-n kívüli országok kormányai – írja a Tűzfalcsoport.

Eva Kaili görög EP-képviselő a botrány kirobbanása nyomán az EP felmentett alelnökeként egy magasszintű pozíciót foglalt el, addig más érintett (vagy potenciálisan érintett) politikusok alacsonyabb szinten helyezkedtek el a hatalmi gépezetben. A konkrét személyek korrupciós szerepe jellemzően az EP Külügyi Bizottságát (AFET) vagy az Emberi Jogi Albizottságot (DROI) érintik, amely azt mutatja, hogy ezek az EP-testületek különösen nagy korrupciós kockázatot hordozhattak, illetve hordozhatnak a mai napig.

A botrányban érintett José Ramón Bauzá Diaz spanyol liberális európai parlamenti képviselő, a Renew Europe-frakció és a már említett Külügyi Bizottság tagjának neve a napokban ismét előkerült.

Bauzá most annak az EP-Katar baráti csoportnak a munkáját függesztette fel, amelynek ő maga elnöke volt. 

A spanyol politikus képviselőként számos alkalommal szólalt fel az Öböl-menti országok érdekében, a többi között Katar előrehaladását méltatva.

Fotó: Tűzfalcsoport/Twitter/Képernyőkép

A korrupciós botrány kirobbanása után Bauzá igyekezett törölni korábbi Katar-barát nyilatkozatait a közösségi oldalairól. 

Bauzá emellett nem számolt be a korábbi katari utazásairól sem, illetve ismeretes, hogy a Baleár-szigetek autonóm közösség (egyben spanyol tartomány) egykori elnökeként, katari politikai és üzleti körökhöz kapcsolódó befektetéseket szorgalmazott. Az elmúlt évek során legkevesebb négy alkalommal járt Katarban, és mint kiderült, az utazásokat Katar állam teljes egészében kifizette, beleértve a luxusszállodákban (a Sheraton és Ritz-Carlton hotelekben) történő szállását is. Spanyol és olasz lapok szerint Soros Györgyhöz köthető NGO-k gyanús ügyletei kapcsán is felmerült a neve – olvasható a Tűzfalcsoport cikkében.

Hivatalos nyilatkozatai – saját gazdasági helyzetéről – többször is hiányosak voltak. 2011-ben, nem számolt be arról, hogy saját tulajdonú pincészete, gyógyszertára és még egy kozmetikai gyára is van, márpedig a Baleár-szigetek elnökévé való megválasztása előtt még vezette ezeket a vállalkozásokat. Továbbá Diaz 2019-ben nem számolt be arról, hogy a Gas2Move spanyol energiavállalatban partnerként működik, amiről utóbb azt mondta, hogy szerinte „mindegy”, miután az energiaügyeket az Európai Parlament olyan bizottsága kezeli, amelynek ő nem tagja, valamint úgy vélekedett, hogy az ő üzletrésze nem igazán jelentős. Érdekes tény azonban, hogy ez a vállalat csak 2020-ban tízmillió euró közösségi támogatást nyert.

A „feledékeny” EP-képviselők sorába tartozik a román jobboldali, az ÉPP frakciójában ülő Cristian-Silviu Bușoi is, aki ellentmondásba keveredett annak kapcsán, hogy 2020 elején Katar finanszírozta a business osztályú repülőjegyét, valamint négy éjszakát részére a dohai Ritz-Carlton szállodában. Az ő esete is mutatja, hogy az Európai Parlamentben többen nem tartják be a rájuk nézve kötelező érvénnyel megfogalmazott szabályokat, és súlyosan megszegték az EP-képviselők magatartási kódexében foglaltakat. Busoi mindmáig az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottságának (ITRE) elnöke.

A teljes cikk a Tűzfalcsoport oldalán olvasható.

Borítókép: Cseh Katalin (Fotó: Európai Parlament)


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.