időjárás 17°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Döntött a parlament Finnország NATO-tagságáról

Máté Patrik
2023.03.27. 18:14 2023.03.27. 18:18
Döntött a parlament Finnország NATO-tagságáról

Bár korábban vita volt a Fidesz és a KDNP képviselői között arról, hogy támogassák Finnország csatlakozását az Észak-atlanti Szerződéshez, ám a mai parlamenti szavazáson egységesen támogatták azt a kormánypárti politikusok. Svédország NATO tagságának az ügyében később születhet döntés.

Az Országgyűlés 182 igen szavazattal támogatta Finnország NATO-tagságát, így ratifikálták az országnak az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozását.

KOCSIS Máté NATO
Kocsis Máté jelezte, hogy a kormánypártok egységesen támogatják Finnország NATO-csatlakozását. Fotó: MTI/Soós Lajos

Ismert: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok februári, balatonfüredi kihelyezett frakcióülésén a svéd és a finn NATO-csatlakozásról azt mondta, hogy ezzel kapcsolatban vita van, mivel ezen országok politikusai durván, alaptalanul és közönségesen sértegették Magyarországot, ezért felkérték az Országgyűlés elnökét, hogy küldjön delegációt a két országba a vitarendezés érdekében. A delegáció mindkét országban tárgyalásokat folytatott arról, hogy tiszteletben kell tartani Magyarország szuverenitását. Azóta Kocsis Máté a Facebook-oldalán közölte, hogy a kormánypárti képviselők egységesen igennel voksolnak Finnország NATO-csatlakozására, Svédország ügyében viszont később döntenek.

 

Megerősítést várnak a svéd NATO-tagság ratifikálásához

– Várjuk a svéd kormányzati szereplőktől, hogy megnyugtassák a magyar parlament tagjait, az a célunk, hogy minél nagyobb parlamenti többséggel tudjuk támogatni Svédország NATO-csatlakozását, hasonlóan Finnországéhoz

– fejtette ki Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója még a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Mint jelezte, a magyar parlamenti képviselők közül néhányan nem nyugodtak, mert azt látták, hogy az elmúlt években svéd kormányzati szereplők sportot űztek abból, hogy folyamatosan megkérdőjelezték a magyar demokrácia állapotát, sértegették a magyar választókat, a képviselőiket, s ezáltal egész Magyarországot. Leszögezte, hogy nem szeretnének állást foglalni svéd belpolitikai kérdésekben, de ugyanezt elvárják másoktól a magyarkérdések tekintetében.

Borítókép: Országgyűlés (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.