Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Döntött a parlament Finnország NATO-tagságáról

Bár korábban vita volt a Fidesz és a KDNP képviselői között arról, hogy támogassák Finnország csatlakozását az Észak-atlanti Szerződéshez, ám a mai parlamenti szavazáson egységesen támogatták azt a kormánypárti politikusok. Svédország NATO tagságának az ügyében később születhet döntés.

2023. 03. 27. 18:14
20221003 Budapest Országgyűlés plenáris ülése Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés 182 igen szavazattal támogatta Finnország NATO-tagságát, így ratifikálták az országnak az Észak-atlanti Szerződéshez való csatlakozását.

KOCSIS Máté NATO
Kocsis Máté jelezte, hogy a kormánypártok egységesen támogatják Finnország NATO-csatlakozását. Fotó: MTI/Soós Lajos

Ismert: Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok februári, balatonfüredi kihelyezett frakcióülésén a svéd és a finn NATO-csatlakozásról azt mondta, hogy ezzel kapcsolatban vita van, mivel ezen országok politikusai durván, alaptalanul és közönségesen sértegették Magyarországot, ezért felkérték az Országgyűlés elnökét, hogy küldjön delegációt a két országba a vitarendezés érdekében. A delegáció mindkét országban tárgyalásokat folytatott arról, hogy tiszteletben kell tartani Magyarország szuverenitását. Azóta Kocsis Máté a Facebook-oldalán közölte, hogy a kormánypárti képviselők egységesen igennel voksolnak Finnország NATO-csatlakozására, Svédország ügyében viszont később döntenek.

 

Megerősítést várnak a svéd NATO-tagság ratifikálásához

– Várjuk a svéd kormányzati szereplőktől, hogy megnyugtassák a magyar parlament tagjait, az a célunk, hogy minél nagyobb parlamenti többséggel tudjuk támogatni Svédország NATO-csatlakozását, hasonlóan Finnországéhoz

– fejtette ki Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója még a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Mint jelezte, a magyar parlamenti képviselők közül néhányan nem nyugodtak, mert azt látták, hogy az elmúlt években svéd kormányzati szereplők sportot űztek abból, hogy folyamatosan megkérdőjelezték a magyar demokrácia állapotát, sértegették a magyar választókat, a képviselőiket, s ezáltal egész Magyarországot. Leszögezte, hogy nem szeretnének állást foglalni svéd belpolitikai kérdésekben, de ugyanezt elvárják másoktól a magyarkérdések tekintetében.

Borítókép: Országgyűlés (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.