Drogosok lepték el Józsefvárost

Drogtanyává változott Józsefváros belső része. A panelházas lakótelep mellett a Szeszgyár utcai közösségi téren jelentek meg a szerfogyasztók. Az önkormányzat még a hét elején azt állította, hogy nem tud a problémáról, holott Pikó András polgármester baráti civiljei rendszeres rendezvényeket tartanak a területen. Ezért is érdekes, hogy nem került a jelenség az önkormányzat látóterébe.

2023. 03. 23. 13:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eldobált tűk, belövőszobának használt köztéri mobilvécé, panelházakban megbúvó kábítószer-függők lepték el a VIII. kerület középső részét.Úgy tűnik, hogy a városrész sűrűjében a szerhasználók mindenféle ellenük zajló rendpárti intézkedés nélkül, egyre több területre férkőzhetnek be. 

Eldobott fecskendők a Szeszgyár közben: Fotó: Metropol

Lakossági elégedetlenség nyomán kiderült: a civilek számára közösségi térré alakított Szeszgyár utcai területre beköltöztek a szerfogyasztók. 

Az önkormányzat még 2021-ben bontotta le a kerítésfalat, azzal a céllal, hogy közösségi teret hozzon létre, és rendezvényeknek helyt adjon a Kőris utca és Szeszgyár utca közötti üres területen. A gazdátlannak tűnő, elhanyagolt – ám már névvel ellátott – Szeszgyár Kertben többnyire ökofeminista programokat tartottak. 

Az önkormányzat közéleti újságja tavaly év végén arról számolt be, hogy fejlesztések indulnak meg a területen. Sőt, állításuk szerint megtisztították a kertet, térfigyelő kamerát helyeztek el, létrejött egy közösségi kert, ahol a Jane Goodall Intézet is madárodút és bogárgarázst épített, közösségi élet zajlik, és új fázisába érkezett a területrendezés is.

Ezzel ellentétben jelenleg a területen hegyekben áll a szemét, és drogosok vették használatba. Nem tudni, hogy az újonnan telepített térfigyelő kamerán keresztül miért nem tűnt fel a helyi rendészetnek a szerhasználók jelenléte. A Metropol újság munkatársai kint jártak a helyszínen, beszámolójuk szerint a Szeszgyár Kertet valakik elfoglalták. A kertet üzemeltető ökofeministák pergoláiba beköltöztek, matracokat vittek be maguknak, kedvenc foglalatosságaikról pedig az otthagyott, további használatra szépen elrendezett fecskendős tűk árulkodnak. 

Hegyekben áll a szemét Fotó: Metropol

A józsefvárosi önkormányzat a Metropol megkeresésére azt írta, nem tudnak a fennálló problémáról. A környékbeliek azt mondják, szinte minden reggel látják, ahogy a csapatok elhagyják a kertet, de tehetetlennek érzik magukat. A Magyar Nemzet is felkereste az önkormányzatot, az alábbi kérdésekre kértünk választ.

  • Az utóbbi időben szembesültek-e a kerület sűrűjében többszörösen halmozódó drogproblémával?
  • Milyen lépéseket kívánnak tenni annak érdekében, hogy kiszorítsák a szerhasználatot a kerületből? Továbbá a Muzsikus cigányok parkjában lévő belövőszobának használt toi-toi árnyékszéket eltávolítják-e?

Amint kérdéseinkre választ kapunk, frissítjük a cikket.

Korábban megírtuk, a Losonci negyed panelházas tömb melletti parkba telepített a józsefvárosi önkormányzat egy nyilvános mobilvécét, amit hajléktalanok és kábítószeresek birtokolnak. A lakók, ha tehetik, elkerülik a parkot. 

Egy Baross utcai lakos lapunknak elmondta: több lakó ablaka is a Muzsikus cigányok parkjára néz, naponta látják a droghasználókat a közterületen. Nem érzik magukat biztonságban, ha kilépnek a lakásuk ajtaján. A rendőrséget sokszor riasztották az ott élők, mert rálátnak a parkban folyó drogkereskedelemre, aminek egyenes következménye, hogy a szerhasználók a közvécét és a lépcsőházakat használják drogozásra. 

A panelház felső emeletén megbúvó drogosokról az egyik lakó videófelvételt is készített. A lakásszövetkezet rácsokat szereltetett fel, a liftet a földszinten leállítják, ezzel akarják kivédeni, hogy a szerhasználók feljussanak az emeletre.

A korábbi fideszes városvezetés az ilyen esetek miatt változtatta meg a közösségi együttélés szabályait, amely kimondta: autókban, lépcsőházakban életvitelszerűen tartózkodni tilos. Pikó András balliberális polgármesternek, a Momentum jelöltjének az első intézkedései között volt, hogy ezt a rendeletet eltörölje.

Vagyis lépcsőházakban megbújni jelenleg nem ütközik jogszabályba a kerületben.

Borítókép: Szeszgyár utcai park (Fotó: Metropol) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.