„Karácsony a zászlóshajójának kikiáltott környezetvédelemből is megbukott”

Wintermantel Zsolt: Nem lennék meglepődve azon, ha a klímaügynökségből sem lesz semmi kézzelfogható eredmény.

2023. 03. 02. 17:00
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2023. február 22. Karácsony Gergely fõpolgármester felszólal a Fõvárosi Közgyûlés ülésén a Városházán 2023. február 22-én MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest érdekében bízom benne, hogy Karácsony Gergely klímaügynöksége sikeresebb, hatékonyabb és eredményesebb lesz, mint a klímavészhelyzet kihirdetése utáni semmittevése

– emelte ki lapunk megkeresésére Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP budapesti frakcióvezetője arra a hírre, miszerint klímaügynökséget hoz létre a Fővárosi Önkormányzat. A politikus szerint a főpolgármester zöldprogramjából és ígéreteiből eddig semmi sem valósult meg.  –A nagy zöldnek kikiáltott főpolgármester eddigi munkásságát ismerve nem lennék meglepődve azon, ha a klímaügynökségből sem lesz semmi kézzelfogható eredmény, azon túl, hogy újabb néhány havert el lehet helyezni jól fizető állásokba – vélekedett Wintermantel Zsolt.  

Mint kiderült, Budapest másfél millió eurós támogatást nyert az Klímasemleges és intelligens városok küldetés (EU Mission) részeként kiírt pályázaton. A Városháza sajtónyilatkozata szerint Budapestet 25 európai várossal együtt válogatták be a NetZeroCities Pilot Cities programba Amszterdammal, Barcelonával és Rómával egyetemben. A főváros célja, hogy létrehozza a budapesti klímaügynökséget, ami elsőként a lakosság energiahatékonysági beruházásait fogja támogatni, ezzel gyorsítva a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok és egészségkárosító részecskék városi szintű kibocsátásának csökkentését. A működését várhatóan 2024-ben elkezdő klímaügynökség nem támogatások kezelésével foglalkozik majd, hanem a bankok által kihelyezhető támogatási konstrukciók kidolgozását irányítja. Mint írják: „Célunk az ingatlanok mélyfelújításainak felgyorsítása, különös tekintettel a nehezebb szociális helyzetben élők támogatására. A klímaügynökség alapvető célján túl kiemelt figyelmet fordít az esélyegyenlőségre, az energiaszegénység kezelésére, biztosítja a nehezebb anyagi helyzetben lévő családok számára is a mélyfelújításokhoz szükséges forrásokhoz való hozzáférést. A klímaügynökség külön figyelmet szentel majd a szemléletformálásra és a lakossági részvételre is.”

– Sajnos érdemi környezetvédelmi és légszennyezés csökkentési intézkedésekre azonnal szükség lenne, ugyanis egy friss felmérés szerint a magyar fővárosban az egyik legsúlyosabb a klímára és egészségre egyaránt káros nitrogén-dioxid-szennyezési helyzet a 28 vizsgált európai főváros közül

– fogalmazott kérdésünkre Wintermantel Zsolt. Hozzátette: A légszennyező anyag kibocsátása tavaly Budapesten már áprilisban átlépte az éves határértéket. Ez azért elég elkeserítő, hogy Karácsony Gergely a zászlóshajójának kikiáltott környezetvédelemből is megbukott. 

 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester felszólal a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. február 22-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.