időjárás 21°C Róbert 2023. június 7.
logo

„Karácsony a zászlóshajójának kikiáltott környezetvédelemből is megbukott”

Harangozó Éva
2023.03.02. 17:00
„Karácsony a zászlóshajójának kikiáltott környezetvédelemből is megbukott”

Budapest érdekében bízom benne, hogy Karácsony Gergely klímaügynöksége sikeresebb, hatékonyabb és eredményesebb lesz, mint a klímavészhelyzet kihirdetése utáni semmittevése

– emelte ki lapunk megkeresésére Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP budapesti frakcióvezetője arra a hírre, miszerint klímaügynökséget hoz létre a Fővárosi Önkormányzat. A politikus szerint a főpolgármester zöldprogramjából és ígéreteiből eddig semmi sem valósult meg.  –A nagy zöldnek kikiáltott főpolgármester eddigi munkásságát ismerve nem lennék meglepődve azon, ha a klímaügynökségből sem lesz semmi kézzelfogható eredmény, azon túl, hogy újabb néhány havert el lehet helyezni jól fizető állásokba – vélekedett Wintermantel Zsolt.  

Mint kiderült, Budapest másfél millió eurós támogatást nyert az Klímasemleges és intelligens városok küldetés (EU Mission) részeként kiírt pályázaton. A Városháza sajtónyilatkozata szerint Budapestet 25 európai várossal együtt válogatták be a NetZeroCities Pilot Cities programba Amszterdammal, Barcelonával és Rómával egyetemben. A főváros célja, hogy létrehozza a budapesti klímaügynökséget, ami elsőként a lakosság energiahatékonysági beruházásait fogja támogatni, ezzel gyorsítva a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok és egészségkárosító részecskék városi szintű kibocsátásának csökkentését. A működését várhatóan 2024-ben elkezdő klímaügynökség nem támogatások kezelésével foglalkozik majd, hanem a bankok által kihelyezhető támogatási konstrukciók kidolgozását irányítja. Mint írják: „Célunk az ingatlanok mélyfelújításainak felgyorsítása, különös tekintettel a nehezebb szociális helyzetben élők támogatására. A klímaügynökség alapvető célján túl kiemelt figyelmet fordít az esélyegyenlőségre, az energiaszegénység kezelésére, biztosítja a nehezebb anyagi helyzetben lévő családok számára is a mélyfelújításokhoz szükséges forrásokhoz való hozzáférést. A klímaügynökség külön figyelmet szentel majd a szemléletformálásra és a lakossági részvételre is.”

– Sajnos érdemi környezetvédelmi és légszennyezés csökkentési intézkedésekre azonnal szükség lenne, ugyanis egy friss felmérés szerint a magyar fővárosban az egyik legsúlyosabb a klímára és egészségre egyaránt káros nitrogén-dioxid-szennyezési helyzet a 28 vizsgált európai főváros közül

– fogalmazott kérdésünkre Wintermantel Zsolt. Hozzátette: A légszennyező anyag kibocsátása tavaly Budapesten már áprilisban átlépte az éves határértéket. Ez azért elég elkeserítő, hogy Karácsony Gergely a zászlóshajójának kikiáltott környezetvédelemből is megbukott. 

 

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester felszólal a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2023. február 22-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.