Még mindig Budapest környékén kóborol a Svájcból érkezett magányos farkas

Folyamatosan nyomon követik az állatot a természetvédelmi hatóságok. A farkas kifejezetten kerüli az embert.

2023. 03. 16. 7:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az M237 kódszámú farkas – amely több mint hétszáz kilométeres vándorlás után az Alsó-Rajna-völgytől egészen a Budapesthez közeli Vértesig jutott – továbbra is Budapest térségében van – tájékoztatta a Sokszínű vidéket David Gerke, a Gruppe Wolf Schweiz munkatársa. A szakember közölte azt is, hogy 

az állat mozgása lelassult, és hogy a farkas hollétéről tájékoztatták a magyar természetvédelmi hatóságokat.

A portál az ügyben megkereste a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságot (DINPI) is.

– A farkas 2 hete a dél-budai agglomerációban található, azonban nem számítunk arra, hogy hosszú távon ezen a területen marad. Napközben a kirándulóhelyektől távol eső rejtekhelyén tartózkodik

– közölte a lappal Kálmán Gergely, a DINPI kommunikációs referense.

Illusztráció. Svájci farkas kóborol Budapest környékén. Fotó: Wikipedia

A svájci Gruppe Wolf Schweiz (GWS) M237 kódszámú svájci farkas jeladásairól szóló tájékoztatása rendszeresen eljut az nemzeti park igazgatóságához. A tudományos kutatás lényege az állat zavartalanságának biztosítása. – A természetvédelmi őrszolgálat folyamatosan készenlétben van. Amennyiben hosszabb ideig kimarad a jeladás, akkor óvatos keresést indít – fűzte hozzá Kálmán Gergely.

A farkas kerüli az embert

A nemzeti park felhívja a kirándulók figyelmét, hogy 

továbbra is ügyeljenek a természetjárás alapvető szabályainak betartására.

– Fontos megjegyezni, hogy a farkas kifejezetten kerüli az embert, fél tőle, a települések közti területeken járva kimondottan óvatos. A vadon élő farkas emberre történő támadása Európában nem ismert, és Magyarországon sem fordult elő ilyen eset egyetlen alkalommal sem – tájékoztatta a portált kommunikációs referens.

Korábban a Magyar Nemzet is beszámolt róla, hogy a Svájcból egészen a Vértesig jutó, jeladóval ellátott Farkas Budapest környékére érkezhet. A Svájci farkas csoport a Facebook-oldalán osztott meg egy térképet, amelyen egy szürke farkas nyomvonala látható, ahogy Svájcból Magyarországra vándorolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.