időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo
„Ha nincs magyar média, akkor nem tudjuk megvédeni a nyilvánosság szabadságát”

Szánthó Miklós: Magyarország a józanság és a médiaszabadság szigete

Kreft-Horváth Márk
2023.03.13. 11:40 2023.03.13. 12:20
Szánthó Miklós: Magyarország a józanság és a médiaszabadság szigete

„Ha nincs magyar média, akkor nem tudjuk megvédeni a nyilvánosság szabadságát” – jelentette ki Szánthó Miklós az Igazságháborúk II. című konferencián. Az Alapjogokért Központ főigazgatója szerint a világban a szólásszabadságot a politikai korrektség jegyében korlátozzák, a sajtószabadságot a fake news nevében próbálják letörni.

Kívánjuk a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését – idézte a 12 pontból Szánthó Miklós az Igazságháborúk II. című konferencián elmondott köszöntőjében. Az Alapjogokért Központ főigazgatója a Magyar Nemzeti Médiaszövetséggel közösen szervezett rendezvényen arról is beszélt, nem hiába mentek 1848-ban a márciusi ifjak az utcára, a Landerer és Heckenast nyomdába, szabadságharc kezdődött. 

Szánthó Miklós az Igazságháborúk II. című konferencián
Szánthó Miklós az Igazságháborúk II. című konferencián. Fotó: Havran Zoltán/Magyar Nemzet

Jelenleg is szabadságharc van Szánthó szerint, harc folyik a kultúráért a világban. 1848-ban is, és most is az a cél, hogy több alternatíva is elérhető legyen a nyilvánosságban, és legitimnek számítson, a nyilvánosság valóban legyen sokszínű és plurális. 

Kizárólagosságot követelnek a liberálisok

A klasszikus liberális célkitűzések fényében ma már „ez a mese” nagyon megváltozott a főigazgató szerint. 

A liberálisok ugyanis kizárólag maguknak követelik a jogot, hogy ők lehessenek a zsűri, ők értékeljék a teljesítményeket. 

– A nagy liberális eredmények mára elfajzottak. Annak idején a tömegdemokráciáért küzdöttek, ma aki a tömegek demokráciájára hivatkozik, populistának minősítik – mutatott rá Szánthó Miklós.  

A főigazgató elmondta: a szólásszabadságot a politikai korrektség jegyében korlátozzák, a sajtószabadságot a fake news nevében próbálják letörni. Volt egy ígéret arról, hogy az internet és a közösségi média elhozza majd a totális sajtószabadságot, mindenki hozzáfér majd minden információhoz, de ez nem így lett.

– Az első generációs, klasszikus liberális jogokat felülírják a második-harmadik-negyedik generációs jogok. Woke, safe space-ek, mind korlátozzák a klasszikus szabadságjogokat. 

Magyarország a nyugattal és a kelettel szemben is még mindig a józanság és a médiaszabadság szigete.

A média ezért szuverenitási és politikai kérdés – vélekedett Szánthó Miklós. 

Arról is beszélt, hogyha nincs magyar média, akkor nem tudjuk megvédeni a nyilvánosság szabadságát. Szerinte ez nyugaton és keleten is elveszőben van. – A németországi viszonyokra érdemes kitérni, ott már nincs médiaszabadság. A mainstreamtől eltérő véleményeket elhallgattatják – magyarázta Szánthó. 

A főigazgató kijelentette: Magyarországon kivételesen szabad a sajtó és a nyilvánosság: bármilyen politikai vélemény megjelenhet. 

Épp ezért kell megóvni a magyar média szuverenitását, ami miatt sok támadás ér minket a nemzetközi fórumokon. 

Zárásként Szánthó Miklós az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost idézte: 

Hiába állunk az igazságosság és jogszerűség talaján, nem számíthatunk méltányosságra, csak saját magunkra.

A főigazgató szerint ma is hasonló a helyzet: A jobboldal a jobboldali sajtóra számíthat, amely segítségükre lehet abban is, hogy ezt a szabadságharcot is megvívják.

Borítókép: Szánthó Miklós az Igazságháborúk II. című konferencián az Alapjogokért Központban 2023. március 13-án (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.