A közmédia számos tematikus műsorral is készül a pápalátogatásra

Ferenc pápa minden nyilvános szereplését közvetíti a közmédia, amely számos tematikus műsorral készül a pápalátogatásra. Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója arról is beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjúban, hogy két munkatársuk is a katolikus egyházfő közvetlen közelében tartózkodhat majd, s a pápa különgépén történő utazást is magában foglaló élményekről dokumentumfilm készül. A vezérigazgató hangsúlyozta: a közmédia missziója az egyetemes keresztény kultúra bemutatása, amelyet a lehető legtöbb nézőhöz és hallgatóhoz igyekeznek eljuttatni.

2023. 04. 27. 20:00
null
Budapest, MTVA Papp Dániel vezérigazgató a szobájában Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hogyan készül az MTVA Ferenc pápa látogatására?

– A szentatya magyarországi látogatásának valamennyi nyilvános programját a közmédia élőben közvetíti, helyszíni tudósításokkal hozza közelebb a nézőkhöz a pápalátogatás pillanatait. Így közvetítünk a Sándor-palotából, a Szent György térről, a karmelita kolostorból, a Szent István-bazilikából, a Vakok Boldog Batthyány–Strattmann László Otthonából, a Rózsák terén álló Árpád-házi Szent Erzsébet- és az Istenszülő oltalma görögkatolikus templomból, a Papp László Budapest Sportarénából, a Kossuth Lajos térről és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről. A nézők ugyancsak élőben követhetik figyelemmel a pápa érkezését és búcsúztatását a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről.

– Melyek azok a csatornák, amelyek élőben tudósítanak a katolikus egyházfő látogatásáról?

– Elsősorban a Duna, az M1 és a Kossuth Rádió sugározza valós időben, de a közmédia valamennyi csatornáján lesznek összefoglalók.

– Más médium is közvetíti majd a szentatya látogatását?

– Az esemény kapcsán a közmédia prioritást élvez, kizárólag mi leszünk ott minden helyszínen. A Magyar Katolikus Egyházzal, a Vatikánnal és a kormányzattal abban állapodtunk meg, hogy a közvetítés élő jelét ingyenesen biztosítjuk a hazai és nemzetközi orgánumoknak. Ennek köszönhetően az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) valamennyi tagja szabad hozzáférést kap; a Vatikán Tv, valamint a Reuters hírügynökség is bejelentkezett, hogy szeretnék átvenni a jelet.

– Készülnek valamilyen innovációval a közvetítésekre?

– Ami exkluzivitást ad majd a pápalátogatás televíziós feldolgozásának az az, hogy milyen formában mutatjuk azt meg. A nyilvános programokon túl élőben mutatjuk például a pápai konvoj mozgását, de a közvetítések mellett számos, kiegészítő műsorelemmel készültünk erre az alkalomra. A tavalyelőtti Eucharisztikus Kongresszussal ellentétben ezúttal a Bizony, Isten! vallási YouTube csatornán is végig követhető lesz Ferenc pápa magyarországi látogatása.

– Kik lesznek azok a riporterek, akik részt vesznek a közvetítésben?

– Azokat a kollégákat vontuk be, akik hívő emberek, akik életét átszövi a keresztény értékrend, és átérzik, hogy mekkora megtiszteltetés hazánknak, hogy a pápa Magyarországra, Európa közepébe látogat, ahogy ő fogalmazott. A közmédiának fontos küldetése a keresztény kultúrkör bemutatása, és igyekeztünk olyan felkészült tudósítókat kiválasztani, akik ezt maximálisan képviselik. Martí Zoltán sportriporter, a 777blog.hu című keresztény közéleti hír- és blogoldal alapító-főszerkesztője helyet kapott az úgynevezett pápai buborékban, vagyis a pápai delegációval együtt érkezik majd Rómából, és végig a szentatya közvetlen közelében fog tartózkodni, ahogyan Járai Judit, a Kossuth Rádió szerkesztője is, aki utólag egy dokumentumfilmben dolgozza fel a pápalátogatást. Az esemény kiemelt televíziós tudósítója Mohay Bence, aki valamennyi helyszínről tájékoztatja majd a Duna nézőit, a stúdióbeszélgetéseket pedig Horváth Szilárd vezeti. A közvetítések állandó szakértőjének Török Csabát, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tévéreferensét kértük fel. 

Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója (Fotó: Teknős Miklós)

– A közvetítéseken kívül milyen egyéb műsorokkal készül az MTVA?

– Jó néhány műsort sugárzunk majd. Egyebek mellett négy dokumentumfilmet készítettünk, bemutatva a pápalátogatás szimbolikus helyszíneit. A Szent István-bazilikáról forgatott filmben Vágvölgyi Gergely, az Agapé műsorvezetője, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemről szóló filmben pedig Rátonyi Kriszta, a Duna műsorvezetője szerepel. A Rózsák terén található Árpád-házi Szent Erzsébet templomról pedig a Jászai Mari-díjas színész musicalénekestől, Dolhai Attilától hallhat majd érdekes és értékes információkat a közönség a harmadik dokumentumfilmben. Ugyancsak készült egy film a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonáról. Az ismeretterjesztő műsorok mellett pedig számos olyan program is lesz, amelyekkel a kereszténység gondolatiságát, lelkiségét igyekszünk közvetíteni.

– Például a Mindennapi című műsorra utal, amelyben Ferenc pápa gondolataival, idézeteivel szólítják meg a közönséget?

– Egyebek mellett igen, de a húsvéthétfőn megújult egyperces etűdök mellett több programot is készítünk. Az esemény időszaka alatt a közmédia állandó vallási műsorkínálata mellett tematikus filmekkel és új, hiánypótló tartalmakkal készülnek a televíziós és rádiós csatornák, ezzel segítve a felkészülést és a lelki ráhangolódást.

– Erre is említene egy példát?

– Ilyen a Krisztus a jövőnk című ismeretterjesztő sorozat, amelyet a vallási főszerkesztőség egyik vezető szerkesztője, Erhardt Ágoston indított el. Korábban megújultak a közmédia vallási tartalmai, amelyek tabuk nélkül, értékállóan, de modern szemléletben szólnak a nézőkhöz. Az újdonságok között szerepel például a Lét-ige című magazinműsor, amely széles keresztmetszetet ad minden protestáns egyházi felekezetről. Megemlítendő a De őszintén! című műsor is, amely a valláson keresztül, mindössze hat percben ad választ a hétköznapi élet problémáira. Csütörtök esténként jelentkezik a Duna Agapé című műsora, amelyben Vágvölgyi Gergely keresztény szempontokat figyelembe véve beszélget művészekkel, szakértőkkel, lelkészekkel, a társadalmunkat érintő aktuális kérdésekről. A tavaly októbertől vetített Jézus és… című, 12 részes ismeretterjesztő sorozat pedig bemutatta, hogy milyen hangsúlyosan hatja át kultúránkat és a hétköznapjainkat – köztük az egyes szakmákat – a kereszténység. Ezen kívül több műsor friss arculatot kapott, így például az Utódok reménysége, a zsidó hitközségek műsora és a Püspökkenyér is, amelynek adásai megújult díszletben készülnek.

– Vallási témájú játékfilmet is sugároznak Ferenc pápa látogatása alatt?

– Igen, a Duna műsorán lesz látható több ilyen alkotás: a különleges vallási eseményre való lelki felkészülést szolgálja többek közt a Mennyországot választom filmdráma Néri Szent Fülöp életéről, a Teréz anya, a szegények szolgálója című, kétrészes film, valamint a Megölni egy papot című amerikai-francia filmdráma is.

– A pápalátogatás kapcsán a Magyar Katolikus Egyház szereplőit is megszólaltatják?

– Igen, Erdő Péter, az Esztergom-Budapesti főegyházmegye érseke a múlt héten adott egy interjút az M1-nek, ezen a héten nyilatkozott nekünk Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, de a Magyar Katolikus Egyház több más szereplőjét is megszólaltatjuk.

– Hogyan készítik fel pápalátogatásra a közmédia stábját? Milyen különleges előírásoknak kell megfelelniük a munkatársaiknak?

– Készítettünk egy belső használatra szánt vallási fogalomtárat, ugyanis elengedhetetlen, hogy ne legyen tárgyi tévedés, valamennyi munkatársunk a megfelelő, pontos kifejezéseket, titulusokat használja. E „kiskátéban” egyebek mellett olyan szabályok szerepelnek, mint, hogy melyek a pápa megnevezésének vagy megszólításának megfelelő módjai, valamint tartalmazza a liturgiával kapcsolatos terminusokat.

– Az öltözködéssel kapcsolatban is a szokásosnál szigorúbbak lesznek az előírások?

– Valóban, kiadtunk egy, az öltözékre vonatkozó szabálykönyvet, ami előírja, hogy a kollégáknak a szentszéki protokollnak megfelelő öltözködési előírást kell követniük: kötelező az elegáns megjelenés, vagyis a fekete öltöny vagy kosztüm, valamint a fehér ing viselete.

– Van-e esetleg olyan üzenet, amelyet a közvetítésekkel és a különböző programokkal át kívánnak adni a nézőnek?

– A közmédia létrejötte óta fontos missziónk az egyetemes keresztény kultúra ismertetése, az értékőrzés, ami egyben közösségteremtést is jelent. Így a kor kihívásainak megfelelő módon igyekszünk megszólítani a nézőket és a hallgatókat.

Borítókép: Papp Dániel vezérigazgató (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.