A rácsok mögül csalhatott ki tízmilliókat egy befolyásos ügyvéd

Több embert is átverhetett és tízmilliókat tehetett zsebre egy korábban magas rangú kapcsolataira is hivatkozó ügyvéd – tudta meg a Magyar Nemzet. A férfi ráadásul mindezt úgy követhette el, hogy közben egy korrupciós ügye miatt le volt tartóztatva. Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség befolyással üzérkedés miatt nyomoz.

Pámer Dávid
2023. 04. 14. 11:01
Budapest, 2021. február 17. Rendõrök állítják elõ 2021. február 15-én a Pest Megyei Rendõr-fõkapitányságon (PMRFK) azt a férfit, aki elõzõleg fia játékpisztolyával kirabolt egy boltot. A férfi február 13-án reggel egy szigethalmi festékboltban fegyverrel, vagy annak utánzatával fenyegette az eladót és az üzlet bevételét követelte. A sértett az üzlet hátsó részébe menekült, támadója pénz nélkül távozott. A férfi ezt követõen egy szigetszentmiklósi csemegeboltot vett célba, ahol ugyanazzal a módszerrel pénzt követelt. Az alkalmazott átadta a bevételt, majd a támadó elmenekült a helyszínrõl. A Pest megyei nyomozók pár órán belül azonosították az elkövetõt. A 26 éves férfivel szemben fegyveresen elkövetett rablás bûntettének megalapozott gyanúja miatt folytatja le a büntetõeljárást - közölte a PMRFK a police.hu oldalon. MTI/Mihádák Zoltán Fotó: Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Információink szerint több embert is átverve tízmilliókhoz juthatott hozzá egy befolyásos kapcsolatait nemegyszer hangoztató, szakmai körökben jól ismert ügyvéd. Mindez még nem tér el a szokványos bűnügyektől, ám ami pikánssá teszi a történetet, hogy az ügyvéd egy korrupciós ügy érintettjeként abban az időben letartóztatásban ült.

Az esettel összefüggésben a Központi Nyomozó Főügyészséghez (KNYF) fordultunk azzal a kérdéssel, meg tudják-e erősíteni, hogy „egy korábban letartóztatásban lévő ügyvéd a letartóztatása alatti időszakban több embert is megtévesztett, akiktől összesen több tízmillió forinthoz jutott”?

A hatóságtól többszöri megkeresésünkre is csak azt a választ kaptuk, hogy 

az ügyben befolyással üzérkedés bűntette miatt folytat nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség,

azonban további tájékoztatást a büntetőeljárás eredményessége érdekében nem adtak. Arra, hogy az eljárásnak vannak-e már gyanúsítottjai, a KNYF nem válaszolt.

A befolyással üzérkedést sok esetben egyébként úgy követik el, hogy 

állami, gazdasági, politikai szereplőkre hivatkoznak annak érdekében, hogy a sértettektől pénzt csaljanak ki. A legtöbb esetben azonban egy-egy politikus vagy állami vezető nem is tud arról, hogy az ő nevükkel „házalnak”.

(Persze van kivétel, hiszen már több magas beosztású személy, illetve politikus ellen is emeltek vádat korrupció miatt az elmúlt években.)

Van, hogy egészen képtelen történetekkel állnak elő bűnözők, mégis nemegyszer akár százmilliókat is fizetnek nekik a hatóságok „célkeresztjében” lévő vállalkozók. Volt olyan eset, amikor az egyik alvilági figura fedett nyomozónak, máskor NAV-os felderítőnek adta ki magát, hozzátéve, hogy kiváló kapcsolatban van egy miniszterrel, így bárki büntetőügyét el tudja simítani. A férfi többekkel még azt is elhitette, hogy a pénzek nem hozzá, hanem az egyik minisztérium „fekete kasszájába” kerülnek, ő csupán részesedést kap.

A bűnöző az egyik megkörnyékezett vállalkozónak azt is megígérte, kihozatja az áfacsalás gyanúja miatt letartóztatott üzlettársait a börtönből egy markában lévő megyei főügyész segítségével. A becsapott vállalkozóval a férfi elhitette, hogy a főügyész évekkel korábban részegen vadászott és véletlenül meglőtt egy idős asszonyt, aki belehalt a sérüléseibe. Ebből szerinte azért nem lett később büntetőügy, mert ő a remek összeköttetéseinek köszönhetően megakadályozta az eljárás megindítását.

Befolyással üzérkedés történt abban az ügyben is, amikor egy bűnbanda és egy ügyvéd pár éve 102 millió forintot és csaknem kétmillió eurót vett át egy üzletembertől. Az azóta már bíróság előtt álló elkövetők valótlanul arra hivatkoztak, hogy ezen összegekből hivatalos személyeknek kell fizetni annak érdekében, hogy a vállalkozó és cégei ellen ne induljon adóhatósági és büntetőeljárás, illetve a már megindult eljárások számára kedvezően fejeződjenek be.

Amikor később mégis gyanúsítottként hallgatták ki a vállalkozót, a bűnözők egy másik ügyvéden keresztül további 100 millió forintot kértek tőle azért, hogy az eljárást magas rangú kapcsolataik számára kedvezően befolyásolják.

A vállalkozót közvetítőkön keresztül ráadásul egy harmadik ügyvéd is megkereste azzal, hogy 150 millió forintért eléri, hogy számára kedvezően fejeződjön be az ellene indított eljárás. Az ügyvéd – szintén valótlanul – arra hivatkozott, hogy mindezt a miniszterelnök, a legfőbb ügyész és egy magas beosztású NAV-vezető segítségével tudja elérni, és ezért a kért pénzből nekik is kell fizetni.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.