A szívbeteg gyerekeknek is jót tesz az aktív mozgás

Általános tévhit, hogy a szívbeteg gyermekek nem sportolhatnak. A legtöbb szívbetegség esetében lehet terhelni a gyermekeket, a mozgás ráadásul szervátültetettek esetében is jótékony lehet – tájékoztattak a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet gyermekszívközpontjának szakemberei. Simóka Nóra pszichológus elmondása szerint ezeknek a tévhiteknek az eloszlatását szolgálja a Szív-Kör Egyesület közelgő eseménye, a Szív-Kör olimpia is, amelynek során a gyermekek és a családok különféle sportokat, mozgásformákat próbálhatnak ki.

2023. 04. 20. 5:25
Yoga,Classes,Outside,On,The,Open,Air.,Kids,Yoga
1483591358 Fotó: David Tadevosian
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évente átlagosan nyolcszáz szívbeteg gyermek születik Magyarországon, a veleszületett anomáliákon túl pedig a szerzett szívbetegségek is nagy számban jelennek meg – hívta fel a figyelmet a Szív-Kör Egyesület. A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (Gokvi) gyermekszívközpontjának pszichológusa, Simóka Nóra fogalmazza meg: 

a szívbeteg gyermekek jelentős része élethosszig tartó szoros kontrollt, folyamatos gondozást igényel. Ez a feladat a családokat új kihívások elé állítja, a szívbeteg gyermekek ellátása ugyanis messze túlmutat a kórház falain. Ezt felismerve a szívbeteg gyermekeket nevelő családok a Gokvival együttműködve 2020-ban létrehozták a Szív-Kör Egyesületet, amely azzal a céllal alakult meg, hogy hivatalos szervezetként összefogja és széles körben képviselje a szívbeteg gyermekeket és családjaikat. 

– Az egyesület elsődleges küldetése egy aktív, támogató közösség megteremtése, és ezzel együtt egy hiteles információs fórum felépítése, ahol a tagok őszintén megoszthatják egymással örömüket, bánatukat, a betegséggel, élethelyzetükkel kapcsolatos kérdéseiket, hiszen a szívbeteg gyermekek speciális problémáit a szüleik ismerik a legjobban – mutatott rá Simóka Nóra, aki a Szív-Kör Egyesület közelgő eseményéről, az általa koordinált Szív-Kör olimpiáról is beszélt.

A pszichológus tájékoztatása szerint a Szív-Kör olimpia egy hosszú távú projekt része, amely azt a célt szolgálja, hogy tisztázzák azokat a tévhiteket, amelyek a szívbetegség és a sportolás kapcsolatát övezik. 

Általános tévhit, hogy a szívbeteg gyermekek nem sportolhatnak. Az igazság az, hogy a legtöbb szívbetegség esetében lehet sportoltatni és terhelni a gyermekeket, az összetett, komplex szívbetegségek esetén van szükség korlátozásra. Szemben az általános szemlélettel tehát a gondozóorvos azt kéri a szülőktől, hogy ne korlátozzák a gyermeket, mert sokkal jobban alkalmazkodik a hétköznapi élethez úgy, ha trenírozva van, illetve a mozgás és sportolás egyéb, pszichés hasznából is kiveheti a részét. A szervátültetett betegek esetében pedig – miként azt Vilmányi Csaba, az intézet gyermekkardiológus főorvosa mondja – bizonyított tény, hogy az aktív élet és sporttevékenység egyértelműen meghosszabbítja mind a beteg, mind a beültetett szerv túlélését

– magyarázta a szakember.

A Szív-Kör olimpia programjaira térve Simóka Nóra elmondta: a június 3-i esemény során a gyermekek és a családok különféle sportokat, mozgásformákat próbálhatnak ki, valamint az ápolószakma kihívásaival is megismerkedhetnek. Minden sportág külön állomásként szerepel majd, hogy legyen idő megtapasztalni az adott mozgásforma sajátosságait. Az állomások meglátogatásáért pecséteket lehet szerezni, amit a belépéskor kapott „útlevélbe” kell gyűjteni. Az útlevél a nap végén ajándékokra váltható – ismertette a koordinátor. A program második részében – folytatta – egy játékos sorversenyre kerül sor, amelybe a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet gyermekszívközpontjának orvosai, ápolói is bekapcsolódnak. Mint mondta,

 a szakemberek bevonásával kitalált versenyszámok lehetővé teszik, hogy szívbetegen született vagy szívműtéten átesett gyermekek is átélhessék a mozgás örömét, a versenyzés adta sikerélményt. 

Az esemény ünnepélyes zárása előtt pedig egy rekordkísérletet szeretnének végrehajtani, a szív-körös gyermekeket és szülei­ket ezért arra fogják kérni, hogy egy gyógytornász vezetésével közösen jógázzanak – részletezte a szervező.

Borítókép: illusztráció. Jógázó gyerekek (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.