Dömötör Csaba: Csak a kormánypártokra számíthat, aki békét akar

A kormány az ország érdekét nézi, a békepárti határozat pedig a fajsúlyos kérdéseket összegzi – mondta az államtitkár.

2023. 04. 03. 12:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A békepárti határozat nem békepárti, hanem csak Oroszországot ítéli el – vélekedett Novák Előd (Mi Hazánk) napirend előtti felszólalásában. Kijelentette: a Magyar Nemzettől tudta meg, hogy ő baloldali képviselő és sérelmezte, hogy pártjának az összes határozathoz kapcsolódó javaslatát leszavazták, példaként említve azt, hogy a háborúban valójában az Egyesült Államok és Oroszország ütközött össze. Hozzátette, a határozat nem foglalkozik az Északi Áramlat vezetékének a felrobbantásával, továbbá nem ítéli el az USA, Nagy-Britannia és Izrael katonai agresszióját. Hangsúlyozta: szerinte Magyarország támogatja Ukrajnát a háborúban, pedig Ukrajnának semmilyen támogatást nem volna szabad nyújtani. A legnagyobb szégyennek nevezte, hogy a magyar katonákat golyófogónak használják.

A kormány az ország érdekét nézi, a békepárti határozat a fajsúlyos, csomóponti kérdéseket szedte össze 

– mondta válaszában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Szerinte az ellenzék egyszerre állítja azt, hogy „valamiféle Putyin-pincsik vannak a kormányban”, valamint, hogy „szélsőségesen Amerika-párti a kormány”. Úgy vélte, alapvető hozzáállásbeli különbség van az ellenzék és a kormánypártok között. Szerinte nem került közelebb a békekötés, és erre példákat sorolt fel arról, hogy egyes európai államok milyen háborúpárti döntéseket hoztak. Aggasztónak nevezte, hogy kevesen beszélnek a békéről, de egyre többen az eszkalációs tervekről, amit a néhány nappal ezelőtt elfogadott európai parlamenti állásfoglalás is tükrözött. Egy szavazás mindig vízválasztó, ilyenkor derül ki, hogy ki mit támogat, a szomorú tény pedig az, hogy a határozatot egyedül a kormánypártok támogatták – fogalmazott. Kifejtette:

a határozatban egyetlenegy olyan pont nincs, amely ne lenne támogatható akkor, ha egy képviselő mindenek előtt békét szeretne.

Azt állította, a baloldal nem változott, mindegy mivel magyarázzák a pénteki szavazatukat, mert ha valaki minél előbb békét szeretne, akkor csak a kormánypártokra számíthat. Hozzátette, meglepte a Mi Hazánk szavazata, mert egy magát nemzetinek nevező pártról van szó. Dömötör Csaba emlékeztetett: a Jobbik is hasonló úton járt, majd jó pár év elteltével teljesen összeállt és hasonult a baloldallal. Hozzászólását azzal zárta, hogy reményei szerint a Mi Hazánk esetében nem erről van szó.

Borítókép: Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese (Fotó: Éberling András)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.