Hatalmas segítséget kapnak a falusi kis boltok a kormánytól

Összesen 1700 településen 2806 falusi kis bolt kap a Magyar falu programban egyszeri, egyösszegű működési támogatást. A nyertes vállalkozások csaknem hárommillió forint állami segítséghez jutnak, amit a falusi kis boltoknál rezsiköltségre, benzinköltségre, bérköltségre számolhatnak el.

2023. 04. 03. 14:56
GYOPÁROS Alpár
Ácsteszér, 2022. november 14. Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelõs kormánybiztos beszédet mond a Magyar falu program támogatásával nyílt kisbolt avatásán a Komárom-Esztergom megyei Ácsteszéren 2022. november 14-én. A program keretében néhány héten belül megjelenik az a pályázat, amelyben 8 milliárd forint keretösszegig kistelepülések boltjai igényelhetnek támogatást mûködésükhöz. MTI/Bodnár Boglárka Fotó: Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden érvényes pályázatot benyújtó, kistelepülésen működő kisbolt csaknem 3 millió forint támogatást kap a kormánytól – erről beszélt hétfőn sajtótájékoztatón a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár a falusi kisboltok működési támogatására kiírt pályázat eredményeit ismertetve emlékeztetett arra: 2022 novemberében jelentették be, hogy a kormány pályázati lehetőséget biztosít a kétezer fő alatti településeken működő kis boltoknak, ezzel támogatva azt, hogy helyben elérhetőek maradjanak a lakosság számára a mindennapi életvitelhez szükséges alapvető élelmiszerek.

A falusi kis boltok komoly mentőövet kaptak Fotó: Havran Zoltán

A pályázatokat 2023. január 31-ig lehetett benyújtani. Két hónappal később pedig már itt állunk, és örömmel jelenthetjük be, hogy minden érvényes pályázatot benyújtó üzlet számára támogatást tudunk biztosítani. Az elnyert összegek működési támogatásra, azaz rezsiköltségre, benzinköltségre, bérköltségre számolhatóak el

– emelte ki a kormánybiztos. Hozzátette: 2806 kisbolt adott be érvényes pályázatot, és valamennyi nyer is egyszeri, egyösszegű, vissza nem térítendő működési támogatást, amelyet a szükséges dokumentumok megküldése után, rövid időn belül folyósítanak is. Rámutatott arra is, hogy a pályázati felhívás népszerűségét és egyszerűségét mutatja, hogy a pályázatra jogosultak közel 70 százaléka igényelt is támogatást.

Gyopáros Alpár lapunknak kiemelte, hogy a pályázat 1700 település kisboltjainak megmentését teszi lehetővé. Közöttük 661 olyan település van, ahol csak egyetlen kis bolt működik, azaz ha bezárna, a faluban élők vásárlási lehetőség nélkül maradnának.

– Nem ez az első alkalom, hogy kis boltokat támogatunk, hiszen a kistelepüléseken élő emberek számára kiemelkedően fontos, hogy helyben legyen a mindennapi életvitelhez szükséges, alapvető élelmiszereket árusító kiskereskedelmi egység. Korábban a 2021-es pályázati felhívásnak köszönhetően jelentős állami támogatással és a kedvezményezetti önrészvállalásával 50 milliárd forintot meghaladó kisboltfejlesztések valósultak és valósulnak meg szerte az országban – hangsúlyozta a kormánybiztos.

A politikus kijelentette: ezek a pályázatok egyértelmű bizonyítékai annak, hogy a kormány a nehéz gazdasági helyzet ellenére továbbra is elkötelezett a kistelepülések támogatása mellett, így a Magyar falu program folytatódik.

Borítókép: Gyopáros Alpár (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.