Magyar fejlesztésű eszközökkel segítik a fiatalok stresszkezelését + videó

Úgynevezett mentális edzőtermet nyitott a Mathias Corvinus Collegium.

2023. 04. 14. 18:20
null
Mentális edzőterem eszközbemutató 20230406 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy hangsúlyt fektetnek mind a testi, mind a szellemi képességek fejlesztésére az intézményben, ennek a megjelenését szemléltették a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Tanuláskutató Intézetének mentális edzőtermi bemutatóján a szervezet munkatársai. Kiemelték, a tehetséggondozás áll az MCC fókuszában, jelenleg kétezer diákkal vannak kapcsolatban. A tervük az, hogy ez a szám tízezerre nőjön, egészen a tízéves korosztálytól a felnőttekig nyújtanak képzési lehetőséget. Az MCC-nek jelenleg 15 képzési helyszíne van, a Kárpát-medence többi országában a magyarok lakta településeken további kilenc, ezek mellett pedig Brüsszelben is nyitottak irodát.

Elmondásuk szerint az MCC Tas vezér utcai épületében is egymás mellett helyezkedik el az edzőterem, a könyvtár és a mentális edzőterem, tehát a testi, az intellektuális és a mentális képességek fejlesztése kéz a kézben jár. Hasonlóan a könyvtárhoz, a mentális edzőteremből is ki tudnak kölcsönözni eszközöket, melyekkel a képességeiket fejleszthetik. 

Fontosnak gondolták, hogy ezek a modern technológiák megjelenjenek az oktatásban a diákoknál és a munkavállalóknál is. Az eszközök a személyes teljesítmény optimalizálását célozzák, valamelyik a kreativitást fejleszti, egy másik a problémamegoldó készséget, de van a stresszkezelésre használható fejlesztés is 

– derült ki a bemutatón. Közöttük található a valós idejű EKG felvételére is alkalmas okospóló, a test különböző fiziológiai jelzéseit rögzíteni képes fej- és csuklópánt, illetve az alvást segítő és a koncentrációs képességet fejlesztő agytréner készülék is.

A flow-élmény detektálására is alkalmas multimodális bioszenzor adatainak vizuális megjelenítése (Fotó: Bach Máté)

A fókuszba került két száz százalékban magyar fejlesztésű eszköz, melyekhez hasonló sincs a világon, és startup cégek együttműködésének köszönhetően alkották meg őket az MCC-n. Az egyik egy VR-szemüveg, amellyel a virtuális valóságba kalauzolják el a felhasználót, a másik pedig egy élettani jeleket rögzítő multimodális bioszenzor.

Borítókép: Mentális edzőterem eszközbemutató Budapesten, az MCC Tas vezér utcai épületében. (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.