Óriási változást hozhat magával a szürke farkas, megdőlt egy tévhit

Egy elemzés szerint a szürke farkasnak egy Magyarországon igencsak elterjedt faj lehet legkedveltebb tápláléka. Az is kiderült, mi kell ahhoz, hogy komoly veszélyt jelentsen a háziállatokra a ragadozó.

Munkatársunktól
Forrás: Pénzcentrum.hu2023. 04. 22. 13:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban fókuszba került ragadozó, a szürke farkas kapcsán jelent meg egy elemzés, amely három kontinens elemzését foglalta össze. A MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének munkatársai úgy látják, hogy a farkasok megítélése meglehetősen negatív a közvélekedésben, elsősorban az általuk okozott gazdasági károk miatt, a ragadozók ugyanis megritkíthatják az általuk bejárt területeken a legelő háziállat-állományt.

Heltai Miklós intézetigazgató egyetemi tanár és Katona Krisztián egyetemi docens szerint a farkasok táplálkozásának a korábbinál pontosabb feltérképezése elősegíti majd a farkasokhoz fűződő konfliktusok, illetve az előítéletek csökkenését.

Úgy tűnik, a farkasok legkedveltebb tápláléka a gímszarvas, de természetesen más csülkösvadat is szívesen elfogyasztanak. A köztudatban úgy él, hogy csak a gyenge vagy beteg egyedekkel táplálkoznak, de ez ebben a formában nem igaz. Ugyan könnyebben elejtik az ilyen példányokat, de a kifejlett, jó állapotban lévő vadakat is elkapják. 

A MATE kutatói által még hivatalosan nem publikált vizsgálata viszont azt mutatja: az Északi-középhegységben lényegében nincs is rossz kondíciójú gímszarvas, a farkasok mégis táplálkoznak valahogyan. 

A kutatók szerint a hazánkban jelenleg ötven-száz egyedre becsült, növekvő farkasállomány mindenképpen fontos ökológiai szabályozó szerepet tölthet be, a csúcsragadozók enyhíthetik például a nagytestű növényevő fajok erőteljes lokális hatásait. Ezt erősíti meg William Ripple és Robert Beschta 2012-ben megjelent tanulmánya is, ezek alapján az „átlagos szarvas egyenérték” hatszor nagyobb azokon a területeken, ahol a farkas nem fordul elő, mint azokon, ahol jelen van – olvasható a Pénzcentrum.hu cikkében. 

Feltételezhetően a legkedveltebb táplálékforrásnak a gímszarvas számíthat, közülük is elsősorban a borjak vagy a legyengült, sebezhetőbb egyedek – mutatnak rá a szakemberek. 

Azokon a területeken, ahol a farkas jelen van, ott a növényevők száma csak lassan képes növekedésnek indulni, és ez összhangban áll a növényi produktivitás növekedésével. Vagyis a farkas valóban képes a növényevő prédafajok létszámának korlátozásán keresztül az elsődleges termelési szintekre hatni. Ez alapján elmondható, hogy az északi féltekén a farkas jelenlétével jellemezhető ökoszisztémákban a felülről lefelé szabályozás igen erőteljes lehet a farkas nélküli közösségekéhez képest – írta a Pénzcentrum.hu.

Borítókép: illusztráció. (Forrás: Pixabay)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.