A békefolyamat beindítását sürgette egy brit baloldali képviselő

Jeremy Corbyn szerint le kell állítani a harcokat az orosz–ukrán fonton.

Munkatársunktól
2023. 05. 07. 21:23
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz invázió helytelen és elítélendő, támogatnunk kell a harcok megállítását és valamilyen békefolyamat beindítását 

– jelentette ki Jeremy Corbyn, a brit parlament alsóházának független képviselője a Baloldali, zöld és progresszív erők európai fóruma című budapesti rendezvényen. A baloldali politikus üdvözölte az ukrán menekülteknek egész Európa és hazája által nyújtott segítséget, hogy biztosítottak nekik munkát, lakhatást és egészségügyi ellátást. 

A migráció kérdésére térve azt is igazságosnak nevezte, hogy a képzett munkásokat elhozzák a szegény országokból, példaként említve az Indiából, a dél-afrikai országokból és Latin-Amerikából érkezetteket. Elmesélte, hogy járt Angolában is, ahol találkozott az egyik kórház orvosaival, akik kizárólag az Orvosok Határok Nélkül tagjaiból verbuválódtak, mivel az angolai orvosok már elmentek az országból a jobb fizetésben reménykedve. „Teljes hülyeségként” jellemezte azt, hogy képzett orvosok, akik menedékért folyamodnak Nagy Britanniában a saját országukban tapasztalható elnyomás miatt, mégsem dolgozhatnak az Egyesült Királyságban, kilátástalan szegénységben élve, amikor pedig készen állnak a munkára és hiány is van orvosokból, illetve nővérekből.

 A baloldali képviselő fontosnak nevezte, hogy csak antirasszista kampányokban vegyenek részt a támogatóik, ami egyesíti az embereket, mert szerinte a jobboldali gazdasági felfogás megosztó, ami miatt teret nyer a szélsőjobboldal, mondván hogy a bevándorlók elveszik a munkahelyeket. 

Jeremy Corbyn felidézte, hogy az 1970-es években nagyon megnövekedett a szélsőjobboldal tevékenysége Nagy-Britanniában, felléptek a fekete, az ír és az ázsiai származású emberek ellen, „a Nemzeti Frontban visszajöttek a nácik”. Ennek hatására több tízezren vettek részt fasisztaellenes zenei rendezvényeken, fesztiválokon, művészeti eseményeken. Szerinte a tanárok, az ápolók, a vasúti dolgozók, a közszolgák és sok más csoportok is azt tapasztalták, hogy az elmúlt tíz évben romlott az életszínvonaluk. Óriási demonstrációkat rendeztek, olyan emberek csatlakoztak hozzájuk, akik a migráns munkások jogaiért is kampányoltak, hogy tudjanak dolgozni és megfelelő fizetést kapjanak, valamint azokért az emberekért, akik szeretnének tisztességes lakhatást. 

Az az érv, hogy a bevándorló munkások lenyomják a béreket, nem igaz – vélekedett. Kifejtette: a béreket az a rendszer nyomja le, ami lehetővé teszi a munkáltatóknak, hogy kizsákmányolják az embereket.

Jeremy Corbyn kifejezte: azt szeretné, hogy tisztességes béreket fizessenek minden munkásnak, de nem szabad belemenni abba a küzdelembe, hogy csak bizonyos etnikai csoporthoz tartozó munkásokat támogatnak, mert azzal megosztják a társadalmat az egyesítés helyett. – Egy belvárosi közösséget képviselek, ahol hetven különböző nyelvet beszélnek, én pdig büszkén képviselek mindenkit. Az a cél, hogy egyesítsem ezeket az embereket – mondta. Felidézte: olyan országban nőtt fel, ahol mindenkinek ingyenes volt az egészségügy, az oktatás és a lakhatáshoz való hozzáférés. 

– Nincs már ingyenes oktatásunk, kilencezer fontos tandíjat kell fizetnie mindenkinek az egyetemeken évente, és pont az én pártom vezette ezt be, akkor még ezerfontos áron. 

Tiltakoztam ez ellen, mert megszegte az ingyenes oktatás alapelvét és már akkor is azt mondtam, ez nem fog megállni ezer fontnál. Tévedtem volna? – kérdezte. Hozzátette, a jelenlegi kilencezer valószínűleg fel fog menni tizenkétezerre, ami azt jelenti, hogy a munkásosztályból származó gyerekek nem tudnak egyetemre menni, illetve akik mégis, azok egy életre eladósodnak. – Azt akarom, hogy a gyerekeimnek és az ő barátaiknak is legyen joguk az ingyenes oktatáshoz – követelte. 

Úgy folytatta: ha megkérdezik, miből fizetné ezt, a válasza az, hogy az adóztatásból. – Miért csökkentjük a társadalomban élő gazdagok adóterheit? 

Meg kell adóztatni a gazdagokat és újraosztani a hatalmat és a vagyont. 

Ez egy olyan politikai kérdés, amit fel kell vállalni, mert ha nem tesszük, akkor az lesz a vége, hogy megvédjük az egyenlőtlen hatalom- és vagyonfelosztást a társadalmon belül – állította.

A brit baloldali képviselő a transzneműek jogaira térve kijelentette: az ő jogaik is emberi jogok, és ő olyan társadalomban szeretne élni, ahol az emberek tisztelik egymás jogait, identitását és azt, ahogyan élni szeretnének vagy kifejezni magukat. Úgy vélekedett: nagyon könnyű politikailag megosztani az embereket és ezzel hatalomhoz jutni, ezt tették a nácik is. 

Ha egyszer a tigrist kiengedik a ketrecből, nem fog visszamenni

– mondta. – A végén mindannyian egy szörnyű, megosztott, rasszista társadalomban fogunk kikötni. A szociális igazságról van szó és a világ történelmének megértéséről – zárta gondolatait Jeremy Corbyn.

Borítókép: Jeremy Corbyn (középen) a Baloldali, zöld és progresszív erők európai fóruma című rendezvényen Budapesten 2023. május 7-én (Forrás: Szócikk.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.