Bocsánatkérő levelet küldött az uniós biztos Navracsics Tibornak

Levélben kért elnézést Johannes Hahn költségvetési biztos az EU-s források felhasználásáért felelős minisztertől, amiért Brüsszel egy újabb programból akart kizárni magyar egyetemeket.

Magyar Nemzet
2023. 05. 14. 17:14
HAHN, Johannes
Brüsszel, 2023. február 2. Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekben felelõs tagja felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2023. február 2-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó pár magyar, állami és alapítványi fenntartású egyetem, köztük a Corvinus, a BME és az ELTE is érintett egy újabb felsőoktatási konfliktusban, ami az Európai Bizottság és a magyar kormány között robbant ki – számolt be az Index az előző héten. Év elején derült ki, hogy egyelőre, az uniós források felfüggesztése miatt nem kaphatnak friss támogatásokat az EU által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból és a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, illetve amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn – írja a Mandiner.

Az újabb ügy lényege, hogy az Európai Éghajlat-politikai, Környezetvédelmi és Infrastrukturális Végrehajtó Ügynökség (CINEA) – amely az Európai Bizottság dekarbonizációt és fenntartható növekedést előmozdító programjait irányítja – kifogásolta, miért szerepelnek olyan magyar egyetemek az úgynevezett LIFE Capacity Building projektben, amelyek a 2022. december 15-i,

a forrásfelfüggesztésről is szóló tanácsi döntésre hivatkozva ki lettek zárva az EU-s finanszírozási programokból.

Amint a Mandiner megírta, ugyan a magyar fél, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda elmagyarázta, hogy ezek az egyetemek pusztán célcsoportként szerepelnek a projektben, a pénzügyi támogatásból nem részesülnek, így jogi kötelezettséget sem kell vállalniuk, végül engedett Brüsszel követelésének, és az eredetileg bevonni tervezett intézmények közül – Budapesti Corvinus Egyetem; Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem; Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem; Széchenyi István Egyetem; Eötvös Loránd Tudományegyetem – törölték a BCE-t, az SZE-t és a MATE-t is. Vagyis ezek nélkül nyújtották be az előkészített szerződéstervezetet.

Ezt követően az uniós források ügyében tárgyaló Navracsics Tibor levélben hívta fel Marija Gabriel oktatási uniós biztos figyelmét: a CINEA követelése, illetve intézkedése jogszerűtlen, s a végrehajtó által megfogalmazott kérés semmi esetre sem vezethető le a tavalyi tanácsi határozatból.

Johannes Hahn bocsánatkérő levelet küldött Navracsics Tibornak

A lépés nem maradt válasz nélkül: Brüsszelből érkezett válaszlevél, amelyet egyenesen Johannes Hahn költségvetési biztos jegyez – amely a Mandiner birtokába jutott.  Ebben az Európai Bizottság tagja jelezte, hogy az előkészítő eljárás során félreértés történt a javaslatban a „harmadik félnek nyújtott pénzügyi támogatás” kategóriába sorolt költségtétellel kapcsolatban. Szerinte

a CINEA tévesen úgy ítélte meg, hogy az érintett egyetemek az Európai Unió pénzügyi támogatásának kedvezményezettjei lennének,

megsértve a tavalyi határozatot. „A CINEA elnézést kér a félreértésért, és továbbra is teljes mértékben elkötelezett a konzorciummal a támogatási szerződés megkötése és a projekt sikeres megvalósítása érdekében folytatott kiváló együttműködés folytatása mellett” – írta Johannes Hahn Navracsics Tibornak, hozzátéve: visszakerülhetnek a tévesen eltávolított egyetemek a projektbe.

A teljes cikk a Mandineren Szabályt erősítő kivétel? Uniós biztos írt bocsánatkérő levelet Navracsicsnak! címmel olvasható.

Borítókép: Johannes Hahn (Fotó: MTI) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.